Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова в Аврен: Силна България се гради със силни и работещи институции

6
Снимка: БГНЕС

Институциите да работят за нова смесена турско-българска имуществена комисия за обезщетяваните на тракийци. Това призова вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова при посещението си на Националния женски национален събор-поклонение в Аврен. Тя беше почетен патрон на събитието по повод 85-ата годишнина от основаването на националния тракийски женски съюз. Гост на събитието бе и лидерът на БСП Корнелия Нинова. В приветственото си слово Нинова изтъкна, че БСП са внесли законопроект, според който тракийци не губят правата си за предявяване на претенции за обезщетения.
Репортаж за Националния тракийски женски събор - поклонение в село Аврен на Радка Петкова:

"Съборът в крумовградското село се проведе за поредна година в последната седмица на септември пред паметника, изграден по повод избитите 42 жени и деца от село Манастир от турския башибозук през 1913 година. Тази година поклонението съвпадна с Деня на независимостта, 22 септември. Събитието започна с панихида. Последва официално откриване на събора, в който бе отбелязана важността на родовата памет и ценността на погубените животи в тежките години на тракийския геноцид. 



Прозвуча и химнът на Република България. Гости на тържеството бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, почетен патрон на събитието, организаторите на възпоменателния събор - община Крумовград в лицето на кмета Себихан Мехмед, Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, съпредседателите на Националния тракийски женски съюз Иванка Мечева и Елена Мурджева, лидерът на БСП Корнелия Нинова, народни представители от различни партии, родолюбци, политици, кметове от региона и страната.
Милена Алекова кмет на село Аврен каза:



Краят на думите на Алекова ознаменуваха гълъби в различни цветове в знак на добросъседството на етносите и в името на демократичното им съжителство. А деца проведоха рецитал. Кметът на община Крумовград Себихан Мехмед:



Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов подчерта в приветствието си, че е изключително благодарен на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова за почетния патронаж на събора. Изказа признателност и към Корнелия Нинова, лидер на БСП затова, че се е отзовала да бъде гост на фона на всичките си ангажименти. Ето част от мотивите, които изтъкна Премянов за своята признателност и посланието му към потомците на тракийските бежанци. 



Петра Мечева, съпредседател на Националния женски тракийски съюз припомни жестокото разочарование от последвалите след Илинденско-преображенското въстание събития за България. Балканската война носи на Родопите свобода и е изпълнена с надежди, но и с огромен погром за тракийци. Бежански колони тръгва към майка България. Именно в хода на тези бежански колони и на събитията, следващи Балканската война, се случва трагедията с избитите жени и деца. И поднесе любопитни факти за историята на Тракийския женски съюз, в който особено място заема краеведката Мара Михайлова. След възстановяване на тракийския женски съюз през 1997 година възниква идея за създаване на ежегоден събор в село Аврен за възпоменание паметта на загиналите жени и деца. През 2001 година се провежда първият събор. Петра Мечева каза, че предстои поставянето на паметен знак, насочваш към местността Мъгленик. Начинание, прекратено към този момент от организационни причини.  Националният тракийски женски съюз счита за свой дълг убитите 42 жени и деца през 1913 и тези 200, загинали на Илиева нива да бъдат канонизирани от Българската православна църква.

В речта си лидерът на БСП Корнелия Нинова призова всички да работят за справедливите искания за обезщетенията на тракийци. Eто акценти от нейното изказване:



Кулминацията на официалната част бе приветствието на почетния патрон на Националния тракийски женски събор вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова:



След приветствието на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова последва ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника в Аврен.
Съборът приключи с богата фолклорна програма, на която е богат този край. Стотиците, може би хиляда родолюбци и гости на събора чуха и думи на патриотиозъм, изречени от най-малките жители на Аврен.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Властите приеха мерки срещу коклюш

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха представени на днешното правителствено заседание от министъра на здравеопазването Галя Кондева. "Основната планова..

публикувано на 26.04.24 в 16:44

На Лазаровден в ОДК-Кърджали представят обичая "Лазаруване"

По повод настъпващите празници, момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева ще представят пролетния момински обичай "Лазаруване" на 27 април, събота, от 11 ч., в двора на детския комплекс. На празника малките лазарки ще разкажат за традициите и обичаите за Лазаровден, ще пеят лазарски песни и ще благословят..

публикувано на 26.04.24 в 16:24
Георги Дяков, Анета Георгиева и Мустафа Вели (отляво надясно) представиха на пресконфереция листата на Възраждане

"Възраждане" регистрира 7-членна листа в РИК за парламентарните избори

В Районната избирателна комисия в Кърджали партия "Възраждане" първа регистрира днес листата си с кандидати за участие в предсрочните парламентарни избори на 9 юни. Листата се състои от 7 души. Водач е Георги Георгиев, областен координатор на партията за Кърджали и Хасково и народен представител в 47-то, 48-то и в момента в 49-то НС.  Втора в листата..

публикувано на 26.04.24 в 15:08

Радослав Милев: Процедурата по финансово оздравяване на Община Кърджали не е прецедент

На последното си заседание съветниците от Кърджали взеха решение за стартиране процедура за финансово оздравяване на общината. Според общинския съветник Радослав Милев от Демократична България това, че влизаме във финансово оздравяване в никакъв случай не подобрява финансовото състояние на общината: "Процедурата по финансово оздравяване на общината..

публикувано на 26.04.24 в 14:40

Депутатите отмениха данъка за бране на гъби, билки и горски плодове

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма да е..

публикувано на 26.04.24 в 11:59

Неизвестен заля с боя паметник в Кърджали

Досъдебно производство за повреда и унищожаване на чуждо имущество е образувано в Районното управление в Кърджали. От регионалния пресцентър на МВР съобщиха, че в четвъртък е подаден сигнал, че на 24 април срещу 25 април с червена боя е бил залят паметник в Градската градина в Кърджали – каменна плоча, поставена по повод приемането на България в..

публикувано на 26.04.24 в 11:55

48 паралелки ще приемат ученици след 7 клас в област Кърджали

Утвърден е вече план-приемът за учениците след завършено основно облазование за 2024-2025 учебна година за област Кърджали. Кандидат-гимназистите ще се борят за приемане в 48 паралелки в училища в цялата област. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова: "...От общо 48 паралелки след завършено основно..

публикувано на 26.04.24 в 10:51