Павел Тенчев: Хор "Незабравки" е един от символите на КърджалиА сега към едно отминало културно събитие, което обаче оставя следа в сърцата на родопчани. Кърджалийският хор "Незабравки" отпразнува 50-годишнината си срещу 1 ноември, Ден на будителите. Концертът бе вълнуващ и знаков за това, че съставът един ден няма да потъне в забрава. И неслучайно. През далечната 1967 година един 27-годишен учител събира гласовити деца за хор. Малката ученическа стая на основно училище "Митко Палаузов" тогава скоро отеснява. Това е маестро Марин Владинов, който ръководи хора близо 50 години и обучава хиляди деца в хоровото изкуство. В годините следват записи в радио София, в радио Стара Загора, концерти в НДК, участия в близки страни. Времето подлага силите му на проверка, но ръководителят извоюва авторитета на своя хор. Външни наблюдатели като музиканти, музикални ръководители и критици казват, че е чест за всеки един град да има такъв представителен състав. А времето доказва, че неговият ръководител и диригент, самият той чудесен изпълнител, Марин Владинов, е останал завинаги в сърцата на кърджалийци и в културния летопис на града. Сред неговите отличия, са орден "Кирил и Методий Втора степен" и отличник на комитета за култура.
Предлагам ви да чуете разговор с дългогодишния ни колега, журналист Павел Тенчев. Той е автор на книгата - очерк за хор "Незабравки" - "Живот в незабрава".

Вижте още

Александър Симов: Хората не искат обяснения защо живеят зле

БСП не стои зад протестите на хората, но ги подкрепя. Това мнение изрази в интервю за предаването "Денят" на Радио Кърджали народният представител Александър Симов. Ако управляващите лежат на това разбиране, че протестите имат някаква политическа организация, това е жестока грешка, тъй като отказват да видят автентичните процеси, които се развиват..

публикувано на 15.11.18 в 13:06

Д-р Райкова: 30 минути физическа активност на ден намалява риска от диабет с 30 %

40 души премериха кръвната си захар в ендокринологичното отделение на болницата в Кърджали в деня на отворените врати по случай Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14 ноември.  Хроничното заболяване придобива мащабите на световна епидемия - от него страдат над 360 милиона души. Всеки 10 секунди двама души се разболяват от диабет,..

публикувано на 15.11.18 в 12:21

Уляна Ганева: Задача на библиотеките е да формират цифрови умения у хората

Националният форум „Библиотеките днес и цифровата трансформация“ събра представители на регионални и читалищни библиотеки от цялата страна , които са част от семейството на фондация "Глобални библиотеки-България". От област Кърджали във форума в София участва група библиотечни работници от Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров" и от 16..

публикувано на 13.11.18 в 17:12

ОУ "Свети Климент Охридски" в Кърджали празнува с родителите

Основно училище „Свети Климент в Кърджали предстои скоро да чества патронния си празник . Учебното заведение само след две години ще навърши 60-годишен юбилей . Известно е на по-старите кърджалийци като училище Митко Палаузов . Народно основно училище „Митко Палаузов” е създадено през 1960 година , а първият и дългогодишен директор е..

публикувано на 13.11.18 в 10:35

10 ноември разделя българите, както го разделя и 9 септември

Изминаха 29 години от 10 ноември 1989 година, една важна дата от новата история на България, която продължава да разделя българите, на която все още историците не са дали своята оценка. Ще чуете разказите на трима души, които по онова време са били от двете страни на „барикадата“ в Кърджали. Това са Пламен Даракчиев, един от първите „неформали“ в..

публикувано на 12.11.18 в 15:31

Проф. Иво Христов: Възможна е надпревара във въоръжаването между САЩ и Русия

Пред глобален хаос ли се намира светът, кои са големите световни играчи и дали е възможна ядрена война? Ще последва ли надпревара във въоръжаването между двете суперсили САЩ и Русия . Ще се променят ли отношенията САЩ-Турция след освобождаването на сенатор Брънсън. По тези и други геополитически и политически актуални теми Радка Петкова..

публикувано на 12.11.18 в 15:17

Тази неделя във "Вяра и живот": Постът е духовно дело, а не диета

    Тази неделя (11 ноември), в навечерието на Рождественския пост във "Вяра и живот" разговаряме за неговото значение в живота на християните. Наш събеседник ще бъде архиепископ Христо (Писаров) от Вселенската църква на Иисус Христос. От него ще научите как възниква постът в християнството, по какво той се различава от поста в другите..

публикувано на 10.11.18 в 17:51