Комисар Сергей Заимов: 22 са загиналите в страната от началото на отоплителния сезонЗимата вече дойде, а с нея и проблемите и рисковете, които носи отоплението. За съжаление повечето от пожарите през зимата се случват по домовете и често са свързани с човешки жертви. Как да се предпазим от  пожарите и на какво  да обърнем внимание. Красимир Ангелов разговаря с комисар Сергей Заимов, директор на регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението в Кърджали. Нека да чуем какво ни препоръчват професионалистите.

Сергей Заимов: "С настъпването на зимния сезон, а той вече настъпи, се увеличават пожари в бита. Няколко статистически данни ще ви дам. За миналия сезон 2017-2018 са възникнали 98 пожари в бита, или това е отрасъл Жилищно стопанство. Като 17 от пожарите са със загуби. 77 % от целия брой е свързан с неправилно боравене с отоплителни уреди, следвано от небрежност при боравене на открит огън и т.нар. строителна неизправност, който свързваме изцяло с обезопасяването на комините. Или така погледнато, 86 пожара от 98 възникнали, са изцяло по вина на човека".

При тези пожари са възникнали сериозни материални щети - има изгоряла покривна конструкция - над 800 кв метра, мебели, бяла и черна техника. Най-лошото е, че има двама загинали и трима пострадали.

Каква е статистиката до момента. "Тази година като започнем от 1 ноември имаме девет пожара в бита, един от който е със загуби. Лошото е, че при осем причината е небрежност при боравене с открит огън или неправилно използване с отоплителни уреди". Според комисар Заимов рискът от всички видове отопление е висок, когато се работи небрежно с тях. Много често пожарите започват от кухнята. "Ако ви се спи, не гответе, ако сте употребили алкохол или сте взели лекарства, предизвикващи сънливост, трябва да отложите това за другия ден. Независимо какво правите в кухнята и то е свързано с електрически уреди, трябва да стоите в кухнята. След като завършите готвенето, задължително да се уверите няколко пъти дали съответния уред е изключен от електрическата мрежа или газта е спряна", казва директорът на РД "ПБЗН". Той припомни, че аспираторите в кухнята трябва да се почистват, както и фурните. Натрупани мазнини по повърхността на аспираторите могат да се запалят.

Веднъж в годината най-малко комините трябва да се почистват, в близост до отоплителни уреди не трябва да се оставят горими материали. Уредите трябва да се ползват по предназначение. Да се изключват при напускане на дома. Важно е у дома да се монтира детектор за пожар, ако имаме възможност. Минималната им цена е 15 лева.

"Черната статистика е наистина черна. Само от началото на този отоплителен сезон в страната има 22-а загинали", каза за жертвите в резултат на пожароопасни ситуации Заимов.

Чуйте целия разговор на Красимир Ангелов с комисар Сергей Заимов.


Вижте още
Д-р Кирил Карамфилов

Доц. Карамфилов: Пациентите от Кърджалийско са предизвикателство за инвазивните кардиолози

Около 1000 пациенти на година преминават и получават помощ в лабораторията по инвазивна кардиология в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Статистиката сочи, че в България пациентите с миокарден инфаркт, които имат най-голяма полза от инвазивната кардиология и не са обхванати от лекарите специалисти, днес е под 20 на сто. Броят им е намалял..

публикувано на 18.02.19 в 15:09

Ресми Мурад: Изселниците в Бурса са колкото жителите на Ардинско

Казват, че изселниците от Ардино в Бурса, Република Турция, са толкова, колкото хора живеят в родопския град. В него по постоянен адрес има 31 000 души, а според последното преброяване - 12 500. Ако е вярна тази статистика, това означава, че в над тримилионния Бурса има цял един български град. Там през почивните дни се проведе юбилейната,..

публикувано на 18.02.19 в 11:11

Доц. Димо Чешмеджиев: Почитта към светите братя Кирил и Методий е донесена у нас от техните ученици

Няколко дни след 14 февруари, когато църквата чества успението на св. Кирил Славянобългарски, "Вяра и живот" посвети предаването на личността му и на почитта към него. Поводът е 1150 г. от успението на първопросветителя. Според доц. Димо Чешмеджиев от Кирилометодиевия научен институт почитта към св. Кирил и брат му Методий е донесена в..

публикувано на 18.02.19 в 10:49

Д-р Диана Вълчева: Не се създават нови молекули антибиотици

Остава висок броят на болните в пневмофтизиатричното отделение на многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. При 30 лежащо болни, 21 души се лекуват от пневмония. В някои случаи се касае за хора, дошли от труднодостъпни райони, които не могат да бъдат върнати обратно без лечение по родните им места. Началникът на отделението д-р..

публикувано на 13.02.19 в 18:06

Свещеник Ангелов: Изконното най-човешко чувство е да обичаме

В навечерието на 14 февруари, който у нас се свързва с Деня на влюбените, предаването "Вяра и живот" предложи християнската гледна точка към любовта. Разговорът по темата е със свещеник Ангел Ангелов от столичния храм "Св.София". От него разбираме защо "любовта е дълготърпелива и пълна с благост", защо тя е изначалното призвание на християните и..

публикувано на 11.02.19 в 11:10

Няма ръст на безстопанствените кучета в Кърджали, 401 са минали през приюта за година

Няма увеличение на на популацията на безстопанствени кучета в град Кърджали, тя остава постоянна в последните две години. Това съобщи за Радио Кърджали главният експерт в отдел Опазване на околната среда в общината Анжела Василева. Четиристотин и едно безстопанствени кучета са преминали през общинския приют в Кърджали в рамките на 2018 година...

публикувано на 08.02.19 в 18:55

Магдалена Ахчиева: Единност, съпричастност и подкрепа ни водеха през годините

Десети юбилеен конгрес провежда Конфедерацията на труда Подкрепа. Кърджали е представен със седемчленна делегация, водена от председателя на структурата Веселин Илиев. Това каза за Радио Кърджали дългогодишният лидер на Подкрепа в региона Магдалена Ахчиева, днес редовен синдикален член. На 8 февруари се навършват и 30 години от създаването..

публикувано на 08.02.19 в 18:38