Кметът предприе поредица от срещи с родители и учители преди първия учебен ден

Поредица от срещи с родители и педагогически колективи в петте учебни заведения, в които се извършва ремонт по ОП „Региони в растеж” провежда днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, заедно с ръководителя на проекта и негов заместник инж. Катя Митовска. Първата от тях бе тази сутрин в най-голямото учебно заведение в Източните Родопи СУ „П.Р.Славейков”.


Градоначалникът бе посрещнат от над 50 души – родители и преподаватели, които поискаха да разберат има ли наистина закъснение в сроковете и какво е направила общината, за да започнат учебните занятия нормално. В отговор на въпросите кметът отговори, че това е един от най-мащабните цялостни ремонти, които ще приключат по уверение на строителите няколко месеца преди срока посочен в договорите. По думите на Азис общината е направила всичко възможно за стиковане на действията на заинтересованите институции, така че още от първия учебен ден да започнат нормални учебни занятия и ремонтите да не пречат на учебния процес. 

Увереност в успешното начало на новата учебна година, въпреки ремонтните дейности, заяви пред участниците в срещата и директорът на СУ „П.Р.Славейков” Милко Багдасаров. По думите му освен държавата и общината за нормалното протичане на учебен процес са отговорни и от колектива на училището. Ако трябва няма да спим в неделния ден, но на 17 септември всичко ще е нормално за започване на новата учебна година”, каза Багдасаров.

Казаното от градоначалника и директора на училището удовлетвори родителите и до някъде преподаватели, които потърсиха и допълнителна информация за организацията на работа до началото на учебната година. Тя бе свързана с конкретни детайли за подмяната на ВиК инсталацията, крайното почистване и подготвяне на кабинетите и санитарните възли и обезопасяването на частите от сградата, където ще продължат ремонтните дейности.

Дворът на училището все още е строителна площадка, но в частта където ще се провеждат учебни занятия вече е свалено скелето, площадките се почистват и се обезопасяват местата, където ремонтът продължава. Строители и преподаватели полагат усилия в последните дни 38-те кабинета, в които от 17 септември започват учебни заниятия, да са напълно готови. Стаите вече са боядисани, поставена е нова ламинатна настилка, в момента се почистват и подреждат. Работи се усилено и в санитарните възли, а за първия учебен ден на всеки етаж ще бъде готов по един от тях. Помислено е и за безопасното влизане на учениците в училището, като от 18-ти септември това ще става не от централния вход, а от страната където е приключил ремонта.

След срещата председателят на Общественият съвет към СУ „П.Р.Славейков”- Лидия Узунова, заяви, че е удовлетворена от казаното още повече, че вече е имала възможност да види готовите класни стаи и огромното количество работа, което се извършва в училището. Тя  заяви, че не се притеснява от това, че строително монтажните работи ще продължат и в учебно време от гледна точка на безопасността на учениците, а по –скоро от шумът, които предизвикват те и възможността той да попречи на учебно-възпитателната работа в час.

След срещата Инж. Азис заедно с директора на учебното заведение Милко Багдасаров направи оглед на строително монтажните дейности вътре в школото, а ние разговаряхме за готовността на училището за първия учебен ден с Милко Багдасаров. Според него първият учебен ден ще започне също толкова тържествено, както и през други години. По думите му неудобството от завършване на ремонтите ще трае в рамките на месец и половина след началото на новата учебна година, но за сметка на това училището ще е изцяло обновено – като се започне от канализацията, В и К инсталациите, електрическата инфраструктура, вътрешното обзавеждане и се стигне до обновената фасада.

Огледите на останалите учебни заведения включени в проекта продължиха и в следобедните часове, като в рамките им кметът инж. Хасан Азис проведе срещи и с родители на деца, които се обучават в тях. Утре предстои още един оглед на школата този път заедно с представителите на медиите.


Вижте още

6 милиона лева потънаха в Община Кърджали, алармират от ГЕРБ

6 милиона лева  над планираната издръжка на община Кърджали за 2017 година е похарчил кметът Хасан Азис, алармират общинските съветници на партия ГЕРБ.  При гласувани на сесия 15 млн. лв., местната власт е разходвала 21 млн. лв. без  одобрението на Общинския съвет, се казва в прессъобщение на партията.  Разликата била обезпечена с продажба на недвижимо..

публикувано на 19.09.18 в 17:21

Стартира продажбата на билети за мача с Черноморец Балчик

Днес, 19 септември, на касите на АРЕНА АРДА ще бъдат пуснати в продажба билетите за предстоящата домакинска среща от 8-ия кръг на Втора лига.  Припомняме, че АРДА посреща Черноморец Балчик на 21 септември/петък/ от 17.00 часа.  Касите на стадиона ще работят сряда и четвъртък, от 11 до 17 часа. В деня на мача/петък/ феновете ще могат да се сдобият с..

публикувано на 19.09.18 в 17:15

В Кърджали пристигнаха представители на най-големия приют за бездомни животни в Бурса

По покана на доброволци в Кърджали пристигнаха представители на най-големият приют за бездомни животни в Бурса, Турция.  Гостите са в нашият град с цел обмяна на опит между двете общини в справянето с проблема с бездомните кучета, съобщи за радио Кърджали Жанета Богданова.  Тя допълни, че в Нилюфер e най-големият приют в Турция, където условията за..

публикувано на 19.09.18 в 16:38

Представят книгата на Христина Мачикян

Представяне на книгата на Христина Мачикян подготвят дамите от литературния кръг към Военния клуб в Кърджали.  Това ще бъде първата невиртуална среща на кърджалийци със сборника "Секунда след 12". Той съдържа 33 разказа в стил магичен реализъм.  Събитието ще се проведе на 21 септември от 17,30 ч. във Военния клуб.  "Неслучайно сме избрали..

публикувано на 19.09.18 в 15:30

"За" или "против" смартфоните в училище

Започват редовните учебни часове в училищата. По различен начин  учителите в Кърджали се опитват да решат проблема със смартфоните, които разсейват децата в час.  Това показа проверка на Радио Кърджали.  Някои преподаватели респектират учениците, като припомнят забраната да не се ползват телефоните.  "Има колеги, които са направили специали..

публикувано на 19.09.18 в 14:26

Катастрофиралият мотоциклетист е без опасност за живота

Няма опасност за живота на пострадалият днес в областния град мотоциклетист. Това съобиха а Радио Кърджали от многопрофилната болница в Кърджали.  Инцидентът е станал около 11,30 часа на кръстовището между бул. "Булаир" и ул. "Екзарх Йосиф", когато при ляв завой той е бил ударен от паркиращ джип.  Мъжът е контактен, без счупвания, оставен е под..

публикувано на 19.09.18 в 13:57

Лятото е най-предпочитаният сезон за кръщенета

Сезонът на отпуските се оказа и най-предпочитаният за кръщенета.  Според отец Николай, който е свещеник в храма на Средновековния манастир "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали, дори да няма ограничение в избора на дата за кръщене, хората предпочитат отпускарския сезон. Причината е, че така могат да съберат повече близки, които да станат свидетели на..

публикувано на 19.09.18 в 11:57