Крумовград. Гурбетчиите се завръщат

Над един и половина милиона българи през последните две десетилетия потърсиха нов живот в чужбина. Заради липсата на работа и ниските заплати, цели региони продължават да се обезлюдяват. Така е и в Кърджали, където сривът в минната индустрия и отмирането на тютюнопроизводството, доскоро основен поминък за десетки хиляди семейства, отприщиха емигрантската вълна към богати държави от Европейския съюз, към Съединените щати, Канада и Австралия. 
Години наред различни политици обещаваха да променят живота така, че младите хора да остават в България, а гурбетчиите да се завърнат. Но опашката на Терминал 2 ставаше все по-голяма. България губи най-важното си - младите хора, и сякаш няма надежда този процес да спре. Чудото обаче се случи. В едно градче в Източните Родопи - Крумовград. Гурбетчиите започнаха да се завръщат, градът се оживи, местният дребен бизнес започна бързо да се развива. Как се случи тази коренна промяна - това ще се опитам да ви разкажа в следващия репортаж.
Когато преди близо четвърт век беше обявено, че край Крумовград е открито богато златно находище, много хора не повярваха. Дори медии взеха на подбив крумовградчани, и обясняваха как скоро всички в града ще ходят със златни очила. После се появи сериозен инвеститор от чужбина с намерение да започне експлоатацията на находището на Ада тепе, където бяха доказани залежи от 27 тона злато. В Крумовград започнаха протести срещу златодобива. Хората се опасяваха, че мината ще отрови въздуха и водата им и ще ликвидира традиционните за района тютюнопроизводство и животновъдство.
След продължили близо 20 години протести, дебати и обществени обсъждания, правителството даде зелена линия за инвестицията на Ада тепе. Макар и трудно, общината също се съгласи. На Ада тепе вече се изгражда обогатителна фаблика, започна разработката на рудника, а първите количества златоносен концентрат се очаква да бъдат добити до края на тази година. Близо 240 са назначените към момента работници и специалисти. Средната заплата, според ръководството на инвеститора "Дънди Прешълс Метълс", е 2 200 лева - три пъти по-висока от средната заплата за област Кърджали. И така - много от хората на Крумовград не заминаха за чужбина. А гурбетчиите започнаха да се завръщат .
Един от тях е Иван Михайлов. Дълги години семейството му се е изхранвало с производството на тютюн. Парите всяка година ставали все по-малко и това принудило Иван да стегне гурбетчийската торба и да търси хляба си в чужбина. Като помощник сондьор е работил в Сърбия и Армения. Едва когато си в чужбина разбираш, че губиш традиционни семейни ценности. Там животът ти минава в Интернет. Ставаш, отиваш на работа, вечер се връщаш, хапваш нещо и влизаш в "Скайпа", за да проведеш разговор със своите близки. Следващия ден е пак така. А тук - прибираш се, вечеряш със своите. "Как сте, що сте..." Излезеш на двора, почиваш се, наслаждаваш се. Една обща вечеря - това е голяма семейна ценност. А ние я губим, разказва Иван Михайлов.
Той е проучвал златоносни находища в чужбина и все се е надявал и това, в родния му град да бъде разработено. "Навсякъде виждах, че там, където има рудник, градът живее. По-друго е, хората имат работа, пазаруват, по-уверени са, има живот", казва Иван Михайлов.
Преди малко повече от година Иван научава, че рудникът на Ада тепе ще заработи и се търси персонал. Подава документи, одобрен е и започва работа в "Дънди". 
Съдбата на Алипи Чаушев е малко по-различна. Дълги години той е работил във фирми в Крумовград, но заплатите са били мизерни. Дъщерите му растът, нуждите на семейството се увеличават и Алипи вече е бил готов да тръгне за чужбина, когато "Дънди" започва да набира работници за Ада тепе. 
Алипи не е знаел къде точно ще работи и каква ще е длъжността му. Но първото нещо, с което се е сблъскал, е различната атмосфера при новия му работодател. "Първото различно нещо е, че в "Дънди" се говори с работника. Думата му се чува. Ето, и изпълнителният директор, господин Гърков - като те срещне, пита: "Как сте в къщи, как е семейството?". Това е голямо нещо. Аз съм работил и на други места - отношението към работника е различно, все едно не си човек. А тук си говориш - и с инженера, и с директора, и с началник смяната., разказва Алипи Чаушев.
Само за година животът на Иван и на Алипи се променя. Променя се и живатът на семействата им. Вече са много по-спокойни, заедно са, могат да мислят и да планират напред. 
За тази една година рязко се променя и Крумовград. "Градът живна. Хората пазаруват по-спокойно. След 5 часа по улиците даже се образуват задръствания от автомобили. А преди - пустош. Жив човек няма. Вървиш, вървиш, а то по улицата само кучета, да си го кажем по нашенски", коментира Иван Михайлов.
Сега и Иван, и Алипи казват, че виждат бъдещето си в Крумовград. Рудникът на Ада тепе ще се експлоатира 15 години. Иван обаче знае, че и в момента в района се търсят нови находища на злато, правят се сондажи и той счита, че минната индустрия в Крумовград няма да залезе с изчерпването на Ада тепе.
Репортажа на Валентина Иванова и Красимир Ангелов може да чуете в звуковия файл:
Вижте още

