Крумовград. Гурбетчиите се завръщат

Над един и половина милиона българи през последните две десетилетия потърсиха нов живот в чужбина. Заради липсата на работа и ниските заплати, цели региони продължават да се обезлюдяват. Така е и в Кърджали, където сривът в минната индустрия и отмирането на тютюнопроизводството, доскоро основен поминък за десетки хиляди семейства, отприщиха емигрантската вълна към богати държави от Европейския съюз, към Съединените щати, Канада и Австралия. 
Години наред различни политици обещаваха да променят живота така, че младите хора да остават в България, а гурбетчиите да се завърнат. Но опашката на Терминал 2 ставаше все по-голяма. България губи най-важното си - младите хора, и сякаш няма надежда този процес да спре. Чудото обаче се случи. В едно градче в Източните Родопи - Крумовград. Гурбетчиите започнаха да се завръщат, градът се оживи, местният дребен бизнес започна бързо да се развива. Как се случи тази коренна промяна - това ще се опитам да ви разкажа в следващия репортаж.
Когато преди близо четвърт век беше обявено, че край Крумовград е открито богато златно находище, много хора не повярваха. Дори медии взеха на подбив крумовградчани, и обясняваха как скоро всички в града ще ходят със златни очила. После се появи сериозен инвеститор от чужбина с намерение да започне експлоатацията на находището на Ада тепе, където бяха доказани залежи от 27 тона злато. В Крумовград започнаха протести срещу златодобива. Хората се опасяваха, че мината ще отрови въздуха и водата им и ще ликвидира традиционните за района тютюнопроизводство и животновъдство.
След продължили близо 20 години протести, дебати и обществени обсъждания, правителството даде зелена линия за инвестицията на Ада тепе. Макар и трудно, общината също се съгласи. На Ада тепе вече се изгражда обогатителна фаблика, започна разработката на рудника, а първите количества златоносен концентрат се очаква да бъдат добити до края на тази година. Близо 240 са назначените към момента работници и специалисти. Средната заплата, според ръководството на инвеститора "Дънди Прешълс Метълс", е 2 200 лева - три пъти по-висока от средната заплата за област Кърджали. И така - много от хората на Крумовград не заминаха за чужбина. А гурбетчиите започнаха да се завръщат .
Един от тях е Иван Михайлов. Дълги години семейството му се е изхранвало с производството на тютюн. Парите всяка година ставали все по-малко и това принудило Иван да стегне гурбетчийската торба и да търси хляба си в чужбина. Като помощник сондьор е работил в Сърбия и Армения. Едва когато си в чужбина разбираш, че губиш традиционни семейни ценности. Там животът ти минава в Интернет. Ставаш, отиваш на работа, вечер се връщаш, хапваш нещо и влизаш в "Скайпа", за да проведеш разговор със своите близки. Следващия ден е пак така. А тук - прибираш се, вечеряш със своите. "Как сте, що сте..." Излезеш на двора, почиваш се, наслаждаваш се. Една обща вечеря - това е голяма семейна ценност. А ние я губим, разказва Иван Михайлов.
Той е проучвал златоносни находища в чужбина и все се е надявал и това, в родния му град да бъде разработено. "Навсякъде виждах, че там, където има рудник, градът живее. По-друго е, хората имат работа, пазаруват, по-уверени са, има живот", казва Иван Михайлов.
Преди малко повече от година Иван научава, че рудникът на Ада тепе ще заработи и се търси персонал. Подава документи, одобрен е и започва работа в "Дънди". 
Съдбата на Алипи Чаушев е малко по-различна. Дълги години той е работил във фирми в Крумовград, но заплатите са били мизерни. Дъщерите му растът, нуждите на семейството се увеличават и Алипи вече е бил готов да тръгне за чужбина, когато "Дънди" започва да набира работници за Ада тепе. 
Алипи не е знаел къде точно ще работи и каква ще е длъжността му. Но първото нещо, с което се е сблъскал, е различната атмосфера при новия му работодател. "Първото различно нещо е, че в "Дънди" се говори с работника. Думата му се чува. Ето, и изпълнителният директор, господин Гърков - като те срещне, пита: "Как сте в къщи, как е семейството?". Това е голямо нещо. Аз съм работил и на други места - отношението към работника е различно, все едно не си човек. А тук си говориш - и с инженера, и с директора, и с началник смяната., разказва Алипи Чаушев.
Само за година животът на Иван и на Алипи се променя. Променя се и живатът на семействата им. Вече са много по-спокойни, заедно са, могат да мислят и да планират напред. 
За тази една година рязко се променя и Крумовград. "Градът живна. Хората пазаруват по-спокойно. След 5 часа по улиците даже се образуват задръствания от автомобили. А преди - пустош. Жив човек няма. Вървиш, вървиш, а то по улицата само кучета, да си го кажем по нашенски", коментира Иван Михайлов.
Сега и Иван, и Алипи казват, че виждат бъдещето си в Крумовград. Рудникът на Ада тепе ще се експлоатира 15 години. Иван обаче знае, че и в момента в района се търсят нови находища на злато, правят се сондажи и той счита, че минната индустрия в Крумовград няма да залезе с изчерпването на Ада тепе.
Репортажа на Валентина Иванова и Красимир Ангелов може да чуете в звуковия файл:
Галерия

