Предвиждат се два нови закона за шофьорите

Нови наказания за агресивните шофьори и нови правила за взимане на книжка въвежда новото пътно законодателство, съобщиха от БТВ.  След обсъждането в парламента ще бъде внесен изцяло нов Закон за движение по пътищата. В отделен закон пък ще бъдат разписани правилата за водачите на шофьорските изпити. Идеята на двата нови закона е да дисциплинират опитните шофьори и да подготвят по-добре младите, обясниха от МВР и от транспортното министерство. Затова се предлага при шофьорските изпити теорията да се раздели на две - листовки и видеоказус. При практическия изпит се предлага кормуването да е на полигон, градско и извънградско. На младите водачи се забранява да возят пътници през нощта и да не пътуват без придружител 6 месеца, след като вземат книжка. По-опитните пък ще остават без книжка, ако за 2 години направят 3 сериозни нарушения - като участие в гонка, минаване на червено, шофиране с алкохол или пък с 50 километра в час над ограничението в града. Шофьорите с отнети книжки ще трябва отново да се явяват на обучение, за да положат изпит за придобиване на свидетелство за МПС. То обаче ще е ново - старата книжка ще бъде отнемана завинаги. Илияна Типова разговаря с инструктора Георги Костадинов, който преподава кормуване в Професионалната гимназия "Васил Левски" в Кърджали за новите проектозакони: 

Георги Костадинов: Изпитът на полигон е загубено време. Защото този кандидат, който не може да кара на преден ход, той въобще не може да кара на заден. Няма смисъл да ходи да губи часове, да се правят разходи, за да го учим назад да кара. Затова няма нужда от полигон. 
По въпроса за младите шофьори, които трябва да карат с придружител, това трябва да го направят ако е на 16 г. и не е пълнолетен. Всеки, който е пълнолетен е длъжен да спазва законовите постановки и да му се даде право както да гласува, така и да кормува. А относно допълнението в новия проектозакон, младите шофьори да карат коли с по-ниска мощност мога да кажа, че поне ще се намалят ПТП-та и ще се избегнат ситуациите при които мамини синчета на богати хора да разбиват луксозни коли, да разкарват из града без да се съобразяват с правила. 
Предложението по-опитните шофьори да остават без книжка при 3 груби нарушения за 2 години е напълно логично. Трябва да се въведат двойно по-строги мерки и да се отнема не само талонът, но и свидетелството за управление на МПС. Ти ще му вземеш талонът, той ще мине границата и ще иде в Гърция на почивка, защото там не търсят талони, а само книжка. 
На 2000 души 2-ма се наказват с проверовъчен изпит. Вместо глоби, ако налагат само проверовъчен изпит ще спечелят повече от проверовъчния изпит, отколкото от наложени глоби. Всяка седмица взимаш му книжката да отива да чете да се явява. Тях ги е страх от четене, не от даване на пари. 
Чуйте целият разговор в прикрепения звуков файл. В анкетата на Дарина Стоянова с граждани на областния град се разбира, че хората са на мнение, че младите шофьори трябва да карат с придружител или поне да карат коли с по-ниска мощност. Хората смятат също, че трябва да се върне и кормуването на полигон, а на по-опитните шофьори, според тях не е необходимо да се отнема книжката при 3 груби нарушения за 2 години, а да се наложат по-високи глоби и повече проверки на пътя. Подробности чуйте в прикрепения звуков файл:  


Вижте още

"Скариада" сближава четири народа в Златоград

Празникът " Балканска Скариада" ще се проведе в Златоград в края на седмицата . Организира го за единадесета поредна година Етнографския Ареален комплекс. В събота в стария град ще задими скара с характерни местни специалитети. Организаторите предлага т музика и танци на балканските народи със специалното участие на Славка Калчева, Никос..

публикувано на 17.10.19 в 17:52

800 души се прегледаха в кампания на Ротари клуб-Момчилград срещу диабета

800 души от общините Момчилград и Кирково бяха обхванати в безплатни прегледи на кръвна захар, холестерол и кръвно налягане на 800 души. Инициативата е на Ротари клуб Момчилград с подкрепата на общинските администрации на Момчилград и Кирково. Тя е под надслов "Заедно срещу диабета". Изследванията бяха извършени от специалисти с мобилна лаборатория от..

публикувано на 09.10.19 в 10:27

След 106 години по стъпките на тракийските мъченици

След 106 години тракийци отново изминаха пътя на своите предци от Дедеагач (сега Александропулис в Гърция) до с. Ятаджик (гр.Маджарово)  на р. Арда. На 26, 27 и 28 септември 2019 г. Фондация „Д-р Щерев“ , съвместно със Съюза на тракийските дружества организираха шестия пореден поход под  името „По стъпките  на тракийските мъченици от 1913 г.“ ...

публикувано на 02.10.19 в 17:28
банкомат

Работодатели забавят заплати за над 34 000 лева в област Кърджали

През месец август, трудовите инспектори в област Кърджали са извършили 87 проверки , в резултат на които са дадени 571 предписания. Забавени са заплати на стойност 34 000 лева . Какво отчитат още служителите на Инспекцията по труда в контролната си дейност, съобщава директора на институцията Ангелина Бабунска: "Почти всички дадени..

публикувано на 26.09.19 в 11:21

Инспекцията по труда засилва проверките по прибирането на есенната реколта

Инспекцията по труда засилва контрола във връзка с прибирането на есенната реколта и началото на учебната година. Трудовите инспектори следят за деца на полето, за да се предупреди в такъв случай регионалното управление на образованието . Има ли случаи на нарушения и какви са санкциите, при престъпване на закона, съобщи на пресконференция директорът на..

публикувано на 26.09.19 в 10:33

Дима Гачева от Кърджали за трети път е победител на маратона в Батак

Дима Гачева от Кърджали за трети път е победител на 42 км в маратона-обиколка на язовир "Батак", организиран от Ротари клуб - Пазарджик. Състезанието е в две категории жени и мъже и в четири дължини 5, 10, 20 и 42 км. В състезанието за пореден път участва и съпругът на Дима Георги Гачев, който се класира осми на 42 км. Голямата изненада поднесе синът..

публикувано на 25.09.19 в 17:04
ФК

"Импулс" победи в турнира по мини футбол "FIVE CUP" за 2019

Отборът на "Импулс" стана  шампион на турнира "FIVE CUP" за 2019, който проведе кърджалийската организация към Българската асоциация по мини футбол в Кърджали. Участието бе ограничено до 8 отбора, въпреки големия интерес към състезанието. Повече за турнира и за предстоящите прояви разказва Благовест Саръев, регионален представител на БАМФ, в звуковия..

публикувано на 25.09.19 в 09:19