42-годишна шофьорка пострада след отнето предимство

На кръстовището в кв.“Веселчане“ е станал пътен инцидент без пострадали. Товарна кола и лек автомобил „Фолксваген“ изчаквали на червен светофар. В същото време към кръстовището се движила линейка с включен звуков сигнал . При зелена светлина на светофара водачът на лекия автомобил направил опит да даде път на линейката, минавайки пред товарната кола,..

публикувано на 15.11.18 в 13:37

Инж. Илия Гърков е отличен за инвестиции и дарителство

Инженер Илия Гърков, изпълнителен директор на златодобивната компания "Дънди Прешъс Металс", бе един от претендентите в конкурса "Мениджър на годината" за 2018 г. На бляскава церемония в Националната опера се проведе награждаването на най-добрите ръководители на фирми в България. Инженер Илия Гърков получи новоучредената награда на името професор..

публикувано на 14.11.18 в 11:49

Създават родителски клуб към кърджалийско училище

Клуб от родители се създаде към Основно училище "Свети Климент Охридски" в Кърджали . Той е свързан със спечелен проект на училището. Петя Белева, помощник директор по учебната част за дейностите: "Проектът е насочен към обучение на родителите. Започваме в един почивен ден, в една приятна обстановка. Първата тема е въвеждаща, как да подобрим..

публикувано на 13.11.18 в 14:05

"Климент Охридски" готви патронен празник

Родители ще се включат в традиционното спортно състезание по повод 58-годишнината на ОУ "Свети Климент Охридски" в Кърджали. Патронният празник на училището е на 25 ноември, но проявите са цяла седмица. Маргарита Тодорова, директор на училището, обясни за Радио Кърджали, че залагат на традицията от много години.  Това е любимото ни състезание "Мама,..

публикувано на 12.11.18 в 16:39

Митничари пресякоха внос на 153 контрабандни златни накити

Контрабандни златни накити откриха митническите служители при проверка на лек автомобил на МП "Капитан Андреево". На 5 ноември на пункта Капитан Андреево на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси" пристига лек автомобил с румънска регистрация, влизащ в страната от Турция. В автомобила, управляван от турски гражданин, пътували две румънски..

публикувано на 08.11.18 в 15:44

44 снегорина са в готовност за зимното снегопочистване в Кърджали

Община Кърджали разполага с 44 снегорина , които ще почистват общинската пътна мрежа тази зима . Машините са в изправност, предстои проверка на тяхната техническа готовност. Това каза за Радио Кърджали зам-. кметът на Общината Мюмюн Али: Имаме 44 снегорина, предвидени да чистят общинската пътна мрежа. Тя е в изправност. Тепърва предстои..

публикувано на 08.11.18 в 14:24

Никола Чанев ще направи символична първа копка на изграждането на защитна дига на рeка Крумовица

Областният управител Никола Чанев ще направи символична първа копка на изграждането на  защитна дига на рeка Крумовица до бензиностанцията на входа на Крумовград. Обектът е част от съвместен българо-гръцки проект за превенция на наводненията и повишаване на устойчивостта към бедствия в речните басейни на Струма, Арда и Марица, финансиран..

публикувано на 07.11.18 в 16:28