Крумовград. Гурбетчиите се завръщат

Над един и половина милиона българи през последните две десетилетия потърсиха нов живот в чужбина. Заради липсата на работа и ниските заплати, цели региони продължават да се обезлюдяват. Така е и в Кърджали, където сривът в минната индустрия и отмирането на тютюнопроизводството, доскоро основен поминък за десетки хиляди семейства, отприщиха емигрантската вълна към богати държави от Европейския съюз, към Съединените щати, Канада и Австралия. 
Години наред различни политици обещаваха да променят живота така, че младите хора да остават в България, а гурбетчиите да се завърнат. Но опашката на Терминал 2 ставаше все по-голяма. България губи най-важното си - младите хора, и сякаш няма надежда този процес да спре. Чудото обаче се случи. В едно градче в Източните Родопи - Крумовград. Гурбетчиите започнаха да се завръщат, градът се оживи, местният дребен бизнес започна бързо да се развива. Как се случи тази коренна промяна - това ще се опитам да ви разкажа в следващия репортаж.
Когато преди близо четвърт век беше обявено, че край Крумовград е открито богато златно находище, много хора не повярваха. Дори медии взеха на подбив крумовградчани, и обясняваха как скоро всички в града ще ходят със златни очила. После се появи сериозен инвеститор от чужбина с намерение да започне експлоатацията на находището на Ада тепе, където бяха доказани залежи от 27 тона злато. В Крумовград започнаха протести срещу златодобива. Хората се опасяваха, че мината ще отрови въздуха и водата им и ще ликвидира традиционните за района тютюнопроизводство и животновъдство.
След продължили близо 20 години протести, дебати и обществени обсъждания, правителството даде зелена линия за инвестицията на Ада тепе. Макар и трудно, общината също се съгласи. На Ада тепе вече се изгражда обогатителна фаблика, започна разработката на рудника, а първите количества златоносен концентрат се очаква да бъдат добити до края на тази година. Близо 240 са назначените към момента работници и специалисти. Средната заплата, според ръководството на инвеститора "Дънди Прешълс Метълс", е 2 200 лева - три пъти по-висока от средната заплата за област Кърджали. И така - много от хората на Крумовград не заминаха за чужбина. А гурбетчиите започнаха да се завръщат .
Един от тях е Иван Михайлов. Дълги години семейството му се е изхранвало с производството на тютюн. Парите всяка година ставали все по-малко и това принудило Иван да стегне гурбетчийската торба и да търси хляба си в чужбина. Като помощник сондьор е работил в Сърбия и Армения. Едва когато си в чужбина разбираш, че губиш традиционни семейни ценности. Там животът ти минава в Интернет. Ставаш, отиваш на работа, вечер се връщаш, хапваш нещо и влизаш в "Скайпа", за да проведеш разговор със своите близки. Следващия ден е пак така. А тук - прибираш се, вечеряш със своите. "Как сте, що сте..." Излезеш на двора, почиваш се, наслаждаваш се. Една обща вечеря - това е голяма семейна ценност. А ние я губим, разказва Иван Михайлов.
Той е проучвал златоносни находища в чужбина и все се е надявал и това, в родния му град да бъде разработено. "Навсякъде виждах, че там, където има рудник, градът живее. По-друго е, хората имат работа, пазаруват, по-уверени са, има живот", казва Иван Михайлов.
Преди малко повече от година Иван научава, че рудникът на Ада тепе ще заработи и се търси персонал. Подава документи, одобрен е и започва работа в "Дънди". 
Съдбата на Алипи Чаушев е малко по-различна. Дълги години той е работил във фирми в Крумовград, но заплатите са били мизерни. Дъщерите му растът, нуждите на семейството се увеличават и Алипи вече е бил готов да тръгне за чужбина, когато "Дънди" започва да набира работници за Ада тепе. 
Алипи не е знаел къде точно ще работи и каква ще е длъжността му. Но първото нещо, с което се е сблъскал, е различната атмосфера при новия му работодател. "Първото различно нещо е, че в "Дънди" се говори с работника. Думата му се чува. Ето, и изпълнителният директор, господин Гърков - като те срещне, пита: "Как сте в къщи, как е семейството?". Това е голямо нещо. Аз съм работил и на други места - отношението към работника е различно, все едно не си човек. А тук си говориш - и с инженера, и с директора, и с началник смяната., разказва Алипи Чаушев.
Само за година животът на Иван и на Алипи се променя. Променя се и живатът на семействата им. Вече са много по-спокойни, заедно са, могат да мислят и да планират напред. 
За тази една година рязко се променя и Крумовград. "Градът живна. Хората пазаруват по-спокойно. След 5 часа по улиците даже се образуват задръствания от автомобили. А преди - пустош. Жив човек няма. Вървиш, вървиш, а то по улицата само кучета, да си го кажем по нашенски", коментира Иван Михайлов.
Сега и Иван, и Алипи казват, че виждат бъдещето си в Крумовград. Рудникът на Ада тепе ще се експлоатира 15 години. Иван обаче знае, че и в момента в района се търсят нови находища на злато, правят се сондажи и той счита, че минната индустрия в Крумовград няма да залезе с изчерпването на Ада тепе.
Репортажа на Валентина Иванова и Красимир Ангелов може да чуете в звуковия файл:
Галерия