Вижте още

Имат ли проблем шофьорите в Кърджали да си набавят е-винетки?

Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за тази година, а една пета от шофьорите, които са се опитали, не са успели, показват данни от национално представително проучване на агенция "Афис".  На въпрос: "Кой носи главната отговорност за проблемите с винетките?"  над 19 на сто..

публикувано на 23.01.19 в 11:21

Защо убиват кучетата в Странджево

В следващите редове продължаваме темата за простреляните и убитото от ловци овчарски кучета в крумовградското село Странджево. Случаят стана на 6 януари. Ловци от местната дружинка стрелят по четирите кучета, каракачанска порода, които пазят стадото кози на Радостина и Иван Стоеви, изведено този ден на паша в местност край близкото село Бряговец. На..

публикувано на 20.01.19 в 15:38

За бебето Александър, майка му, институциите и хората

На 21 януари съдът в Смолян ще се произнесе по казуса с бебето на родилката от село Арда. Предстои районните магистрати решат за колко време бебето ще бъде в приемно семейство и дали ще бъде върнато на майката Симона.  Случаят за отнето новородено от майка му разбуни социалните мрежи, медиите реагираха, хората се възмущават, че социалните служби са..

публикувано на 16.01.19 в 15:31
Момчил Неков от Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент/БСП

89 % от българите биха си купували продукти с наименованието „планински“

През този месец в Смолян ще бъде организирана публична, обществена дискусия за популяризирането на българските „планински“ продукти, тъй като чисто асоциативно, тези продукти се свързват най-вече с Родопите -  коментира българският евродепутат Момчил Неков. Според него, по този начин ще се популяризират планинските производители и преработватели, за..

публикувано на 16.01.19 в 13:46

Пиян водач удари автомобила си в шест паркирани коли в Кърджали

Шест паркирани автомобила били блъснати снощи около 21 часа на улица “Люлин“ в Кърджали от водач , управлявал след употреба на алкохол. Тестът на 47-годишен, който се движил с „Мерцедес“, отчел 2,73 промила. Шофьорът отказал кръвна проба за анализ. Задържан е за срок до 24 часа в Районното управление в Кърджали. Образувано е бързо производство и..

публикувано на 15.01.19 в 13:56

Наградиха огнебореца инспектор Ризван Кьоров, спасил ученик от Професионалната гимназия "Васил Левски"

Четирима огнеборци от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Кърджали бяха наградени с грамоти и купи като победители в областния етап на националния конкурс „Пожарникар на годината“. Областният управител Никола Чанев връчи отличията на комплексния победител главен инспектор Румен Стоянов, началник на РСПБЗН-Подкова. В..

публикувано на 15.01.19 в 09:57
Коли на пожарната и на полицията пред механотехникума в Кърджали.

Областната дирекция на МВР в Кърджали: Четири деца и две учителки са спасени от пожара със стълба от втория етаж

Сигнал за пожар в мазето на Професионалната гимназия „Васил Левски“ в Кърджали е подаден днес в 13,20 часа , съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР за произшествието днес следобед. По първоначални данни няма сериозно пострадали. Ученици, преподаватели и помощен персонал са напуснали сградата, а пристигналите полицаи и пожарникари..

публикувано на 11.01.19 в 15:20