Защо убиват кучетата в Странджево

В следващите редове продължаваме темата за простреляните и убитото от ловци овчарски кучета в крумовградското село Странджево. Случаят стана на 6 януари. Ловци от местната дружинка стрелят по четирите кучета, каракачанска порода, които пазят стадото кози на Радостина и Иван Стоеви, изведено този ден на паша в местност край близкото село Бряговец. На метри от изстрелите на авджиите е пастирът, който се е отървал с уплаха. Според стопанката на стадото, ловците са нямали разрешение да бъдат в този район, а кучетата по никакъв начин не са ги предизвикали. Имали са така наречените спъвачки и не са тичали из гората, а са били край стадото кози. За случая ви разказахме преди седмица, като представихме гледните точки на Радостина Стоева и кмета на Странджево Джематин Юсуф, също ловец, участвал в ловния излет на дружинката на 6 януари
И други животновъди в района на крумовградското село Странджево се оплакаха, че ловци стрелят по кучетата им. Някой дори са се отказали от козевъдството заради местните авджии и започнали да гледат крави. Преди месец от местните ловци е простреляно и кучето - порода кангал, на следващия ни събеседник. Въпреки че в района всички се познават, той помоли да запазим самоличността му, и разказа, че го е намерил с прострелян крак. Питам ги, защо ударихте кучето. Аз ви прибирам кучетата, които се губят и не се прибират, и им давам хляб. Кой го направи? Единият вика не знам, другият - не видях. Нищо никой не знае. 
По думите на събеседника ни по овчарските кучета стрелят ловците и бракониерите и това не е отсега. Преди няколко години са застреляни други негови кучета, които са пазели кравите в обора му.
Това е шести-седми случай. Не е втори. Миналата година ми отровиха четири кучета. Стрелят и тровят. Това е. Тия кучета са на мойта мера, не са в гората, да им пречат нещо, казва събеседникът ни.
Животновъдите в Странджево не изключват вероятността в основата на стрелбата да лежи обикновена човешка завист. Радостина Стоева казва, че в техния случай я има тази завист. При нас, например, са казвали, защото ние по европроекти работим - като им изтрепем кучетата, вълците ще им изядат козите и да им видим тогава проектите и бизнеса.
Освен заплаха за бизнеса, който животновъдите развиват, липсата на пастирски кучета води и до други опасности за стадата и стопаните им - кражби, вълци, бракониери.
Преди месец някъде ми се изгуби една крава, не мога да я намеря, само кокалите й докараха кучетата. Вълците ли я изядоха, умря ли някъде, заколиха ли я, не знам, разказва още първият ни събеседник. Той обаче е категоричен, че кучето му е ударено по време на ловен излет и тогава в района е била само дружинката от Странджево. Значи на много хора им пречат, защото гледам и нощно време идват в гората, за сърни. Преди имаше петдесетина сърни, сега са 10-15 по-малко, разказва мъжът. Това не ми е ясно. Един от ловджиите и той има няколко кучета, ама на тях нищо не им става. А на моите, вече осем ли са, девет ли, десет ли, аз им забравих вече бройката...
Случаят с простреляните и убитото куче на Радостина Стоева, разбунва духовете в селото, след като жената го публикува в социалните мрежи, търсейки отклик и справедливост. Има и заплахи, но отправени индиректно. 
Нашият козар, на другия ден, след като стана този случай и аз се разшумях във фейсбук, на бензиностанцията - заплаха. Кажете на Мустафата повече да не излиза на баира, щото ще го утрепем, казва Радостина Стоева. Тя знае кой е отправил заплахите
Именно бензиностанцията в Странджево е мястото, където ловците се събират най-често. Това е и първото заведение, в което потърсих отзиви за случая с простреляните кучета на 6 януари. Собственикът обаче отрече да знае каквото и да било, като обясни, че не е местен. Дори ни посъветва да се разходим по улицата и там да съберем мнения. Нищо не знаеха за случая и в магазина до бензиностанцията, и в кафенето до другия магазин. Момичето зад щанда обясни, че е проследила случая в интернет и според нея не е хубаво да се убиват животни. Към мнението й се присъедини и клиентка в магазина, според която ловците трябва да стрелят по дивите животни, не по домашните.
Не знам, не чух, не видях. Тази максима владееше Странджево в деня, в който бях в селото. В по-голямата си част жителите му дори не можела да изразят своето мнение по въпроса. Доста по-категорична в това отношение обаче беше Стефка Ангелова от съседното село Рабово. За мен това не са ловци, не са хора, които гледат собствените си кучета с добри чувства, а вероятно помислите са за бракониерство. Аз нямам друго обяснение. А това, че са посегнали на тези животни, които реално са работещи кучета, това са пазачи на стадото... Вероятно с нещо са попречили. Така поне чувам коментарите, че пречат на бракониерството основно, понеже пазят си стадото, разгонват дивеча. Това е равносилно да посегнеш на полицейско куче, каза Стефка Ангелова. Тя не мисли, че е възможно да има адекватно наказание. 
За съжаление този ден не успяхме да намерим ловците от дружинката в Странджево, за да чуем и тяхната гледна точка за простреляните кучета на Радостина Стоева и на други животновъди в района. Имахме принципна уговорка с кмета Джематин Юсуф, който също е член на дружинката, да съдейства за разговор с колегите му. Той обаче остана с изключен телефон до късно вечерта. 
Що се отнася до наказанието, за него все още е рано. В момента тече проверка на Районното управление в Крумовград по случая. Тя е по чл. 325, алинея Б от Наказателния кодекс, който гласи: Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева. 
За случая е уведомена и прокуратурата. Районният прокурор в Крумовград Стефка Каменова отклони репортерското искане за подробности и допълнителна информация за направеното до момента. Тя уточни, че докато не завърши полицейската проверка, не може да каже нищо. 
Знам, че има назначена балистична експертиза на гладкоцевно оръжие, с което искат да установят евентуално откъде е самото произвеждане на изстрел. Това каза в телефонен разговор за Радио Кърджали Павлина Карагьозова от Ловно-рибарското дружество Сокол в Крумовград. В правилника за прилагане на лова и опазване на дивеча е записано, че безстопанствените кучета, които нямат спъвачка на нивото на лакътната става, подлежат на отстрел като хищници по всяко време и на групов, и на индивидуален лов. Според нея по снимките на кучетата, публикувани в социалните мрежи, не личи простреляните кучета да имат стопани. По думите на Павлина Карагьозова нещата по случая се преекспонират и са малко поизмислени. Тя обвини стопанката в обиди към ловците, които по думите й са интелигентни и искрени хора. Именно защото се чувстват обидени, в дружеството обмислят да заведат гражданско дело срещу нея.
И така, кой е обиден, кой е ощетен, има ли виновни, нарушили ли са на 6 януари ловците от ловната дружинка в Странджево разрешителното за лов и отишли ли са в друга територия, кой е стрелял и защо са застреляли каракачанките на Радостина Стоева, имали ли са кучетата спъвачки, са въпроси, на които ще търси отговор водената в момента проверка. Има ли престъпление и ще има ли повдигнато обвинение, ще каже Районната прокуратура в Крумовград след като полицейската проверка приключи. А дотогава Радио Кърджали ще продължи да следи случая. 

