Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предлагат новата спортна зала да е в центъра на Кърджали

Днес беше изпратено открито писмо от представителите на спортните клубове на територията на община Кърджали и кмета на общината Хасан Азис до премиера Бойко Борисов, до Красен Кралев, министър на младежта и спорта, до Никола Чанев, областен управител на  област Кърджали, до  Раиф Мустафа,  председател на Общински съвет – Кърджали, съобщиха от общиската администрация в Кърджали. 

Откритото писмо  изразява позицията на спортните клубове относно месторазположението на новата спортна зала, приета единодушно на провелата се среща на 16.11.2018 г. с кмета на община Кърджали Хасан Азис.На срещата присъстваха представители на 17 клуба от реално действащи 21 спортни клуба.

ОТКРИТО ПИСМО

на представителите на спортните клубове на територията на община Кърджали  относно месторазположението на новата спортна зала

  По инициатива на кмета на община Кърджали инж.Хасан Азис , вследствие на поставен от общинските съветници и граждани въпрос за местоположението на новата спортна зала, която ще бъде построена в град Кърджали, на 16.11.2018г. се проведе среща с представители на спортните клубове от общината. Основният дискусионен въпрос беше свързан с предлаганото от Областния управител местоположение на новата спортна зала  - в района на бившия техникум по селско стопанство, непосредствено до Оловно-цинков комбинат  и бившият завод  „Бентонит“.

   В кратко резюме инж.Хасан Азис изложи позицията на Общинска администрация -Кърджали за ситуиране на новата зала в центъра на града. Първото  предложение е върху терен до Стадион „Горубсо“ и второто  -  в зоната  на новопостроения Парк „Арпезос Север“, край брега на река „Арда“.  Кметът на общината изложи следните мотиви за необходимостта от промяна на местоположението на новата спортна зала:

- в действащият Общ устройствен план на града парковите и спортните зони са в непосредствена близост до жилищните зони, а промишлените зони са в покрайнините на града. Ситуирането на новата зала в промишлената част на града е в противоречие с приетия и одобрен план на града;

-  предложението на Областния управител за строителството  на новата зала в една от активните промишлените зони, където ще се развива цинково производство и продължава да функционира производство на бентонит, е неприемливо и неподходящо за спорт и спортни съоръжения;

- районът е отдалечен от жилищните зони на града и достъпът към зоната ще бъде затруднен, особено за децата и за хората в неравностойно положение, за които няма създадени други условия за отдих и развлечения;

- неслучайно преди повече от 40 години от същата зона беше изместено цяло населено място /с. Доброволец/ , а преди около 30 години беше преместен техникумът за селско стопанство заради замърсяването на въздуха от съществуващите и сега промишлени предприятия. По неясни за обществеността на Кърджали причини Областният управител на Кърджали  сега предлага на същото място, само на 200 м от комина на ОЦК да се построи нова спортна зала;

  Присъстващите подкрепиха аргументите за построяването на новата зала в централната част на града, а именно:

-  Още в старите планове на града е било предвидено изграждането на спортна зала до стадион „Горубсо“, заради  централното разположение и лесния достъп на хората;

-  Ситуирането на новата зала в този район ще създаде комплекс от спортни центрове и ще разшири възможностите за различни видове спорт. В непосредствена близост са открития и покрит басейн, многофункционална спортна зала, както и възможности за водни спортове в р.Арда;

 Всички присъстващи подкрепиха мотивите на кмета на община Кърджали и категорично застанаха зад идеята, че новата зала не трябва да се изгражда до ОЦК и бившия „Бентонит“. Те  изразиха  още веднъж своето безпокойство от предложението на Областния управител да се построи спортна зала в зона,откъдето преди години заради влошеното  качество на атмосферния въздух  са изместени  село Доброволец и техникума по селско стопанство, съобщиха от общината. 

 Присъстващите на срещата решиха за настоящата позиция  да бъдат уведомени Общински съвет – Кърджали, Областният управител Никола Чанев, Министърът на младежта и спорта Красен Кралев,  Министър председателят на Р България Бойко Борисов, както и обществеността на Кърджали, за да се определи приемливо за всички местоположение на новата спортна зала.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Депутатите отмениха данъка за бране на гъби, билки и горски плодове

На първо четене мнозинството в Народното събрание (НС) отмени патентния данък за бране на гъби, билки и горски плодове, включително и трюфели. В подкрепа на предложението на ГЕРБ и ДПС гласуваха БСП и "Има такъв народ". Мотивът е, че данъкът се е оказал непосилен, тъй като заплащането му е авансово, без да се знае дали събирането им няма да е..

публикувано на 26.04.24 в 11:59

Неизвестен заля с боя паметник в Кърджали

Досъдебно производство за повреда и унищожаване на чуждо имущество е образувано в Районното управление в Кърджали. От регионалния пресцентър на МВР съобщиха, че в четвъртък е подаден сигнал, че на 24 април срещу 25 април с червена боя е бил залят паметник в Градската градина в Кърджали – каменна плоча, поставена по повод приемането на България в..

публикувано на 26.04.24 в 11:55

48 паралелки ще приемат ученици след 7 клас в област Кърджали

Утвърден е вече план-приемът за учениците след завършено основно облазование за 2024-2025 учебна година за област Кърджали. Кандидат-гимназистите ще се борят за приемане в 48 паралелки в училища в цялата област. Това съобщи началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова: "...От общо 48 паралелки след завършено основно..

публикувано на 26.04.24 в 10:51

Предимно слънчево време ни очаква в петък

През деня ще е предимно слънчево. След обяд главно над планинските райони ще се развива купеста облачност и на отделни места ще превали и прегърми. Краткотраен дъжд е възможен и в района на Кърджали, Смолян и Хасково. Ще духа слаб предимно северен вятър. Максималните температури ще са между 16° и 21°. За Кърджали - около 20 градуса, в Хасково - 21, а в..

публикувано на 26.04.24 в 09:23

Парламентът заседава за последно

Очаква се петъчното заседание да е последното за 49-тия парламент. Депутатите започват работа с второто четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.  Така ще се изравнят възнагражденията на военнослужещите с тези на служителите по Закона за МВР, приети на 22 февруари тази година и влизащи в сила от първи..

публикувано на 26.04.24 в 09:13

НОИ започва изплащането на великденските добавки за пенсионери

Националният осигурителен институт ще започне изплащането на приетите от Народното събрание великденски добавки в размер на 100 лева.  Парламентът реши добавката да обхване пенсионерите с размер на пенсията до линията на бедността, т.е. до 526 лева включително, което означава, че такава ще получат около 534 хиляди души.

публикувано на 26.04.24 в 09:09

Очаква се властите да обявят мерките срещу коклюш

Мерките, които ще предприемат здравните власти срещу разпространението на коклюш у нас, ще бъдат обявени днес.  Една от тях, която беше обсъдена още в началото на седмицата, е временното изтегляне на първата ваксинация срещу заболяването с две седмици по-рано - когато бебето навърши месец и половина. Не се предвиждат ограничения в придвижването на..

публикувано на 26.04.24 в 09:02