Защо убиват кучетата в Странджево

В следващите редове продължаваме темата за простреляните и убитото от ловци овчарски кучета в крумовградското село Странджево. Случаят стана на 6 януари. Ловци от местната дружинка стрелят по четирите кучета, каракачанска порода, които пазят стадото кози на Радостина и Иван Стоеви, изведено този ден на паша в местност край близкото село Бряговец. На метри от изстрелите на авджиите е пастирът, който се е отървал с уплаха. Според стопанката на стадото, ловците са нямали разрешение да бъдат в този район, а кучетата по никакъв начин не са ги предизвикали. Имали са така наречените спъвачки и не са тичали из гората, а са били край стадото кози. За случая ви разказахме преди седмица, като представихме гледните точки на Радостина Стоева и кмета на Странджево Джематин Юсуф, също ловец, участвал в ловния излет на дружинката на 6 януари
И други животновъди в района на крумовградското село Странджево се оплакаха, че ловци стрелят по кучетата им. Някой дори са се отказали от козевъдството заради местните авджии и започнали да гледат крави. Преди месец от местните ловци е простреляно и кучето - порода кангал, на следващия ни събеседник. Въпреки че в района всички се познават, той помоли да запазим самоличността му, и разказа, че го е намерил с прострелян крак. Питам ги, защо ударихте кучето. Аз ви прибирам кучетата, които се губят и не се прибират, и им давам хляб. Кой го направи? Единият вика не знам, другият - не видях. Нищо никой не знае. 
По думите на събеседника ни по овчарските кучета стрелят ловците и бракониерите и това не е отсега. Преди няколко години са застреляни други негови кучета, които са пазели кравите в обора му.
Това е шести-седми случай. Не е втори. Миналата година ми отровиха четири кучета. Стрелят и тровят. Това е. Тия кучета са на мойта мера, не са в гората, да им пречат нещо, казва събеседникът ни.
Животновъдите в Странджево не изключват вероятността в основата на стрелбата да лежи обикновена човешка завист. Радостина Стоева казва, че в техния случай я има тази завист. При нас, например, са казвали, защото ние по европроекти работим - като им изтрепем кучетата, вълците ще им изядат козите и да им видим тогава проектите и бизнеса.
Освен заплаха за бизнеса, който животновъдите развиват, липсата на пастирски кучета води и до други опасности за стадата и стопаните им - кражби, вълци, бракониери.
Преди месец някъде ми се изгуби една крава, не мога да я намеря, само кокалите й докараха кучетата. Вълците ли я изядоха, умря ли някъде, заколиха ли я, не знам, разказва още първият ни събеседник. Той обаче е категоричен, че кучето му е ударено по време на ловен излет и тогава в района е била само дружинката от Странджево. Значи на много хора им пречат, защото гледам и нощно време идват в гората, за сърни. Преди имаше петдесетина сърни, сега са 10-15 по-малко, разказва мъжът. Това не ми е ясно. Един от ловджиите и той има няколко кучета, ама на тях нищо не им става. А на моите, вече осем ли са, девет ли, десет ли, аз им забравих вече бройката...
Случаят с простреляните и убитото куче на Радостина Стоева, разбунва духовете в селото, след като жената го публикува в социалните мрежи, търсейки отклик и справедливост. Има и заплахи, но отправени индиректно. 
Нашият козар, на другия ден, след като стана този случай и аз се разшумях във фейсбук, на бензиностанцията - заплаха. Кажете на Мустафата повече да не излиза на баира, щото ще го утрепем, казва Радостина Стоева. Тя знае кой е отправил заплахите
Именно бензиностанцията в Странджево е мястото, където ловците се събират най-често. Това е и първото заведение, в което потърсих отзиви за случая с простреляните кучета на 6 януари. Собственикът обаче отрече да знае каквото и да било, като обясни, че не е местен. Дори ни посъветва да се разходим по улицата и там да съберем мнения. Нищо не знаеха за случая и в магазина до бензиностанцията, и в кафенето до другия магазин. Момичето зад щанда обясни, че е проследила случая в интернет и според нея не е хубаво да се убиват животни. Към мнението й се присъедини и клиентка в магазина, според която ловците трябва да стрелят по дивите животни, не по домашните.
Не знам, не чух, не видях. Тази максима владееше Странджево в деня, в който бях в селото. В по-голямата си част жителите му дори не можела да изразят своето мнение по въпроса. Доста по-категорична в това отношение обаче беше Стефка Ангелова от съседното село Рабово. За мен това не са ловци, не са хора, които гледат собствените си кучета с добри чувства, а вероятно помислите са за бракониерство. Аз нямам друго обяснение. А това, че са посегнали на тези животни, които реално са работещи кучета, това са пазачи на стадото... Вероятно с нещо са попречили. Така поне чувам коментарите, че пречат на бракониерството основно, понеже пазят си стадото, разгонват дивеча. Това е равносилно да посегнеш на полицейско куче, каза Стефка Ангелова. Тя не мисли, че е възможно да има адекватно наказание. 
За съжаление този ден не успяхме да намерим ловците от дружинката в Странджево, за да чуем и тяхната гледна точка за простреляните кучета на Радостина Стоева и на други животновъди в района. Имахме принципна уговорка с кмета Джематин Юсуф, който също е член на дружинката, да съдейства за разговор с колегите му. Той обаче остана с изключен телефон до късно вечерта. 
Що се отнася до наказанието, за него все още е рано. В момента тече проверка на Районното управление в Крумовград по случая. Тя е по чл. 325, алинея Б от Наказателния кодекс, който гласи: Който, като прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба от хиляда до пет хиляди лева. 
За случая е уведомена и прокуратурата. Районният прокурор в Крумовград Стефка Каменова отклони репортерското искане за подробности и допълнителна информация за направеното до момента. Тя уточни, че докато не завърши полицейската проверка, не може да каже нищо. 
Знам, че има назначена балистична експертиза на гладкоцевно оръжие, с което искат да установят евентуално откъде е самото произвеждане на изстрел. Това каза в телефонен разговор за Радио Кърджали Павлина Карагьозова от Ловно-рибарското дружество Сокол в Крумовград. В правилника за прилагане на лова и опазване на дивеча е записано, че безстопанствените кучета, които нямат спъвачка на нивото на лакътната става, подлежат на отстрел като хищници по всяко време и на групов, и на индивидуален лов. Според нея по снимките на кучетата, публикувани в социалните мрежи, не личи простреляните кучета да имат стопани. По думите на Павлина Карагьозова нещата по случая се преекспонират и са малко поизмислени. Тя обвини стопанката в обиди към ловците, които по думите й са интелигентни и искрени хора. Именно защото се чувстват обидени, в дружеството обмислят да заведат гражданско дело срещу нея.
И така, кой е обиден, кой е ощетен, има ли виновни, нарушили ли са на 6 януари ловците от ловната дружинка в Странджево разрешителното за лов и отишли ли са в друга територия, кой е стрелял и защо са застреляли каракачанките на Радостина Стоева, имали ли са кучетата спъвачки, са въпроси, на които ще търси отговор водената в момента проверка. Има ли престъпление и ще има ли повдигнато обвинение, ще каже Районната прокуратура в Крумовград след като полицейската проверка приключи. А дотогава Радио Кърджали ще продължи да следи случая. 

