Павел Тенчев: Хор "Незабравки" е един от символите на КърджалиА сега към едно отминало културно събитие, което обаче оставя следа в сърцата на родопчани. Кърджалийският хор "Незабравки" отпразнува 50-годишнината си срещу 1 ноември, Ден на будителите. Концертът бе вълнуващ и знаков за това, че съставът един ден няма да потъне в забрава. И неслучайно. През далечната 1967 година един 27-годишен учител събира гласовити деца за хор. Малката ученическа стая на основно училище "Митко Палаузов" тогава скоро отеснява. Това е маестро Марин Владинов, който ръководи хора близо 50 години и обучава хиляди деца в хоровото изкуство. В годините следват записи в радио София, в радио Стара Загора, концерти в НДК, участия в близки страни. Времето подлага силите му на проверка, но ръководителят извоюва авторитета на своя хор. Външни наблюдатели като музиканти, музикални ръководители и критици казват, че е чест за всеки един град да има такъв представителен състав. А времето доказва, че неговият ръководител и диригент, самият той чудесен изпълнител, Марин Владинов, е останал завинаги в сърцата на кърджалийци и в културния летопис на града. Сред неговите отличия, са орден "Кирил и Методий Втора степен" и отличник на комитета за култура.
Предлагам ви да чуете разговор с дългогодишния ни колега, журналист Павел Тенчев. Той е автор на книгата - очерк за хор "Незабравки" - "Живот в незабрава".

Вижте още

Петър Пунчев: За мен писането е голямо удоволствие

"Вие сте тук" - това е заглавието на книгата на известния български журналист Петър Пунчев, която Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров" представи на 20 март 2019 г.  в Кърджали. В книгата са разказани най-ярките епизоди от многото пътувания на автора в целия свят, както и негови срещи със световни личности, оставили незаличим отпечатък в развитието на..

публикувано на 20.03.19 в 18:42

Агоп Узунбохосян: Татул е българският Стоунхендж

Пролетта идва малко преди полунощ днес. Астрономическата пролет в Северното полукълбо на Земята започва на 20 март в 23:58 часа българско време. Точно в този час центърът на слънчевия диск ще застане в точката, където се пресичат небесният екватор и видимият път на Слънцето през годината. Подробности чуйте от Агоп Узунбохосян, директор на..

публикувано на 20.03.19 в 18:00

Д-р Стоян Петков: Има хроничен недостиг на общопрактикуващи лекари в област Кърджали

Незаетите лекарски практики и текучеството на медицинските специалисти са само малка част от проблемите, пред които са изправени лекарите в Кърджалийско. Сега на дневен ред излиза и опасността от заличаване на лекарски практики след началото на месец юни тази година. Казусът не е само за нашата област, но и за цялата страна. Причината - това е..

публикувано на 20.03.19 в 17:19

Д-р Виктор Кирчев: Има реална опасност от заличаване на лекарски практики

Хиляди пациенти в област Кърджали може да останат без лични лекари. Има реална опасност от заличаване на лекарски практики в Източните Родопи след месец юни тази година. Тогава изтича крайният срок, поставен от държавата общопрактикуващите лекари в страната да придобият специалност по обща медицина. Това каза за Радио Кърджали д-р Виктор Кирчев,..

публикувано на 20.03.19 в 16:55

Жана Чакърова: Насилието над деца е недопустимо

Най-добрият начин да се борим с насилието е да създадем условия, в които то да не може да се случи. За да се създадат такива условия, хората трябва да имат информация за този негативен феномен в обществото ни, да станат чувствителни по темата и съпричастни към страданието и да формират в себе си нагласи на неприемане на насилието във всичките му..

публикувано на 19.03.19 в 18:10

Неджми Али: Европейските врати не трябва да се затварят пред Турция

Турция е стратегически партньор на Европейския съюз (ЕС) и вратите пред нея не трябва да се затварят с лека ръка. Така коментира Неджми Али, евродепутат от групата на АЛДЕ, решението на Европейския парламент да се прекрати преговорният процес с Турция за членството й в Европейския съюз. В интервю пред Българското национално радио той..

публикувано на 19.03.19 в 16:20

Минчо Гумаров: Пещерите в Източните Родопи крият уникален свят

90 години се навършват на 18 март от началото на организираното пещерно движение в България. Първото дружество е създадено през 1929 година. До 1958 година са изучени около 200 пещери. А днес, 90 години след началото, броят им надхвърля 5700 в цялата страна. Това разказа за Радио Кърджали спелеологът изследовател Минчо Гумаров, председател на..

публикувано на 18.03.19 в 17:18