Комисар Сергей Заимов: 22 са загиналите в страната от началото на отоплителния сезонЗимата вече дойде, а с нея и проблемите и рисковете, които носи отоплението. За съжаление повечето от пожарите през зимата се случват по домовете и често са свързани с човешки жертви. Как да се предпазим от  пожарите и на какво  да обърнем внимание. Красимир Ангелов разговаря с комисар Сергей Заимов, директор на регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението в Кърджали. Нека да чуем какво ни препоръчват професионалистите.

Сергей Заимов: "С настъпването на зимния сезон, а той вече настъпи, се увеличават пожари в бита. Няколко статистически данни ще ви дам. За миналия сезон 2017-2018 са възникнали 98 пожари в бита, или това е отрасъл Жилищно стопанство. Като 17 от пожарите са със загуби. 77 % от целия брой е свързан с неправилно боравене с отоплителни уреди, следвано от небрежност при боравене на открит огън и т.нар. строителна неизправност, който свързваме изцяло с обезопасяването на комините. Или така погледнато, 86 пожара от 98 възникнали, са изцяло по вина на човека".

При тези пожари са възникнали сериозни материални щети - има изгоряла покривна конструкция - над 800 кв метра, мебели, бяла и черна техника. Най-лошото е, че има двама загинали и трима пострадали.

Каква е статистиката до момента. "Тази година като започнем от 1 ноември имаме девет пожара в бита, един от който е със загуби. Лошото е, че при осем причината е небрежност при боравене с открит огън или неправилно използване с отоплителни уреди". Според комисар Заимов рискът от всички видове отопление е висок, когато се работи небрежно с тях. Много често пожарите започват от кухнята. "Ако ви се спи, не гответе, ако сте употребили алкохол или сте взели лекарства, предизвикващи сънливост, трябва да отложите това за другия ден. Независимо какво правите в кухнята и то е свързано с електрически уреди, трябва да стоите в кухнята. След като завършите готвенето, задължително да се уверите няколко пъти дали съответния уред е изключен от електрическата мрежа или газта е спряна", казва директорът на РД "ПБЗН". Той припомни, че аспираторите в кухнята трябва да се почистват, както и фурните. Натрупани мазнини по повърхността на аспираторите могат да се запалят.

Веднъж в годината най-малко комините трябва да се почистват, в близост до отоплителни уреди не трябва да се оставят горими материали. Уредите трябва да се ползват по предназначение. Да се изключват при напускане на дома. Важно е у дома да се монтира детектор за пожар, ако имаме възможност. Минималната им цена е 15 лева.

"Черната статистика е наистина черна. Само от началото на този отоплителен сезон в страната има 22-а загинали", каза за жертвите в резултат на пожароопасни ситуации Заимов.

Чуйте целия разговор на Красимир Ангелов с комисар Сергей Заимов.


Вижте още
Капитанът на ПФК

Пламен Крумов за дербито: Ще оставим сърцата си на терена

На 19-ти май, неделя от 15.00ч., Арда е домакин на ЦСКА 1948 в дербито на 29 кръг на Втора лига. Срещата ще бъде решаваща за Арда за мястото й в Първа лига. Ръководството на тима обяви свободен вход за мача. Арда разчита изключително много на подкрепата от своите фенове. Илияна Типова разговаря в ексклузивно интервю за Радио Кърджали с капитана..

публикувано на 17.05.19 в 12:00

Милан Миланов: Да напълним стадиона за Арда срещу ЦСКА 1948

Решаващи два мача остават до края на първенството във Втора лига за футболния отбор на "Арда" - Кърджали . Първият двубой - срещу ЦСКА 1948 - е от изключителна важност, тъй като във временното класиране двата отбора са с еднакъв брой точки на 3-о и 4-о място . Целта на кърджалийския тим е да достигне до баражи за влизане в Първа професионална..

публикувано на 16.05.19 в 16:35

Д-р Виктор Кирчев: Над 80 % от хората в България не се движат достатъчно

Почти 80 % от хората в България са с ниска двигателна активност, в това число и подрастващите . Навиците сред учениците да се движат и спортуват могат да помогнат на организма им да изработва собствени защитни сили и да се справя по-добре с болестите . В тази връзка РЗИ в Кърджали посвещава няколко инициативи на Световния ден за двигателна..

публикувано на 16.05.19 в 12:24
Полско врабче (Passer montanus)

Преброяването на врабчетата алармира за промяна в жизнената ни среда

Третото национално преброяване на врабчетата ще се проведе на 18 май в цялата страна . Инициативата опира на доброволчеството и изисква използването само на таблет или смартфон , както и да се регистрирате в сайта на кампанията. Целта е да се видят тенденциите в числеността на тези така познати и симпатични градски птици, които намаляват..

публикувано на 16.05.19 в 11:05

Анелия Крумова: Искам да съхраня нашето минало

Ученичката от кърджалийското СУ "Петко Р. Славейков" Анелия Крумова е главно действащо лице в клипа към песента "Заспала е Мериема мома" на родопския изпълнител на автентични родопски песни Хамид Имамски. Анелия е една от водещите на предаването "Голямото междучасие" на Радио Кърджали и гостува в сутрешния блок, за да разкаже за преживяването..

публикувано на 15.05.19 в 13:48

Милан Миланов: Полицията ме пазеше заради турския през 1991 година

Ако сега т. нар. скандал, относно изказването на посланика на Турция за изучаването на турски език у нас се разви чрез комуникация в медиите, решението у нас да се изучава турски език през 90-те години доведе до протести и масови демонстрации. Седмици наред тогавашния кмет на Кърджали Милан Миланов е бил под полицейска охрана, защото е имало реална..

публикувано на 14.05.19 в 15:51

Синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа": Няма да допуснем промяна в режима на изучаване на турски език

Синдикат „Образование“ към конфедерацията на труда "Подкрепа" също излезе с изявление, относно изказването посланик Улусой за изучаването на турски език у нас. Председателят на синдиката д-р Юлиян Петров коментира за Радио Кърджали: По повод думите на турския посланик в България, г-н Хасан Улусой за по-ефективно изучаване на турски език в училищата,..

публикувано на 14.05.19 в 15:20