Вижте още

"Скариада" сближава четири народа в Златоград

Празникът " Балканска Скариада" ще се проведе в Златоград в края на седмицата . Организира го за единадесета поредна година Етнографския Ареален комплекс. В събота в стария град ще задими скара с характерни местни специалитети. Организаторите предлага т музика и танци на балканските народи със специалното участие на Славка Калчева, Никос..

публикувано на 17.10.19 в 17:52

800 души се прегледаха в кампания на Ротари клуб-Момчилград срещу диабета

800 души от общините Момчилград и Кирково бяха обхванати в безплатни прегледи на кръвна захар, холестерол и кръвно налягане на 800 души. Инициативата е на Ротари клуб Момчилград с подкрепата на общинските администрации на Момчилград и Кирково. Тя е под надслов "Заедно срещу диабета". Изследванията бяха извършени от специалисти с мобилна лаборатория от..

публикувано на 09.10.19 в 10:27

След 106 години по стъпките на тракийските мъченици

След 106 години тракийци отново изминаха пътя на своите предци от Дедеагач (сега Александропулис в Гърция) до с. Ятаджик (гр.Маджарово)  на р. Арда. На 26, 27 и 28 септември 2019 г. Фондация „Д-р Щерев“ , съвместно със Съюза на тракийските дружества организираха шестия пореден поход под  името „По стъпките  на тракийските мъченици от 1913 г.“ ...

публикувано на 02.10.19 в 17:28
банкомат

Работодатели забавят заплати за над 34 000 лева в област Кърджали

През месец август, трудовите инспектори в област Кърджали са извършили 87 проверки , в резултат на които са дадени 571 предписания. Забавени са заплати на стойност 34 000 лева . Какво отчитат още служителите на Инспекцията по труда в контролната си дейност, съобщава директора на институцията Ангелина Бабунска: "Почти всички дадени..

публикувано на 26.09.19 в 11:21

Инспекцията по труда засилва проверките по прибирането на есенната реколта

Инспекцията по труда засилва контрола във връзка с прибирането на есенната реколта и началото на учебната година. Трудовите инспектори следят за деца на полето, за да се предупреди в такъв случай регионалното управление на образованието . Има ли случаи на нарушения и какви са санкциите, при престъпване на закона, съобщи на пресконференция директорът на..

публикувано на 26.09.19 в 10:33

Дима Гачева от Кърджали за трети път е победител на маратона в Батак

Дима Гачева от Кърджали за трети път е победител на 42 км в маратона-обиколка на язовир "Батак", организиран от Ротари клуб - Пазарджик. Състезанието е в две категории жени и мъже и в четири дължини 5, 10, 20 и 42 км. В състезанието за пореден път участва и съпругът на Дима Георги Гачев, който се класира осми на 42 км. Голямата изненада поднесе синът..

публикувано на 25.09.19 в 17:04
ФК

"Импулс" победи в турнира по мини футбол "FIVE CUP" за 2019

Отборът на "Импулс" стана  шампион на турнира "FIVE CUP" за 2019, който проведе кърджалийската организация към Българската асоциация по мини футбол в Кърджали. Участието бе ограничено до 8 отбора, въпреки големия интерес към състезанието. Повече за турнира и за предстоящите прояви разказва Благовест Саръев, регионален представител на БАМФ, в звуковия..

публикувано на 25.09.19 в 09:19