Защо убиват кучетата в Странджево

В следващите редове продължаваме темата за простреляните и убитото от ловци овчарски кучета в крумовградското село Странджево. Случаят стана на 6 януари. Ловци от местната дружинка стрелят по четирите кучета, каракачанска порода, които пазят стадото кози на Радостина и Иван Стоеви, изведено този ден на паша в местност край близкото село Бряговец. На метри от изстрелите на авджиите е пастирът, който се е отървал с уплаха. Според стопанката на стадото, ловците са нямали разрешение да бъдат в този район, а кучетата по никакъв начин не са ги предизвикали. Имали са така наречените спъвачки и не са тичали из гората, а са били край стадото кози. За случая ви разказахме преди седмица, като представихме гледните точки на Радостина Стоева и кмета на Странджево Джематин Юсуф, също ловец, участвал в ловния излет на дружинката на 6 януари
И други животновъди в района на крумовградското село Странджево се оплакаха, че ловци стрелят по кучетата им. Някой дори са се отказали от козевъдството заради местните авджии и започнали да гледат крави. Преди месец от местните ловци е простреляно и кучето - порода кангал, на следващия ни събеседник. Въпреки че в района всички се познават, той помоли да запазим самоличността му, и разказа, че го е намерил с прострелян крак. Питам ги, защо ударихте кучето. Аз ви прибирам кучетата, които се губят и не се прибират, и им давам хляб. Кой го направи? Единият вика не знам, другият - не видях. Нищо никой не знае. 
По думите на събеседника ни по овчарските кучета стрелят ловците и бракониерите и това не е отсега. Преди няколко години са застреляни други негови кучета, които са пазели кравите в обора му.
Това е шести-седми случай. Не е втори. Миналата година ми отровиха четири кучета. Стрелят и тровят. Това е. Тия кучета са на мойта мера, не са в гората, да им пречат нещо, казва събеседникът ни.
Животновъдите в Странджево не изключват вероятността в основата на стрелбата да лежи обикновена човешка завист. Радостина Стоева казва, че в техния случай я има тази завист. При нас, например, са казвали, защото ние по европроекти работим - като им изтрепем кучетата, вълците ще им изядат козите и да им видим тогава проектите и бизнеса.
Освен заплаха за бизнеса, който животновъдите развиват, липсата на пастирски кучета води и до други опасности за стадата и стопаните им - кражби, вълци, бракониери.
Преди месец някъде ми се изгуби една крава, не мога да я намеря, само кокалите й докараха кучетата. Вълците ли я изядоха, умря ли някъде, заколиха ли я, не знам, разказва още първият ни събеседник. Той обаче е категоричен, че кучето му е ударено по време на ловен излет и тогава в района е била само дружинката от Странджево. Значи на много хора им пречат, защото гледам и нощно време идват в гората, за сърни. Преди имаше петдесетина сърни, сега са 10-15 по-малко, разказва мъжът. Това не ми е ясно. Един от ловджиите и той има няколко кучета, ама на тях нищо не им става. А на моите, вече осем ли са, девет ли, десет ли, аз им забравих вече бройката...
Случаят с простреляните и убитото куче на Радостина Стоева, разбунва духовете в селото, след като жената го публикува в социалните мрежи, търсейки отклик и справедливост. Има и заплахи, но отправени индиректно. 
Нашият козар, на другия ден, след като стана този случай и аз се разшумях във фейсбук, на бензиностанцията - заплаха. Кажете на Мустафата повече да не излиза на баира, щото ще го утрепем, казва Радостина Стоева. Тя знае кой е отправил заплахите
Именно бензиностанцията в Странджево е мястото, където ловците се събират най-често. Това е и първото заведение, в което потърсих отзиви за случая с простреляните кучета на 6 януари. Собственикът обаче отрече да знае каквото и да било, като обясни, че не е местен. Дори ни посъветва да се разходим по улицата и там да съберем мнения. Нищо не знаеха за случая и в магазина до бензиностанцията, и в кафенето до другия магазин. Момичето зад щанда обясни, че е проследила случая в интернет и според нея не е хубаво да се убиват животни. Към мнението й се присъедини и клиентка в магазина, според която ловците трябва да стрелят по дивите животни, не по домашните.
Не знам, не чух, не видях. Тази максима владееше Странджево в деня, в който бях в селото. В по-голямата си част жителите му дори не можела да изразят своето мнение по въпроса. Доста по-категорична в това отношение обаче беше Стефка Ангелова от съседното село Рабово. За мен това не са ловци, не са хора, които гледат собствените си кучета с добри чувства, а вероятно помислите са за бракониерство. Аз нямам друго обяснение. А това, че са посегнали на тези животни, които реално са работещи кучета, това са пазачи на стадото... Вероятно с нещо са попречили. Така поне чувам коментарите, че пречат на бракониерството основно, понеже пазят си стадото, разгонват дивеча. Това е равносилно да посегнеш на полицейско куче, каза Стефка Ангелова. Тя не мисли, че е възможно да има адекватно наказание. 
За съжаление този ден не успяхме да намерим ловците от дружинката в Странджево, за да чуем и тяхната гледна точка за простреляните кучета на Радостина Стоева и на други животновъди в района. Имахме принципна уговорка с кмета Джематин Юсуф, който също е член на дружинката, да съдейства за разговор с колегите му. Той обаче остана с изключен телефон до късно вечерта. 
Що се отнася до наказанието, за него все още е рано. В момента тече проверка на Районното управление в Крумовград по случая. Тя е по чл. 325, алинея Б от Наказателния кодекс, който гласи: Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева. 
За случая е уведомена и прокуратурата. Районният прокурор в Крумовград Стефка Каменова отклони репортерското искане за подробности и допълнителна информация за направеното до момента. Тя уточни, че докато не завърши полицейската проверка, не може да каже нищо. 
Знам, че има назначена балистична експертиза на гладкоцевно оръжие, с което искат да установят евентуално откъде е самото произвеждане на изстрел. Това каза в телефонен разговор за Радио Кърджали Павлина Карагьозова от Ловно-рибарското дружество Сокол в Крумовград. В правилника за прилагане на лова и опазване на дивеча е записано, че безстопанствените кучета, които нямат спъвачка на нивото на лакътната става, подлежат на отстрел като хищници по всяко време и на групов, и на индивидуален лов. Според нея по снимките на кучетата, публикувани в социалните мрежи, не личи простреляните кучета да имат стопани. По думите на Павлина Карагьозова нещата по случая се преекспонират и са малко поизмислени. Тя обвини стопанката в обиди към ловците, които по думите й са интелигентни и искрени хора. Именно защото се чувстват обидени, в дружеството обмислят да заведат гражданско дело срещу нея.
И така, кой е обиден, кой е ощетен, има ли виновни, нарушили ли са на 6 януари ловците от ловната дружинка в Странджево разрешителното за лов и отишли ли са в друга територия, кой е стрелял и защо са застреляли каракачанките на Радостина Стоева, имали ли са кучетата спъвачки, са въпроси, на които ще търси отговор водената в момента проверка. Има ли престъпление и ще има ли повдигнато обвинение, ще каже Районната прокуратура в Крумовград след като полицейската проверка приключи. А дотогава Радио Кърджали ще продължи да следи случая. 

