Да си първокласник, хич не е шега!

| обновено на 14.09.18 в 16:52

В понеделник е първият учебен ден. Както знаете, звънецът тази година ще бие на 17 септември. Около 700 са първокласниците тази година в община Кърджали, а 50 ще прекрачат училищният праг в община Ардино.
Набавили ли са всички необходими материали за учениците техните родители и скъпо ли е да имаш първолак? На тези и още въпроси отговаря майка на първокласник. Предлагам ви да чуете разговора ни с нея:


Освен за първокласниците и техните родители, първият учебен ден е вълнуващ и за учителите, казва Юлия Чавдарова, която тази година ще преподава на ученици от първи клас. Кои са предметите, които ще изучават децата, както и ще бъде ли необходимо да се заплаща за учебници и учебни помагала. Юлия Чавдарова с подробностите: 
След разговор с родител и учител, разговаряме и със собственик на книжарница в общинския град. Бонка Иванова, ще ни каже какви материали е необходимо да бъдат набавени за децата, прекрачващи училищния праг за първи път, както и каква е сумата, която родителите трябва да отделят за закупуването им: 
Ще получат ли и тази година първокласниците в община Кърджали подаръци? Както вече стана ясно преди дни всеки първокласник в община Кърджали ще получи книжка с приказки, които са включени в учебната програма. Кметът на Кърджали Хасан Азис:


Книжки ще получат и всички първокласници в община Ардино от кмета Ресми Мурад.
Както всяка година, така и за тази 2018/ 2019-та, има еднократната целева помощ за децата, записани в първи клас на държавно, общинско или частно училище. Тя остава в размер на 250 лева, каза  Росица Стоянова, директор на Дирекция "Социално подпомагане" в Кърджали. Крайният срок за подаването на документите е до 15 октомври. Чуйте подробностите в разговора на Галина Авренлиева с Росица Стоянова:


Вижте още

Радослав Милев пита: Защо кметът Хасан Азис облагодетелства партия СДС?

На последната сесия на общинския съвет в Кърджали Радослав Милев, съветник от Реформаторския блок, внесе питане към кмета Хасан Азис, свързано с начина, по който са предоставени общински помещения за нуждите на политическите партии. Синият съветник е получил писмен отговор, но от него не става ясно защо Съюзът на демократичните сили /СДС/,..

публикувано на 16.02.19 в 15:46

В Черничево отбелязват Трифон Зарезан в събота

На 16 февруари, събота в Черничево ще отбележат Трифон Зарезан с ритуално зарязване на лозята . След това, в 16,30 самодейците от народно читалище "Бяло море", както и състави от Крумовград ще изнесът концертна програма в салона на читалището. Тази традиция се чества в крумовградското село вече 9 години.

публикувано на 15.02.19 в 18:19

Бебето Александър ще бъде върнато на майка му Симона още днес

Днес бебето Александър ще бъде върнато на майка му Симона Алекова от село Арда. Районният съд в Смолян се произнесе с решение, отхвърлящо искането за настаняване на бебето в приемно семейство. Делото бе по молба от Дирекция "Социално подпомагане"- Смолян за постановяване на мярка за закрила по отношение на бебето. Съдебното решение, може..

публикувано на 15.02.19 в 15:03

Културно-туристическият информационен център Кърджали на международно изложение в София

За втора поредна година министърът на туризма Николина Ангелкова посети щандът на Културно-туристическия информационен център Кърджали на международно изложение в София. В рамките на дните 14 - 16 февруари в Интерекспо център София се провежда Международна туристическа борса. На нея културно-туристическите центрове от България и чужбина обменят..

публикувано на 14.02.19 в 17:28

Дърва за огрев без документи са установени при проверка на лек автомобил

Дърва за огрев без необходимите документи са били установени при специализирана операция на РУ-Ардино и служители на Зоналното жандармерийско управление. В хода на операцията бил проверен лек автомобил „Форд“, управляван от 31-годишен, който не представил документи за превозвания товар . На водача са съставени 2  акта по Закона за горите, а дървата..

публикувано на 13.02.19 в 11:25

Предвиждат се два нови закона за шофьорите

Нови наказания за агресивните шофьори и нови правила за взимане на книжка въвежда новото пътно законодателство, съобщиха от БТВ.  След обсъждането в парламента ще бъде внесен изцяло нов Закон за движение по пътищата. В отделен закон пък ще бъдат разписани правилата за водачите на шофьорските изпити.  Идеята на двата нови закона е да дисциплинират..

публикувано на 08.02.19 в 16:17

Доброволец от Черноочене е отличен в националния конкурс „Пожарникар на годината-2018“

Доброволецът Нурай Хасан  от формированието „Черноочене-2016“ е сред наградените в националния конкурс „Пожарникар на годината-2018“. В категорията „Отличени“ за конкретен и съществен принос в пожарната безопасност и защита на населението 35-годишният доброволец е класиран на престижното втора място. В областния етап на същия конкурс той получи..

публикувано на 28.01.19 в 16:35