Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София

Българското национално радио е домакин на форума

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София. Българското национално радио ще бъде домакин на 25-ото издание на форума на 11-и и 12-и април в НДК. Това е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа.

За участие в Радиоасамблеята в София пристигат 107 участници от 39 държави от  Европа, Азия и Африка, представляващи 44 обществени медийни организации. Над 30 от участниците оглавяват обществени медии или радиопрограми. Сред тях са генерални директори на обществените радиа във Великобритания, Ирландия, Австрия, Дания, Финландия, Швеция, Гърция, Чехия, Румъния, Албания, Северна Македония, Турция, Тунис. 

Европейският съюз за радио и телевизия ще бъде представляван от президента на EBU и генерален директор на ВВС лорд Тони Хол и от генералния директор на EBU Ноел Къран. В списъка на участниците от Европейския съюз за радио и телевизия са още Жан-Филип Де Тендер, директор „Медии“, Греъм Диксън, ръководител на Радиоотдела, Езра Иймън, ръководител на Цифровия отдел; Роберто Суарес, ръководител на Стратегии и медийни проучвания, Ванеса О`Конър, ръководител Връзки с членове и комуникации.

По време на Радиоасамблеята ще се обсъждат актуалните предизвикателства пред обществените радиоорганизации, сред които са цифровата трансформация, висококонкурентния глобален медиен пазар, противодействието на фалшивите новини, привличането на младата аудитория.

Акцент в програмата на форума е представянето на успешни иновации в технологиите и програмното съдържание на съвременните европейски медии.

Радиоасамблеята на EBU е място за срещи на водещи медийни експерти и ръководители на обществените медии от Европа и света. Основан през 1950 година, Европейският съюз за радио и телевизия е най-голямата професионална асоциация, в която членуват 73 обществени медии от Европа и 34 асоциирани членове от Азия, Африка и Америка. Българското национално радио и Българската национална телевизия са пълноправни членове на EBU от 1 януари 1993 г. 

Мисията на EBU е да защитава интересите на обществените оператори и да насърчава сътрудничеството между организациите членки, като улеснява обмена на аудиовизуално съдържание. Усилията на Съюза са насочени към утвърждаване на водещата роля на обществените медии, като гарант за демократичните ценности и културното разнообразие.

На 10 април в БНР ще се проведе и заседание на Радиокомитета на EBU. В него ще участват президентът му Греъм Елис от ВВС, тримата вицепрезиденти на Радиокомитета – Албена Миланова от БНР, Серж Шик от Радио Франс и Рене Заворал от Чешкото радио, десетте членове на Радиокомитета, както и ръководителят на Радиоотдела на EBU Греъм Диксън.

Радиокомитетът на EBU е главният орган, определящ политиката в аудио сектора на обществените медии. Той взема решения относно приоритетите в радио сектора и обединява всички членове на EBU в споделянето и разпространението на качествено съдържание, оказва подкрепа в процесите на иновации, трансформации и при кризи и подпомага при разработването на стратегии в отговор на предизвикателствата пред развитието на радиото в Европа.

Радиоасамблеята ще бъде открита на 10 април с концерт в Първо студио на Българското национално радио.

В програмата на гостите е предвидена разходка в София и посещение в Националния исторически музей.


Галерия

Вижте още

800 души се прегледаха в кампания на Ротари клуб-Момчилград срещу диабета

800 души от общините Момчилград и Кирково бяха обхванати в безплатни прегледи на кръвна захар, холестерол и кръвно налягане на 800 души. Инициативата е на Ротари клуб Момчилград с подкрепата на общинските администрации на Момчилград и Кирково. Тя е под надслов "Заедно срещу диабета". Изследванията бяха извършени от специалисти с мобилна лаборатория от..

публикувано на 09.10.19 в 10:27

След 106 години по стъпките на тракийските мъченици

След 106 години тракийци отново изминаха пътя на своите предци от Дедеагач (сега Александропулис в Гърция) до с. Ятаджик (гр.Маджарово)  на р. Арда. На 26, 27 и 28 септември 2019 г. Фондация „Д-р Щерев“ , съвместно със Съюза на тракийските дружества организираха шестия пореден поход под  името „По стъпките  на тракийските мъченици от 1913 г.“ ...

публикувано на 02.10.19 в 17:28
банкомат

Работодатели забавят заплати за над 34 000 лева в област Кърджали

През месец август, трудовите инспектори в област Кърджали са извършили 87 проверки , в резултат на които са дадени 571 предписания. Забавени са заплати на стойност 34 000 лева . Какво отчитат още служителите на Инспекцията по труда в контролната си дейност, съобщава директора на институцията Ангелина Бабунска: "Почти всички дадени..

публикувано на 26.09.19 в 11:21

Инспекцията по труда засилва проверките по прибирането на есенната реколта

Инспекцията по труда засилва контрола във връзка с прибирането на есенната реколта и началото на учебната година. Трудовите инспектори следят за деца на полето, за да се предупреди в такъв случай регионалното управление на образованието . Има ли случаи на нарушения и какви са санкциите, при престъпване на закона, съобщи на пресконференция директорът на..

публикувано на 26.09.19 в 10:33

Дима Гачева от Кърджали за трети път е победител на маратона в Батак

Дима Гачева от Кърджали за трети път е победител на 42 км в маратона-обиколка на язовир "Батак", организиран от Ротари клуб - Пазарджик. Състезанието е в две категории жени и мъже и в четири дължини 5, 10, 20 и 42 км. В състезанието за пореден път участва и съпругът на Дима Георги Гачев, който се класира осми на 42 км. Голямата изненада поднесе синът..

публикувано на 25.09.19 в 17:04
ФК

"Импулс" победи в турнира по мини футбол "FIVE CUP" за 2019

Отборът на "Импулс" стана  шампион на турнира "FIVE CUP" за 2019, който проведе кърджалийската организация към Българската асоциация по мини футбол в Кърджали. Участието бе ограничено до 8 отбора, въпреки големия интерес към състезанието. Повече за турнира и за предстоящите прояви разказва Благовест Саръев, регионален представител на БАМФ, в звуковия..

публикувано на 25.09.19 в 09:19
Откриване на ДГ

Откриха детска градина "Мир" в Кърджали

След повече от 20 години се възстанови Детска градина „Мир” в град Кърджали”.  Ремонтните дейности в сградата на детското заведение бяха  реализирани по проект „Обновяване и реконструкция на  образователни обекти в град Кърджали” , финансиран от Оперативна програма «Региони в растеж и съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд..

публикувано на 24.09.19 в 13:30