Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисар Сергей Заимов: 22 са загиналите в страната от началото на отоплителния сезон



Зимата вече дойде, а с нея и проблемите и рисковете, които носи отоплението. За съжаление повечето от пожарите през зимата се случват по домовете и често са свързани с човешки жертви. Как да се предпазим от  пожарите и на какво  да обърнем внимание. Красимир Ангелов разговаря с комисар Сергей Заимов, директор на регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението в Кърджали. Нека да чуем какво ни препоръчват професионалистите.

Сергей Заимов: "С настъпването на зимния сезон, а той вече настъпи, се увеличават пожари в бита. Няколко статистически данни ще ви дам. За миналия сезон 2017-2018 са възникнали 98 пожари в бита, или това е отрасъл Жилищно стопанство. Като 17 от пожарите са със загуби. 77 % от целия брой е свързан с неправилно боравене с отоплителни уреди, следвано от небрежност при боравене на открит огън и т.нар. строителна неизправност, който свързваме изцяло с обезопасяването на комините. Или така погледнато, 86 пожара от 98 възникнали, са изцяло по вина на човека".

При тези пожари са възникнали сериозни материални щети - има изгоряла покривна конструкция - над 800 кв метра, мебели, бяла и черна техника. Най-лошото е, че има двама загинали и трима пострадали.

Каква е статистиката до момента. "Тази година като започнем от 1 ноември имаме девет пожара в бита, един от който е със загуби. Лошото е, че при осем причината е небрежност при боравене с открит огън или неправилно използване с отоплителни уреди". Според комисар Заимов рискът от всички видове отопление е висок, когато се работи небрежно с тях. Много често пожарите започват от кухнята. "Ако ви се спи, не гответе, ако сте употребили алкохол или сте взели лекарства, предизвикващи сънливост, трябва да отложите това за другия ден. Независимо какво правите в кухнята и то е свързано с електрически уреди, трябва да стоите в кухнята. След като завършите готвенето, задължително да се уверите няколко пъти дали съответния уред е изключен от електрическата мрежа или газта е спряна", казва директорът на РД "ПБЗН". Той припомни, че аспираторите в кухнята трябва да се почистват, както и фурните. Натрупани мазнини по повърхността на аспираторите могат да се запалят.

Веднъж в годината най-малко комините трябва да се почистват, в близост до отоплителни уреди не трябва да се оставят горими материали. Уредите трябва да се ползват по предназначение. Да се изключват при напускане на дома. Важно е у дома да се монтира детектор за пожар, ако имаме възможност. Минималната им цена е 15 лева.

"Черната статистика е наистина черна. Само от началото на този отоплителен сезон в страната има 22-а загинали", каза за жертвите в резултат на пожароопасни ситуации Заимов.

Чуйте целия разговор на Красимир Ангелов с комисар Сергей Заимов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33