Вижте още

Личният пример - ключ към опазването на природата

Работата с децата и личният пример са ключът към опазването на чистотата на околната среда, смята победителят в третото издание на реалити шоуто Сървайвър в България Николай Мартинов. Той участва в различни каузи свързани с опазването на околната среда и сам се определя като доброволец, готов да помогне винаги на природата.  Просто много работа с..

публикувано на 12.04.19 в 10:32

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София. Българското национално радио ще бъде домакин на 25-ото издание на форума на 11-и и 12-и април в НДК. Това е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа. За участие в Радиоасамблеята в София пристигат 107 участници от 39 държави от  Европа,..

публикувано на 10.04.19 в 10:35

Агоп Узунбохосян: В България връзката между космическите изследвания и индустрията е скъсана

10 април 1979 г. е важна дата в космическата история на България. Тогава Георги Иванов става първият българин - част от екипажа на космическия кораб „Съюз-33“, с командир на полета Николай Рукавишников. Полетът е част от програма Интеркосмос, която включва държави от Източна Европа и Куба. В рамките на тази програма се осъществяват както съвместни..

публикувано на 10.04.19 в 08:52

Болницата в Кърджали получи дарение в навечерието на своя празник

В навечерието на 100-годишнината от рождението на д-р Атанас Дафовски, многопрофилната болница в Кърджали, чието име носи, получи дарение от бизнесмена Илхан Емин. Дарението бе прието от директора на болницата д-р Тодор Черкезов.  Носилки с апарат за системи, инвалидни колички за деца и възрастни, закачалки за системи, проходилки за възрастни,..

публикувано на 05.04.19 в 14:59

Актрисата Велина Ясенова: Четенето на книжки на децата развива тяхното въображение

В Международния ден на Детската книга и  изкуствата за деца започна Националния маратон на четенето. Инициативата продължава от 2 до 23 април и  цели стимулиране у децата и подрастващите интерес към книгата и четенето. По време на Маратона  писатели, артисти, художници и публични личности четат приказки на деца.  По покана на Регионална..

публикувано на 02.04.19 в 16:55
Газопровод Гърция-България

Европейската комисия инвестира 33 млн. евро в газовата връзка "Комотини – Стара Загора"

Европейската комисия (ЕК) ще инвестира 33 млн. евро за изграждането на трансграничен газопровод между Комотини и Стара Загора. Връзката ще бъде с дължина 182 километра. Така газовите системи на двете страни ще бъдат свързани за първи път, като това ще доведе до диверсификация на енергийните източници за региона и ще повиши енергийната сигурност...

публикувано на 02.04.19 в 15:20

Заради смяната на времето 29 влака ще имат закъснение от 60 минути

Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя, ще наложи промени във времепътуването на общо 29 влака. При преминаването от зимно към лятно часово време всички влакове, които се движат след 03:00 ч., ще генерират виртуално 60 минути закъснение в нощта между 30.03.2019 г. и 31.03.2019 г.   Смяната на часовото време тази година ще засегне..

публикувано на 28.03.19 в 19:20