Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предвиждат се два нови закона за шофьорите

Нови наказания за агресивните шофьори и нови правила за взимане на книжка въвежда новото пътно законодателство, съобщиха от БТВ.  След обсъждането в парламента ще бъде внесен изцяло нов Закон за движение по пътищата. В отделен закон пък ще бъдат разписани правилата за водачите на шофьорските изпити. Идеята на двата нови закона е да дисциплинират опитните шофьори и да подготвят по-добре младите, обясниха от МВР и от транспортното министерство. Затова се предлага при шофьорските изпити теорията да се раздели на две - листовки и видеоказус. При практическия изпит се предлага кормуването да е на полигон, градско и извънградско. На младите водачи се забранява да возят пътници през нощта и да не пътуват без придружител 6 месеца, след като вземат книжка. По-опитните пък ще остават без книжка, ако за 2 години направят 3 сериозни нарушения - като участие в гонка, минаване на червено, шофиране с алкохол или пък с 50 километра в час над ограничението в града. Шофьорите с отнети книжки ще трябва отново да се явяват на обучение, за да положат изпит за придобиване на свидетелство за МПС. То обаче ще е ново - старата книжка ще бъде отнемана завинаги. Илияна Типова разговаря с инструктора Георги Костадинов, който преподава кормуване в Професионалната гимназия "Васил Левски" в Кърджали за новите проектозакони: 

Георги Костадинов: Изпитът на полигон е загубено време. Защото този кандидат, който не може да кара на преден ход, той въобще не може да кара на заден. Няма смисъл да ходи да губи часове, да се правят разходи, за да го учим назад да кара. Затова няма нужда от полигон. 
По въпроса за младите шофьори, които трябва да карат с придружител, това трябва да го направят ако е на 16 г. и не е пълнолетен. Всеки, който е пълнолетен е длъжен да спазва законовите постановки и да му се даде право както да гласува, така и да кормува. А относно допълнението в новия проектозакон, младите шофьори да карат коли с по-ниска мощност мога да кажа, че поне ще се намалят ПТП-та и ще се избегнат ситуациите при които мамини синчета на богати хора да разбиват луксозни коли, да разкарват из града без да се съобразяват с правила. 
Предложението по-опитните шофьори да остават без книжка при 3 груби нарушения за 2 години е напълно логично. Трябва да се въведат двойно по-строги мерки и да се отнема не само талонът, но и свидетелството за управление на МПС. Ти ще му вземеш талонът, той ще мине границата и ще иде в Гърция на почивка, защото там не търсят талони, а само книжка. 
На 2000 души 2-ма се наказват с проверовъчен изпит. Вместо глоби, ако налагат само проверовъчен изпит ще спечелят повече от проверовъчния изпит, отколкото от наложени глоби. Всяка седмица взимаш му книжката да отива да чете да се явява. Тях ги е страх от четене, не от даване на пари. 
Чуйте целият разговор в прикрепения звуков файл. 



В анкетата на Дарина Стоянова с граждани на областния град се разбира, че хората са на мнение, че младите шофьори трябва да карат с придружител или поне да карат коли с по-ниска мощност. Хората смятат също, че трябва да се върне и кормуването на полигон, а на по-опитните шофьори, според тях не е необходимо да се отнема книжката при 3 груби нарушения за 2 години, а да се наложат по-високи глоби и повече проверки на пътя. Подробности чуйте в прикрепения звуков файл:  








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

40 лева ще е разликата в заплатата на селските кметове

Заплатите на кметовете на малките населени места се променят. На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали, общинските съветници гласуваха за промени в месечните възнаграждения на кметовете.  Трудовите им възнаграждения се диференцират според броя на населението по постоянен адрес.  Кметовете на кметства с население над 1000 души ще получат 1460..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40

Петролът поскъпна за кратко след израелската въздушна атака по Иран

Петролът поскъпна, но само за кратко, с близо 3% след първоначални информации за израелски атака с ракети по цели в Иран като ответен удар на иранската въздушна атака по Израел през миналия уикенд. Последва обаче париране на голяма част от първоначалното рязко поскъпване на "черното злато", след като се появиха информации, че не е..

публикувано на 19.04.24 в 11:05
Васил Анастасовски, яз. Студен кладенец

Фондация организира поход около язовир "Студен кладенец"

Фондация „По-диви Родопи“ организира на 21 април- неделя, еднодневен преход с наблюдение на диви животни в района на язовир "Студен кладенец".  Разходката стартира в 10:00 часа. Събитието е във връзка с Международния ден на Земята, който се отбелязва на 22 април. Организаторите ще разкажат повече и за всички дейности за защитата на природата...

публикувано на 17.04.24 в 15:58

Открит урок по конституция изнесе Цвета Караянчева в Кърджали

Пред пълна зала с ученици и преподаватели, председателят на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева изнесе открит урок по конституция. Поводът бе 145 години от приемането на Търновската конституция , а бедеда се състоя в Рагионалния исторически музей в Кърджали.  Присъстващите научиха интересни факти, свързани с Учредителното събрание във Велико..

публикувано на 16.04.24 в 17:38