Павел Тенчев: Хор "Незабравки" е един от символите на КърджалиА сега към едно отминало културно събитие, което обаче оставя следа в сърцата на родопчани. Кърджалийският хор "Незабравки" отпразнува 50-годишнината си срещу 1 ноември, Ден на будителите. Концертът бе вълнуващ и знаков за това, че съставът един ден няма да потъне в забрава. И неслучайно. През далечната 1967 година един 27-годишен учител събира гласовити деца за хор. Малката ученическа стая на основно училище "Митко Палаузов" тогава скоро отеснява. Това е маестро Марин Владинов, който ръководи хора близо 50 години и обучава хиляди деца в хоровото изкуство. В годините следват записи в радио София, в радио Стара Загора, концерти в НДК, участия в близки страни. Времето подлага силите му на проверка, но ръководителят извоюва авторитета на своя хор. Външни наблюдатели като музиканти, музикални ръководители и критици казват, че е чест за всеки един град да има такъв представителен състав. А времето доказва, че неговият ръководител и диригент, самият той чудесен изпълнител, Марин Владинов, е останал завинаги в сърцата на кърджалийци и в културния летопис на града. Сред неговите отличия, са орден "Кирил и Методий Втора степен" и отличник на комитета за култура.
Предлагам ви да чуете разговор с дългогодишния ни колега, журналист Павел Тенчев. Той е автор на книгата - очерк за хор "Незабравки" - "Живот в незабрава".

Вижте още

Кърджали и "Студен кладенец" рай за зимуващи редки птици

Къдроглави пеликани, кафявоглави потапници, големи нирци, шилоопашати патици, речна чайка с лятно брачно оперение. Това са само част от по-интересните, редки и защитени видове птици, които бяха забелязани по време на среднозимното преброяване на зимуващите по поречието на Арда и в Източните Родопи водоплаващи птици. 43-то поред преброяване се провежда..

публикувано на 16.01.19 в 16:25

Николай Попанастасов: Пакетът "Мобилност 1" е нехуманен за шофьорите

Като победа за България окачестви проведеното на 10 януари гласуване на транспортната комисия на Европарламента депутатът от ЕНП Андрей Новаков. Първият по рода си протест в сърцето на Брюксел, организиран от автопревозвачи от периферни държава на Европейския съюз, повлия на евродепутатите и те не подкрепиха пакета "Мобилност 1", който засяга в..

публикувано на 16.01.19 в 09:48
Илхан Кючюк

Илхан Кючюк: Стратегията ни трябва да е за отлагане и отхвърляне на пакет "Мобилност"

"Отлагането на приемането на пакета „Мобилност1“ не е нито победа, нито поражение за България. По два от внесените доклади няма консенсус в Комисията по транспорт в Европейския парламент. Третият доклад, този, който в най-голяма степен накърнява интересите на превозвачите от България беше приет. За това ще се въздържа от крайни оценки “,..

публикувано на 15.01.19 в 15:21

Честванията на Банго Василий продължават три дни

Днес е Банго Васил, ромската Нова година. Банго Василий е най-големият празник на ромите. Честванията продължават три дни. Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. В прикачения звуков файл може да чуете разговора на Галина Авренлиева с Петко..

публикувано на 14.01.19 в 16:30

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

Замисляме ли се в чии ръце се оставяме при разкрасителни процедури? Има ли опасности, които ни дебнат, докато полагаме усилия да изглеждаме по-красиви? Как да решим на кого да се доверим, чуйте мнението на проф. д-р Тодор Черкезов. Кожата е най-големият ни орган и върху нея се отразява всичко, което се случва с организма ни. В мразовитото..

публикувано на 13.01.19 в 16:34

Стопани от Странджево: Ловци стрелят по овчарски кучета, пречат им на лова

Едно овчарско куче е убито и три тежко ранени след излет на ловната дружинка в крумовградското село Странджево миналата неделя. Кучетата са каракачанска порода и са пазели стадото кози на Радостина Стоева от Странджево, което същия ден, 6 януари, е било на паша в близост до територията на ловния излет. Реална опасност е съществувала и за самите..

публикувано на 11.01.19 в 15:54

Светослав Малинов: Пакетът "Мобилност" е неприемлив за България

Пред Европейския парламент в Брюксел започват протестите на автопревозвачи от различни европейски страни срещу текстове в пакета „Мобилност 1“, който ще се гласува в Транспортната комисия. Предстои първи сблъсък на такова ниво и това ще бъде първи протест в Брюксел от такъв мащаб. Ще бъде затворен площадът пред Европарламента. Всички българи,..

публикувано на 10.01.19 в 08:52