Треньор на световни шампиони възражда щангите в Момчилград

Валентин Гемеджиев, тренирал трима световни, една олимпийска и шестима европейски шампиони, възражда вдигането на тежести в Момчилград. Треньорът е с амбиция през следващата 2019 година новосформираният отбор да  излъчи републикански шампион.
"Вярвам, че до 2-3 години от Момчилград ще има европейска титла. Има две момчета, които смятам, че до 5-6 години могат да станат световни шампиони", убеден е Валентин Гемеджиев.  В момента отборът по щанги в родопския град е от 8 състезателя - 4 момчета и 4 момичета. Те тренират всеки ден от 15 до 17 часа в спортен комплекс "Наим Сюлейманоглу". Треньорът е категоричен, че е готов да приеме още състезатели в отбора.
"Идеята за възстановяването на клуба по вдигане на тежести се зароди при разговор по време на погребението на световноизвестния щангист Наим Сюлейманоглу. Разговаряхме с шампиони, възпитаници на школата в Момчилград и Валентин Гемеджиев се съгласи да се върне и да създаде отбор", каза кметът на общината Сунай Хасан. Той допълни, че развитието на спорта е сред приоритетите на неговия екип.
Тази година Валентин Гемеджиев се е завърнал в България от Турция, където в продължение на 20 години е бил треньор. Под негово ръководство шампион на олимпиадата в Атина през 2004 година е станала Нурджан Тайлан. Трима от възпитаниците му пък са със световни титли. Двама от тях са наши преселници в Турция - момчилградчанина Фидаил Гюлер и Екрем Джелил от Чифлик. Третият световен шампион е Ерол Белгин.
Валентин Гемеджиев, който е и последния треньор по вдигане на тежести в област Кърджали, е убеден, че щангите в Източните Родопи имат шанс, защото имало много желаещи да тренират.
"Ще цитирам Иван Абаджиев, който при идването си в Момчилград каза, че има нещо различно в този край и тук се раждат  деца, които са по-силни от връстниците си в България", каза Валентин Гемеджиев. Той припомни, че от района са направили първите си крачки в големия спорт световно известни щангисти като Наим Сюлейманоглу, Халил Мутлу и Любомир Хаджиев.

Вижте още

Волейболна "Арда" с първи домакински мач във Висшата лига

Днес волейболна Арда Кърджали стартира сезона във Висшата лига с домакински мач. Двубоят ще бъде на 19 октомври, петък в зала Арпезос от 18 часа. Небесносините се изправят срещу Берое Стара Загора. Президентът на клуба  Милко Багдасаров съобщи за Радио Кърджали, че следващите двубой ще бъдат всяка следваща седмица, като отборите домакини ще посочат в..

публикувано на 19.10.18 в 17:08

"Машина на времето" ни връща в зората на балета и танца

Спектакълът "Машина на времето" ще разкаже историята на балетното изкуство. Той е дело на детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки" към Държавната опера на Стара Загора и ще зарадва жителите на Кърджали в събота, 20 октомври в 11 часа, в Драматичен театър "Димитър Димов". Това се случва в навечерието на празника на града.  Този спектакъл..

публикувано на 19.10.18 в 16:58

Козметиката може да предизвика рак на гърдата

Ракът на млечната жлеза е второто най-често срещано злокачествено новообразувание в света и първото по честота сред жените, сочи статистиката. На 19 октомври се отбелязва световния ден за борба с болестта. Сред причините, които водят до нея са начинът на живот, генетичната предразположеност, козметиката, храната, това каза за Радио Кърджали..

публикувано на 19.10.18 в 16:44

Третият вот на недоверие към кабинета "Борисов 3" ще бъде гласуван на 24-ти октомври

В Деня на българския лекар в Народното събрание се проведоха дебатите по внесения от БСП трети вот на недоверие към правителството, мотивиран с провал в областта на здравеопазването. Социалистите настояха, че състоянието в сектора е катастрофално, а управляващите призоваха за политически консенсус в реформирането на здравеопазването. Гласуването по..

публикувано на 19.10.18 в 14:48
Бойко Борисов

Борисов се извини за думите на Валери Симеонов към майките на деца с увреждания

Премиерът Бойко Борисов се извини от името на правителството за думите на вицепремиера Валери Симеонов  към майките на деца с увреждания . Пред журналисти в Брюксел, където участва в 12-ата среща на върха „Азия-Европа“, той заяви: “Езикът му е враг. Мога само да се извиня от името на правителството за думите на вицепремиера Валери Симеонов. Такъв език..

публикувано на 19.10.18 в 14:44

Лекари сготвиха за пациентите на хоспис "Добролюбие"

Инициативата „Сготви за баба“ за десетгодишния юбилей на хоспис Добролюбие завършва с участието на Районната лекарска колегия в Кърджали. По случай професионалния си празник днес, лекарите осигуриха вкусен обяд за четиридесет пациенти в хосписа. Инициативата започна през април. На професионалните си празници, различни гилдии приготвяха храна за..

публикувано на 19.10.18 в 14:40

Реставраторката на Желязната църква в Истанбул идва за изложба в Кърджали

В Кърджали ще бъдат показани уникални кадри от седемгодишната реставрация на желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул. Това е първата подобна изложба у нас след освещаването на храма през януари тази година. Експозицията включва 30 документални фотоса, специално селектирани от главния архитект на реставрацията Фикрие Булунмаз. Посетителите на..

публикувано на 19.10.18 в 14:09