Вижте още

Личният пример - ключ към опазването на природата

Работата с децата и личният пример са ключът към опазването на чистотата на околната среда, смята победителят в третото издание на реалити шоуто Сървайвър в България Николай Мартинов. Той участва в различни каузи свързани с опазването на околната среда и сам се определя като доброволец, готов да помогне винаги на природата.  Просто много работа с..

публикувано на 12.04.19 в 10:32

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София. Българското национално радио ще бъде домакин на 25-ото издание на форума на 11-и и 12-и април в НДК. Това е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа. За участие в Радиоасамблеята в София пристигат 107 участници от 39 държави от  Европа,..

публикувано на 10.04.19 в 10:35

Агоп Узунбохосян: В България връзката между космическите изследвания и индустрията е скъсана

10 април 1979 г. е важна дата в космическата история на България. Тогава Георги Иванов става първият българин - част от екипажа на космическия кораб „Съюз-33“, с командир на полета Николай Рукавишников. Полетът е част от програма Интеркосмос, която включва държави от Източна Европа и Куба. В рамките на тази програма се осъществяват както съвместни..

публикувано на 10.04.19 в 08:52

Болницата в Кърджали получи дарение в навечерието на своя празник

В навечерието на 100-годишнината от рождението на д-р Атанас Дафовски, многопрофилната болница в Кърджали, чието име носи, получи дарение от бизнесмена Илхан Емин. Дарението бе прието от директора на болницата д-р Тодор Черкезов.  Носилки с апарат за системи, инвалидни колички за деца и възрастни, закачалки за системи, проходилки за възрастни,..

публикувано на 05.04.19 в 14:59

Актрисата Велина Ясенова: Четенето на книжки на децата развива тяхното въображение

В Международния ден на Детската книга и  изкуствата за деца започна Националния маратон на четенето. Инициативата продължава от 2 до 23 април и  цели стимулиране у децата и подрастващите интерес към книгата и четенето. По време на Маратона  писатели, артисти, художници и публични личности четат приказки на деца.  По покана на Регионална..

публикувано на 02.04.19 в 16:55
Газопровод Гърция-България

Европейската комисия инвестира 33 млн. евро в газовата връзка "Комотини – Стара Загора"

Европейската комисия (ЕК) ще инвестира 33 млн. евро за изграждането на трансграничен газопровод между Комотини и Стара Загора. Връзката ще бъде с дължина 182 километра. Така газовите системи на двете страни ще бъдат свързани за първи път, като това ще доведе до диверсификация на енергийните източници за региона и ще повиши енергийната сигурност...

публикувано на 02.04.19 в 15:20

Заради смяната на времето 29 влака ще имат закъснение от 60 минути

Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя, ще наложи промени във времепътуването на общо 29 влака. При преминаването от зимно към лятно часово време всички влакове, които се движат след 03:00 ч., ще генерират виртуално 60 минути закъснение в нощта между 30.03.2019 г. и 31.03.2019 г.   Смяната на часовото време тази година ще засегне..

публикувано на 28.03.19 в 19:20