Предвиждат се два нови закона за шофьорите

Нови наказания за агресивните шофьори и нови правила за взимане на книжка въвежда новото пътно законодателство, съобщиха от БТВ.  След обсъждането в парламента ще бъде внесен изцяло нов Закон за движение по пътищата. В отделен закон пък ще бъдат разписани правилата за водачите на шофьорските изпити. Идеята на двата нови закона е да дисциплинират опитните шофьори и да подготвят по-добре младите, обясниха от МВР и от транспортното министерство. Затова се предлага при шофьорските изпити теорията да се раздели на две - листовки и видеоказус. При практическия изпит се предлага кормуването да е на полигон, градско и извънградско. На младите водачи се забранява да возят пътници през нощта и да не пътуват без придружител 6 месеца, след като вземат книжка. По-опитните пък ще остават без книжка, ако за 2 години направят 3 сериозни нарушения - като участие в гонка, минаване на червено, шофиране с алкохол или пък с 50 километра в час над ограничението в града. Шофьорите с отнети книжки ще трябва отново да се явяват на обучение, за да положат изпит за придобиване на свидетелство за МПС. То обаче ще е ново - старата книжка ще бъде отнемана завинаги. Илияна Типова разговаря с инструктора Георги Костадинов, който преподава кормуване в Професионалната гимназия "Васил Левски" в Кърджали за новите проектозакони: 

Георги Костадинов: Изпитът на полигон е загубено време. Защото този кандидат, който не може да кара на преден ход, той въобще не може да кара на заден. Няма смисъл да ходи да губи часове, да се правят разходи, за да го учим назад да кара. Затова няма нужда от полигон. 
По въпроса за младите шофьори, които трябва да карат с придружител, това трябва да го направят ако е на 16 г. и не е пълнолетен. Всеки, който е пълнолетен е длъжен да спазва законовите постановки и да му се даде право както да гласува, така и да кормува. А относно допълнението в новия проектозакон, младите шофьори да карат коли с по-ниска мощност мога да кажа, че поне ще се намалят ПТП-та и ще се избегнат ситуациите при които мамини синчета на богати хора да разбиват луксозни коли, да разкарват из града без да се съобразяват с правила. 
Предложението по-опитните шофьори да остават без книжка при 3 груби нарушения за 2 години е напълно логично. Трябва да се въведат двойно по-строги мерки и да се отнема не само талонът, но и свидетелството за управление на МПС. Ти ще му вземеш талонът, той ще мине границата и ще иде в Гърция на почивка, защото там не търсят талони, а само книжка. 
На 2000 души 2-ма се наказват с проверовъчен изпит. Вместо глоби, ако налагат само проверовъчен изпит ще спечелят повече от проверовъчния изпит, отколкото от наложени глоби. Всяка седмица взимаш му книжката да отива да чете да се явява. Тях ги е страх от четене, не от даване на пари. 
Чуйте целият разговор в прикрепения звуков файл. В анкетата на Дарина Стоянова с граждани на областния град се разбира, че хората са на мнение, че младите шофьори трябва да карат с придружител или поне да карат коли с по-ниска мощност. Хората смятат също, че трябва да се върне и кормуването на полигон, а на по-опитните шофьори, според тях не е необходимо да се отнема книжката при 3 груби нарушения за 2 години, а да се наложат по-високи глоби и повече проверки на пътя. Подробности чуйте в прикрепения звуков файл:  


Вижте още

Личният пример - ключ към опазването на природата

Работата с децата и личният пример са ключът към опазването на чистотата на околната среда, смята победителят в третото издание на реалити шоуто Сървайвър в България Николай Мартинов. Той участва в различни каузи свързани с опазването на околната среда и сам се определя като доброволец, готов да помогне винаги на природата.  Просто много работа с..

публикувано на 12.04.19 в 10:32

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София. Българското национално радио ще бъде домакин на 25-ото издание на форума на 11-и и 12-и април в НДК. Това е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа. За участие в Радиоасамблеята в София пристигат 107 участници от 39 държави от  Европа,..

публикувано на 10.04.19 в 10:35

Агоп Узунбохосян: В България връзката между космическите изследвания и индустрията е скъсана

10 април 1979 г. е важна дата в космическата история на България. Тогава Георги Иванов става първият българин - част от екипажа на космическия кораб „Съюз-33“, с командир на полета Николай Рукавишников. Полетът е част от програма Интеркосмос, която включва държави от Източна Европа и Куба. В рамките на тази програма се осъществяват както съвместни..

публикувано на 10.04.19 в 08:52

Болницата в Кърджали получи дарение в навечерието на своя празник

В навечерието на 100-годишнината от рождението на д-р Атанас Дафовски, многопрофилната болница в Кърджали, чието име носи, получи дарение от бизнесмена Илхан Емин. Дарението бе прието от директора на болницата д-р Тодор Черкезов.  Носилки с апарат за системи, инвалидни колички за деца и възрастни, закачалки за системи, проходилки за възрастни,..

публикувано на 05.04.19 в 14:59

Актрисата Велина Ясенова: Четенето на книжки на децата развива тяхното въображение

В Международния ден на Детската книга и  изкуствата за деца започна Националния маратон на четенето. Инициативата продължава от 2 до 23 април и  цели стимулиране у децата и подрастващите интерес към книгата и четенето. По време на Маратона  писатели, артисти, художници и публични личности четат приказки на деца.  По покана на Регионална..

публикувано на 02.04.19 в 16:55
Газопровод Гърция-България

Европейската комисия инвестира 33 млн. евро в газовата връзка "Комотини – Стара Загора"

Европейската комисия (ЕК) ще инвестира 33 млн. евро за изграждането на трансграничен газопровод между Комотини и Стара Загора. Връзката ще бъде с дължина 182 километра. Така газовите системи на двете страни ще бъдат свързани за първи път, като това ще доведе до диверсификация на енергийните източници за региона и ще повиши енергийната сигурност...

публикувано на 02.04.19 в 15:20

Заради смяната на времето 29 влака ще имат закъснение от 60 минути

Предстоящата смяна на часовото време, в нощта срещу неделя, ще наложи промени във времепътуването на общо 29 влака. При преминаването от зимно към лятно часово време всички влакове, които се движат след 03:00 ч., ще генерират виртуално 60 минути закъснение в нощта между 30.03.2019 г. и 31.03.2019 г.   Смяната на часовото време тази година ще засегне..

публикувано на 28.03.19 в 19:20