Предвиждат се два нови закона за шофьорите

Нови наказания за агресивните шофьори и нови правила за взимане на книжка въвежда новото пътно законодателство, съобщиха от БТВ.  След обсъждането в парламента ще бъде внесен изцяло нов Закон за движение по пътищата. В отделен закон пък ще бъдат разписани правилата за водачите на шофьорските изпити. Идеята на двата нови закона е да дисциплинират опитните шофьори и да подготвят по-добре младите, обясниха от МВР и от транспортното министерство. Затова се предлага при шофьорските изпити теорията да се раздели на две - листовки и видеоказус. При практическия изпит се предлага кормуването да е на полигон, градско и извънградско. На младите водачи се забранява да возят пътници през нощта и да не пътуват без придружител 6 месеца, след като вземат книжка. По-опитните пък ще остават без книжка, ако за 2 години направят 3 сериозни нарушения - като участие в гонка, минаване на червено, шофиране с алкохол или пък с 50 километра в час над ограничението в града. Шофьорите с отнети книжки ще трябва отново да се явяват на обучение, за да положат изпит за придобиване на свидетелство за МПС. То обаче ще е ново - старата книжка ще бъде отнемана завинаги. Илияна Типова разговаря с инструктора Георги Костадинов, който преподава кормуване в Професионалната гимназия "Васил Левски" в Кърджали за новите проектозакони: 

Георги Костадинов: Изпитът на полигон е загубено време. Защото този кандидат, който не може да кара на преден ход, той въобще не може да кара на заден. Няма смисъл да ходи да губи часове, да се правят разходи, за да го учим назад да кара. Затова няма нужда от полигон. 
По въпроса за младите шофьори, които трябва да карат с придружител, това трябва да го направят ако е на 16 г. и не е пълнолетен. Всеки, който е пълнолетен е длъжен да спазва законовите постановки и да му се даде право както да гласува, така и да кормува. А относно допълнението в новия проектозакон, младите шофьори да карат коли с по-ниска мощност мога да кажа, че поне ще се намалят ПТП-та и ще се избегнат ситуациите при които мамини синчета на богати хора да разбиват луксозни коли, да разкарват из града без да се съобразяват с правила. 
Предложението по-опитните шофьори да остават без книжка при 3 груби нарушения за 2 години е напълно логично. Трябва да се въведат двойно по-строги мерки и да се отнема не само талонът, но и свидетелството за управление на МПС. Ти ще му вземеш талонът, той ще мине границата и ще иде в Гърция на почивка, защото там не търсят талони, а само книжка. 
На 2000 души 2-ма се наказват с проверовъчен изпит. Вместо глоби, ако налагат само проверовъчен изпит ще спечелят повече от проверовъчния изпит, отколкото от наложени глоби. Всяка седмица взимаш му книжката да отива да чете да се явява. Тях ги е страх от четене, не от даване на пари. 
Чуйте целият разговор в прикрепения звуков файл. В анкетата на Дарина Стоянова с граждани на областния град се разбира, че хората са на мнение, че младите шофьори трябва да карат с придружител или поне да карат коли с по-ниска мощност. Хората смятат също, че трябва да се върне и кормуването на полигон, а на по-опитните шофьори, според тях не е необходимо да се отнема книжката при 3 груби нарушения за 2 години, а да се наложат по-високи глоби и повече проверки на пътя. Подробности чуйте в прикрепения звуков файл:  


Вижте още

Кметове смятат, че в общинските училища няма условия за изучаване на турски език

В навечерието на Международния ден на майчиния език – 21 февруари кметове от област Кърджали поискаха спешни мерки в организацията на изучаването на турски като майчин език. Според тях в момента в общинските училища няма подходящи условия за изучаване на турски език, липсват добре подготвени преподаватели, а последният учебник е написан преди..

публикувано на 21.02.19 в 10:28

Раздават награди в Ивайловград за регистрирани кучета

Община Ивайловград е избрала интересен метод, за да събере годишните такси от регистрация на домашен любимец. Общинската администрация призовава собствениците на кучета да регистрират домашния си любимец, след което с томбола присъжда награди.  В Ивайловград  се проведе томбола във връзка с кампанията на Общината „Регистрирай кучето си“ , отнасяща се..

публикувано на 20.02.19 в 15:42

Кола блъсна велосипедист на разклона за Момчилград

58-годишен велосипедист пострадал при пътно произшествие във вторник по обед на разклона за Момчилград, в землището на село Седлари. Лек автомобил, управляван от 60-годишен водач, блъснал движещия се по пътното платно мъж с велосипед. На пострадалия била оказана медицинска помощ в Спешното приемно отделение в кърджалийската болница, където била..

публикувано на 20.02.19 в 14:53

За Тънково, гроздето и бюрокрацията, която гони младите в чужбина

Лозето не ще молитва, иска мотика. В тази максима продължават да вярват и до днес стопаните от стамболовското село Тънково, в което лозарството е основен поминък за малкото останали жители. Трифон Зарезан отмина, но тревогите и работата по лозовите масиви едва сега започват.  Стамболовското село Тънково е едно от населените места в общината с..

публикувано на 18.02.19 в 16:50

Радослав Милев пита: Защо кметът Хасан Азис облагодетелства партия СДС?

На последната сесия на общинския съвет в Кърджали Радослав Милев, съветник от Реформаторския блок, внесе питане към кмета Хасан Азис, свързано с начина, по който са предоставени общински помещения за нуждите на политическите партии. Синият съветник е получил писмен отговор, но от него не става ясно защо Съюзът на демократичните сили /СДС/,..

публикувано на 16.02.19 в 15:46

В Черничево отбелязват Трифон Зарезан в събота

На 16 февруари, събота в Черничево ще отбележат Трифон Зарезан с ритуално зарязване на лозята . След това, в 16,30 самодейците от народно читалище "Бяло море", както и състави от Крумовград ще изнесът концертна програма в салона на читалището. Тази традиция се чества в крумовградското село вече 9 години.

публикувано на 15.02.19 в 18:19

Бебето Александър ще бъде върнато на майка му Симона още днес

Днес бебето Александър ще бъде върнато на майка му Симона Алекова от село Арда. Районният съд в Смолян се произнесе с решение, отхвърлящо искането за настаняване на бебето в приемно семейство. Делото бе по молба от Дирекция "Социално подпомагане"- Смолян за постановяване на мярка за закрила по отношение на бебето. Съдебното решение, може..

публикувано на 15.02.19 в 15:03