Вижте още

Кметове смятат, че в общинските училища няма условия за изучаване на турски език

В навечерието на Международния ден на майчиния език – 21 февруари кметове от област Кърджали поискаха спешни мерки в организацията на изучаването на турски като майчин език. Според тях в момента в общинските училища няма подходящи условия за изучаване на турски език, липсват добре подготвени преподаватели, а последният учебник е написан преди..

публикувано на 21.02.19 в 10:28

Раздават награди в Ивайловград за регистрирани кучета

Община Ивайловград е избрала интересен метод, за да събере годишните такси от регистрация на домашен любимец. Общинската администрация призовава собствениците на кучета да регистрират домашния си любимец, след което с томбола присъжда награди.  В Ивайловград  се проведе томбола във връзка с кампанията на Общината „Регистрирай кучето си“ , отнасяща се..

публикувано на 20.02.19 в 15:42

Кола блъсна велосипедист на разклона за Момчилград

58-годишен велосипедист пострадал при пътно произшествие във вторник по обед на разклона за Момчилград, в землището на село Седлари. Лек автомобил, управляван от 60-годишен водач, блъснал движещия се по пътното платно мъж с велосипед. На пострадалия била оказана медицинска помощ в Спешното приемно отделение в кърджалийската болница, където била..

публикувано на 20.02.19 в 14:53

За Тънково, гроздето и бюрокрацията, която гони младите в чужбина

Лозето не ще молитва, иска мотика. В тази максима продължават да вярват и до днес стопаните от стамболовското село Тънково, в което лозарството е основен поминък за малкото останали жители. Трифон Зарезан отмина, но тревогите и работата по лозовите масиви едва сега започват.  Стамболовското село Тънково е едно от населените места в общината с..

публикувано на 18.02.19 в 16:50

Радослав Милев пита: Защо кметът Хасан Азис облагодетелства партия СДС?

На последната сесия на общинския съвет в Кърджали Радослав Милев, съветник от Реформаторския блок, внесе питане към кмета Хасан Азис, свързано с начина, по който са предоставени общински помещения за нуждите на политическите партии. Синият съветник е получил писмен отговор, но от него не става ясно защо Съюзът на демократичните сили /СДС/,..

публикувано на 16.02.19 в 15:46

В Черничево отбелязват Трифон Зарезан в събота

На 16 февруари, събота в Черничево ще отбележат Трифон Зарезан с ритуално зарязване на лозята . След това, в 16,30 самодейците от народно читалище "Бяло море", както и състави от Крумовград ще изнесът концертна програма в салона на читалището. Тази традиция се чества в крумовградското село вече 9 години.

публикувано на 15.02.19 в 18:19

Бебето Александър ще бъде върнато на майка му Симона още днес

Днес бебето Александър ще бъде върнато на майка му Симона Алекова от село Арда. Районният съд в Смолян се произнесе с решение, отхвърлящо искането за настаняване на бебето в приемно семейство. Делото бе по молба от Дирекция "Социално подпомагане"- Смолян за постановяване на мярка за закрила по отношение на бебето. Съдебното решение, може..

публикувано на 15.02.19 в 15:03