Кметът предприе поредица от срещи с родители и учители преди първия учебен ден

Поредица от срещи с родители и педагогически колективи в петте учебни заведения, в които се извършва ремонт по ОП „Региони в растеж” провежда днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, заедно с ръководителя на проекта и негов заместник инж. Катя Митовска. Първата от тях бе тази сутрин в най-голямото учебно заведение в Източните Родопи СУ „П.Р.Славейков”.


Градоначалникът бе посрещнат от над 50 души – родители и преподаватели, които поискаха да разберат има ли наистина закъснение в сроковете и какво е направила общината, за да започнат учебните занятия нормално. В отговор на въпросите кметът отговори, че това е един от най-мащабните цялостни ремонти, които ще приключат по уверение на строителите няколко месеца преди срока посочен в договорите. По думите на Азис общината е направила всичко възможно за стиковане на действията на заинтересованите институции, така че още от първия учебен ден да започнат нормални учебни занятия и ремонтите да не пречат на учебния процес. 

Увереност в успешното начало на новата учебна година, въпреки ремонтните дейности, заяви пред участниците в срещата и директорът на СУ „П.Р.Славейков” Милко Багдасаров. По думите му освен държавата и общината за нормалното протичане на учебен процес са отговорни и от колектива на училището. Ако трябва няма да спим в неделния ден, но на 17 септември всичко ще е нормално за започване на новата учебна година”, каза Багдасаров.

Казаното от градоначалника и директора на училището удовлетвори родителите и до някъде преподаватели, които потърсиха и допълнителна информация за организацията на работа до началото на учебната година. Тя бе свързана с конкретни детайли за подмяната на ВиК инсталацията, крайното почистване и подготвяне на кабинетите и санитарните възли и обезопасяването на частите от сградата, където ще продължат ремонтните дейности.

Дворът на училището все още е строителна площадка, но в частта където ще се провеждат учебни занятия вече е свалено скелето, площадките се почистват и се обезопасяват местата, където ремонтът продължава. Строители и преподаватели полагат усилия в последните дни 38-те кабинета, в които от 17 септември започват учебни заниятия, да са напълно готови. Стаите вече са боядисани, поставена е нова ламинатна настилка, в момента се почистват и подреждат. Работи се усилено и в санитарните възли, а за първия учебен ден на всеки етаж ще бъде готов по един от тях. Помислено е и за безопасното влизане на учениците в училището, като от 18-ти септември това ще става не от централния вход, а от страната където е приключил ремонта.

След срещата председателят на Общественият съвет към СУ „П.Р.Славейков”- Лидия Узунова, заяви, че е удовлетворена от казаното още повече, че вече е имала възможност да види готовите класни стаи и огромното количество работа, което се извършва в училището. Тя  заяви, че не се притеснява от това, че строително монтажните работи ще продължат и в учебно време от гледна точка на безопасността на учениците, а по –скоро от шумът, които предизвикват те и възможността той да попречи на учебно-възпитателната работа в час.

След срещата Инж. Азис заедно с директора на учебното заведение Милко Багдасаров направи оглед на строително монтажните дейности вътре в школото, а ние разговаряхме за готовността на училището за първия учебен ден с Милко Багдасаров. Според него първият учебен ден ще започне също толкова тържествено, както и през други години. По думите му неудобството от завършване на ремонтите ще трае в рамките на месец и половина след началото на новата учебна година, но за сметка на това училището ще е изцяло обновено – като се започне от канализацията, В и К инсталациите, електрическата инфраструктура, вътрешното обзавеждане и се стигне до обновената фасада.

Огледите на останалите учебни заведения включени в проекта продължиха и в следобедните часове, като в рамките им кметът инж. Хасан Азис проведе срещи и с родители на деца, които се обучават в тях. Утре предстои още един оглед на школата този път заедно с представителите на медиите.


Вижте още
Бойко Борисов

ГЕРБ връщат преференциите при гласуване

ГЕРБ ще направят законодателни постъпки, за да възстановят предишното преференциално гласуване и ако държавният глава Румен Радев наложи вето, партията ще го подкрепи в тази част от законопроекта. Това стана ясно на пресконференция след заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикано от премиера Бойко Борисов. Освен това ГЕРБ ще открие процедура..

публикувано на 18.02.19 в 13:46

Навършват се пет години от смъртта на известния кърджалийски общественик и политик инж. Димчо Михалевски

Днес  се навършват пет години от смъртта на известния кърджалийски общественик, достоен политик, бивш народен представител и зам.министър на регионалното развитие инж.Димчо Михалевски. Социалисти от града почетоха паметта му с поднасяне на цветя на паметната плоча поставена върху част от Ардинския мост на брега на Водното огледало. В знак на..

публикувано на 18.02.19 в 13:33

26 800 къса контрабандни цигари откриха митническите служители на Капитан Андреево

26 800 къса контрабандни цигари откриха митническите служители при две проверки на МП „Капитан Андреево“. При единия от случаите контрабандни цигари са открити при проверка на товарен автомобил с иранска регистрация, влизащ в страната. Автомобилът е селектиран за проверка и пролъчен с рентгенова апаратура. При последвалата физическа проверка..

публикувано на 18.02.19 в 13:29

РИОСВ даде предписания за почистване на речните корита

По заповед на министъра на околната среда и водите ще бъдат извършени проверки в цялата страна за проводимостта и наличието на нерегламентирани сметища по реките и прилежащите им територии във връзка с предстоящото снеготопене и пролетно пълноводие. Целта е ако има проблемни участъци, те да бъдат почистени преди снеготопенето. РИОСВ- Хасково..

публикувано на 18.02.19 в 11:59

Пет дървета в Хасковска област са обявени за вековни

Пет дървета на територията на област Хасково със заповед  на министъра на околната среда и водите са обявени за вековни.  Четири са от вида дръжкоцветен дъб и се намират в местността „Идимирли“ край Хасково. Дъбовете са на възраст между 270 и 350 години, високи са около 12 метра, с обиколка на стъблата от 3,80 до 4,80 метра. С тях вековните..

публикувано на 18.02.19 в 11:51

Двама са задържани в полицията в Кърджали за незаконно притежаване на наркотици

Двама са задържани в Районното полицейско управление в Кърджали за незаконно притежаване на наркотици. При извършено претърсване в жилище в областния град, обитавано от 20-годишен, криминалисти от Областна Дирекция на МВР открили суха листна маса, която при извършен тест реагирала на марихуана. Дрогата е иззета, притежателят ѝ е задържан в РУ-Кърджали..

публикувано на 18.02.19 в 11:26

Ергюнал Сабри - Оги загуби четвъртфинала на турнира „Странджа“

Звездата на кърджалийския бокс Ергюнал Сабри - Оги, загуби  четвъртфинала на турнира „Странджа“. Това е първо участие на състезател на „Арда бокс“ в най-големия турнир в Европа, отбелязващ тази година своето 70-то юбилейно издание. Противник на Оги беше казахстанецът Темиртас Жусупов, шампион на Азиатското първенство и петкратен първенец на своята..

публикувано на 18.02.19 в 10:30