Комисар Сергей Заимов: 22 са загиналите в страната от началото на отоплителния сезонЗимата вече дойде, а с нея и проблемите и рисковете, които носи отоплението. За съжаление повечето от пожарите през зимата се случват по домовете и често са свързани с човешки жертви. Как да се предпазим от  пожарите и на какво  да обърнем внимание. Красимир Ангелов разговаря с комисар Сергей Заимов, директор на регионалната дирекция Пожарна безопасност и защита на населението в Кърджали. Нека да чуем какво ни препоръчват професионалистите.

Сергей Заимов: "С настъпването на зимния сезон, а той вече настъпи, се увеличават пожари в бита. Няколко статистически данни ще ви дам. За миналия сезон 2017-2018 са възникнали 98 пожари в бита, или това е отрасъл Жилищно стопанство. Като 17 от пожарите са със загуби. 77 % от целия брой е свързан с неправилно боравене с отоплителни уреди, следвано от небрежност при боравене на открит огън и т.нар. строителна неизправност, който свързваме изцяло с обезопасяването на комините. Или така погледнато, 86 пожара от 98 възникнали, са изцяло по вина на човека".

При тези пожари са възникнали сериозни материални щети - има изгоряла покривна конструкция - над 800 кв метра, мебели, бяла и черна техника. Най-лошото е, че има двама загинали и трима пострадали.

Каква е статистиката до момента. "Тази година като започнем от 1 ноември имаме девет пожара в бита, един от който е със загуби. Лошото е, че при осем причината е небрежност при боравене с открит огън или неправилно използване с отоплителни уреди". Според комисар Заимов рискът от всички видове отопление е висок, когато се работи небрежно с тях. Много често пожарите започват от кухнята. "Ако ви се спи, не гответе, ако сте употребили алкохол или сте взели лекарства, предизвикващи сънливост, трябва да отложите това за другия ден. Независимо какво правите в кухнята и то е свързано с електрически уреди, трябва да стоите в кухнята. След като завършите готвенето, задължително да се уверите няколко пъти дали съответния уред е изключен от електрическата мрежа или газта е спряна", казва директорът на РД "ПБЗН". Той припомни, че аспираторите в кухнята трябва да се почистват, както и фурните. Натрупани мазнини по повърхността на аспираторите могат да се запалят.

Веднъж в годината най-малко комините трябва да се почистват, в близост до отоплителни уреди не трябва да се оставят горими материали. Уредите трябва да се ползват по предназначение. Да се изключват при напускане на дома. Важно е у дома да се монтира детектор за пожар, ако имаме възможност. Минималната им цена е 15 лева.

"Черната статистика е наистина черна. Само от началото на този отоплителен сезон в страната има 22-а загинали", каза за жертвите в резултат на пожароопасни ситуации Заимов.

Чуйте целия разговор на Красимир Ангелов с комисар Сергей Заимов.


Вижте още

„На чаршията, в чата" с Галина Стефанова

Тази седмица си говорихме за подаръците. Стана ясно, че най-скъпи са нематериалните. Научихме и за една инициатива, която организира за децата в неравностойно положение една майка, кърджалийката  Шенай Мехмедали. Как можете да помогнете да се случи това добро дело, чуйте.

публикувано на 09.12.18 в 18:20

"Свръхчовекът с Георги Ненов" - подкастът на вдъхновителите

В бизнесинкубатора в Кърджали се проведе среща "Свръхчовекът с Георги Ненов". Тя бе организирана от Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно информационния център в Кърджали. На нея присъстваха хора, които са успели да преодолеят наркотичната си зависимост и вече водят ползотворен начин на живот. Те споделиха своите вдъхновяващи истории..

публикувано на 07.12.18 в 14:08

Акция "Изработване на къщи за бездомните кучета и котки"

Във фейсбук се организира благотворителна акция "Изработване на къщи за бездомните кучета и котки" в Кърджали. Организаторите на събитието призовават всеки, който може да помогне да дойде пред Паметника на Васил Левски на 8 декември от 12 часа. Текстът към събитието гласи: "Казват,че по Коледа добрините и вълшебствата се случват! Призовавам всички..

публикувано на 07.12.18 в 11:53

Има ли вече грип в Кърджали?

Нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания в България продължава да нараства постепенно. В седмицата 26.11.2018-03.12.2018 г. общата заболяемост е 118,3 души на 10 000 човека. Регистрираните случаи на остри респираторни заболявания са 4512, с 441 повече от предходната седмица. Първите положителни проби за грип..

публикувано на 07.12.18 в 11:42

Д-р Диана Вълчева: От октомври до май е пикът на респираторните заболявания

С тежки случаи на пневмония, които са резултат от остри респираторни заболявания, се бориха лекарите от пневмо-фтизиатричното отделение на многопрофилната болница "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали. Десетина възрастни хора се лекуваха от едно от най-сериозните усложнения на въздушно-капковите инфекции през зимния период. Някои от тях все още са на..

публикувано на 07.12.18 в 11:30

Превишение на нормите на фини прахови частици е регистрирано в Кърджали

Превишение на нормите на фини прахови частици е регистрирано в Кърджали в три от първите пет дни на месец декември. Това показват данните на автоматичната измервателна станция, позиционирана в квартал Студен кладенец. Какъв въздух дишаме в Кърджали? Каква е ситуацията от началото на отоплителния сезон, колко сериозни са превишенията и каква е..

публикувано на 07.12.18 в 10:31

„На чаршията, в чата” с Галина Стефанова

От тази седмица започнахме една коледна музикална разходка в ефира на чаршията. Така ще е до края на годината – ще слушаме кавъри на най-популярните коледни и новогодишни песни. Ще си говорим за традиции в празниците, както и за някои нетрадиционности.

публикувано на 04.12.18 в 12:35