Да си първокласник, хич не е шега!

| обновено на 14.09.18 в 16:52

В понеделник е първият учебен ден. Както знаете, звънецът тази година ще бие на 17 септември. Около 700 са първокласниците тази година в община Кърджали, а 50 ще прекрачат училищният праг в община Ардино.
Набавили ли са всички необходими материали за учениците техните родители и скъпо ли е да имаш първолак? На тези и още въпроси отговаря майка на първокласник. Предлагам ви да чуете разговора ни с нея:


Освен за първокласниците и техните родители, първият учебен ден е вълнуващ и за учителите, казва Юлия Чавдарова, която тази година ще преподава на ученици от първи клас. Кои са предметите, които ще изучават децата, както и ще бъде ли необходимо да се заплаща за учебници и учебни помагала. Юлия Чавдарова с подробностите: 
След разговор с родител и учител, разговаряме и със собственик на книжарница в общинския град. Бонка Иванова, ще ни каже какви материали е необходимо да бъдат набавени за децата, прекрачващи училищния праг за първи път, както и каква е сумата, която родителите трябва да отделят за закупуването им: 
Ще получат ли и тази година първокласниците в община Кърджали подаръци? Както вече стана ясно преди дни всеки първокласник в община Кърджали ще получи книжка с приказки, които са включени в учебната програма. Кметът на Кърджали Хасан Азис:


Книжки ще получат и всички първокласници в община Ардино от кмета Ресми Мурад.
Както всяка година, така и за тази 2018/ 2019-та, има еднократната целева помощ за децата, записани в първи клас на държавно, общинско или частно училище. Тя остава в размер на 250 лева, каза  Росица Стоянова, директор на Дирекция "Социално подпомагане" в Кърджали. Крайният срок за подаването на документите е до 15 октомври. Чуйте подробностите в разговора на Галина Авренлиева с Росица Стоянова:


Вижте още

Момчиловски кебап за 700 души сготви Ути Бъчваров на Фестивала на киселото мляко

Кебап с телешко месо и фасул сготви Ути Бъчваров за 700 гости на Фестивала на киселото мляко, който се провежда за трети ден в село Момчиловци. Известният готвач нарече ястието момчиловски кебап, а в него вложи 65 кг. обезкостено телешко месо, 20 кг. фасул, чувал моркови, чувал  лук, целина и джоджен. Приготовлението на вкусната гозба започна..

публикувано на 23.09.18 в 16:09

Благоевградчанка е новата Кралица на киселото мляко

Любослава Аспарухова  от Благоевград е новата „Мис Родопи“ – Кралица на киселото мляко 2018. 17 – годишното момиче спечели конкурса за красота, който е част от официалната програма на четвъртият Международен фестивал на киселото мляко, който се провежда в смолянското село Момчиловци в битка с 16 красавици. Тя получи короната от..

публикувано на 23.09.18 в 09:49

Токът няма да поскъпне от октомври

Токът няма да поскъпне от октомври въпреки предстоящото 14-процентно повишение на цената на природния газ. Това каза председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов и се позова на доклад на енергийния регулатор, публикуван за обществено обсъждане. Задържането на цените на тока става възможно, тъй като..

публикувано на 21.09.18 в 14:16

Кърджали събира 70 състезатели по канадска борба

На 24 септември в Кърджали започва интеграционният турнир по канадска борба за хора с увреждания "Воля за победа", в памет на Недялка Камбурова. Провежда се за шеста поредна година и ще събере над 70 участници, разпределени в 4 категории. Ще участват отбори от Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив, Добрич, Ямбол. "Надпреварите ще бъдат на лява и дясна..

публикувано на 20.09.18 в 15:36

Тракийци сведоха глави пред паметта на избитите в Аврен

На 15 септември 2018 г. с. Аврен посрещна гости, които бяха дошли на поклонение на избитите от турския башибозук 42 жени и деца, през злощастната 1913 година. Дойдоха хора, повечето потомци на тракийски българи от близо и далеч. На поклонението имаше хора от Варна, Пловдив, Бургас, Сливен, Кърджали, Момчилград, Златоград, Крумовград, Джебел и от..

публикувано на 16.09.18 в 16:36

Хасан Азис: Няма да има напрежение в първия учебен ден

Дни преди старта на учебната година, кметът на община Кърджали Хасан Азис даде "брифинг на колела" пред медиите, придружен от заместник-кметовете Катя Митовска и Веселина Тихомирова. Те посетиха всички училища, в които се извършват ремонтни дейности по санирането на сградите. Във всички училища тече подготовка за първия учебен ден. В почистването..

публикувано на 14.09.18 в 16:21

Парламентът задължи автобусите да имат колани за пътниците и видеорегистратори

Депутатите гласуваха, че автобусите трябва да разполагат с обезопасителни колани и видеорегистратори. Предложенията са част от мерките в Закона за пътищата, инициирани след катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души. Промените в Закона за пътищата бяха гласувани на второ четене. Станислав Иванов от ГЕРБ е категоричен, че..

публикувано на 14.09.18 в 13:33