Кметът предприе поредица от срещи с родители и учители преди първия учебен ден

Поредица от срещи с родители и педагогически колективи в петте учебни заведения, в които се извършва ремонт по ОП „Региони в растеж” провежда днес кметът на община Кърджали инж. Хасан Азис, заедно с ръководителя на проекта и негов заместник инж. Катя Митовска. Първата от тях бе тази сутрин в най-голямото учебно заведение в Източните Родопи СУ „П.Р.Славейков”.


Градоначалникът бе посрещнат от над 50 души – родители и преподаватели, които поискаха да разберат има ли наистина закъснение в сроковете и какво е направила общината, за да започнат учебните занятия нормално. В отговор на въпросите кметът отговори, че това е един от най-мащабните цялостни ремонти, които ще приключат по уверение на строителите няколко месеца преди срока посочен в договорите. По думите на Азис общината е направила всичко възможно за стиковане на действията на заинтересованите институции, така че още от първия учебен ден да започнат нормални учебни занятия и ремонтите да не пречат на учебния процес. 

Увереност в успешното начало на новата учебна година, въпреки ремонтните дейности, заяви пред участниците в срещата и директорът на СУ „П.Р.Славейков” Милко Багдасаров. По думите му освен държавата и общината за нормалното протичане на учебен процес са отговорни и от колектива на училището. Ако трябва няма да спим в неделния ден, но на 17 септември всичко ще е нормално за започване на новата учебна година”, каза Багдасаров.

Казаното от градоначалника и директора на училището удовлетвори родителите и до някъде преподаватели, които потърсиха и допълнителна информация за организацията на работа до началото на учебната година. Тя бе свързана с конкретни детайли за подмяната на ВиК инсталацията, крайното почистване и подготвяне на кабинетите и санитарните възли и обезопасяването на частите от сградата, където ще продължат ремонтните дейности.

Дворът на училището все още е строителна площадка, но в частта където ще се провеждат учебни занятия вече е свалено скелето, площадките се почистват и се обезопасяват местата, където ремонтът продължава. Строители и преподаватели полагат усилия в последните дни 38-те кабинета, в които от 17 септември започват учебни заниятия, да са напълно готови. Стаите вече са боядисани, поставена е нова ламинатна настилка, в момента се почистват и подреждат. Работи се усилено и в санитарните възли, а за първия учебен ден на всеки етаж ще бъде готов по един от тях. Помислено е и за безопасното влизане на учениците в училището, като от 18-ти септември това ще става не от централния вход, а от страната където е приключил ремонта.

След срещата председателят на Общественият съвет към СУ „П.Р.Славейков”- Лидия Узунова, заяви, че е удовлетворена от казаното още повече, че вече е имала възможност да види готовите класни стаи и огромното количество работа, което се извършва в училището. Тя  заяви, че не се притеснява от това, че строително монтажните работи ще продължат и в учебно време от гледна точка на безопасността на учениците, а по –скоро от шумът, които предизвикват те и възможността той да попречи на учебно-възпитателната работа в час.

След срещата Инж. Азис заедно с директора на учебното заведение Милко Багдасаров направи оглед на строително монтажните дейности вътре в школото, а ние разговаряхме за готовността на училището за първия учебен ден с Милко Багдасаров. Според него първият учебен ден ще започне също толкова тържествено, както и през други години. По думите му неудобството от завършване на ремонтите ще трае в рамките на месец и половина след началото на новата учебна година, но за сметка на това училището ще е изцяло обновено – като се започне от канализацията, В и К инсталациите, електрическата инфраструктура, вътрешното обзавеждане и се стигне до обновената фасада.

Огледите на останалите учебни заведения включени в проекта продължиха и в следобедните часове, като в рамките им кметът инж. Хасан Азис проведе срещи и с родители на деца, които се обучават в тях. Утре предстои още един оглед на школата този път заедно с представителите на медиите.


Вижте още

Валя Балканска открива Рожен 2019

И тази година голямата родопска певица Валя Балканска ще открие Роженския събор 2019 , заедно с малката Мария Бечева от Чепеларе . Още информация от Владислава Андреева , PR на Роженския събор. "За нас е чест и радост, че Валя Балканска ще открие Роженския събор. Самото официално откриване започва на 19-и от 10.30 часа със стотиците каба..

публикувано на 17.07.19 в 17:10
възрастни хора

Нова услуга за възрастни и хора с увреждания в Кърджали

В община Кърджали ще се реализира проект за патронажна грижа за възрастни хора и хора с увреждания. Те ще бъдат подкрепяни в домашна среда. На последната си сесия общинските съветници взеха решение , свързано с предоставянето на услугата. Чуйте подробностите от зам.-кмета Веселина Тихомирова: "Община Кърджали подписа договор за..

публикувано на 17.07.19 в 09:47

Каякарите на "Арда" тръгват за Държавното лично първенство в Пловдив

Каякарите на „Арда“ тръгват за Пловдив на Държавно лично първенство . То ще се проведе от 17-и до 20 юли на Гребния канал в Пловдив и ще бъде за всички възрастови групи - деца, юноши и младежи, без мъже . Шампионатът при мъжете ще бъде през септември. Треньорът на Спортен клуб по кану каяк „Арда“ Янко Мандаджиев ще води най-добрите си гребци..

публикувано на 17.07.19 в 09:38

Тази нощ ще наблюдаваме частично лунно затъмнение

Кърджалийци ще могат да наблюдават частично лунно затъмнение и с невъоръжено око. То ще започне тази нощ около 23.00 часа. Подробности от Агоп Узунбохосян, директор на Астрономическа обсерватория "Славей Златев" в Кърджали: Тази нощ, когато е Пълнолунието ще се наблюдава частично лунно затъмнение. Това означава, че 60% от повърхността на..

публикувано на 16.07.19 в 16:17

Освещават параклисът "Св. Пророк Илия" в Кърджали

На 20 юли, събота от 10,30 часа ще се извърши освещаване на параклиса „Св. Пророк Илия“ в областния град. Храмът се намира на учебния полигон на Пожарната в Кърджали /над бившия завод „Сердика“/ и е построен с дарения. Ръководството на Районата Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ кани жителите и гостите на града. 

публикувано на 16.07.19 в 15:51

Проект за близо 8 млн. лева ще привлича туристи в античната вила Армира край Ивайловград

Нов проект за близо 8 млн. лв. ще привлича туристи в античната вила Армира край Ивайловград. Разработката е на общинската администрация, която е амбицирана да увеличи в пъти посещаемостта на археологическия обект, която за първите шест месеца на 2019 година е над 12 хиляди туристи. В момента се изработва техническото задание на новия проект, което..

публикувано на 16.07.19 в 10:59

Над половин милион българи внасят пенсионното си осигуряване в чужбина

Близо 510 хиляди български граждани в трудоспособна възраст внасят пенсионното си осигуряване в Германия, Испания и Великобритания. Това съобщи турският сайт БГ Хабер, като се позова на източници от български консулства в чужбина. В публикацията се посочва, че е необходима подкрепа на пенсионната система в България, след като една шеста от работещите..

публикувано на 16.07.19 в 10:53