Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София

Българското национално радио е домакин на форума

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София. Българското национално радио ще бъде домакин на 25-ото издание на форума на 11-и и 12-и април в НДК. Това е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа.

За участие в Радиоасамблеята в София пристигат 107 участници от 39 държави от  Европа, Азия и Африка, представляващи 44 обществени медийни организации. Над 30 от участниците оглавяват обществени медии или радиопрограми. Сред тях са генерални директори на обществените радиа във Великобритания, Ирландия, Австрия, Дания, Финландия, Швеция, Гърция, Чехия, Румъния, Албания, Северна Македония, Турция, Тунис. 

Европейският съюз за радио и телевизия ще бъде представляван от президента на EBU и генерален директор на ВВС лорд Тони Хол и от генералния директор на EBU Ноел Къран. В списъка на участниците от Европейския съюз за радио и телевизия са още Жан-Филип Де Тендер, директор „Медии“, Греъм Диксън, ръководител на Радиоотдела, Езра Иймън, ръководител на Цифровия отдел; Роберто Суарес, ръководител на Стратегии и медийни проучвания, Ванеса О`Конър, ръководител Връзки с членове и комуникации.

По време на Радиоасамблеята ще се обсъждат актуалните предизвикателства пред обществените радиоорганизации, сред които са цифровата трансформация, висококонкурентния глобален медиен пазар, противодействието на фалшивите новини, привличането на младата аудитория.

Акцент в програмата на форума е представянето на успешни иновации в технологиите и програмното съдържание на съвременните европейски медии.

Радиоасамблеята на EBU е място за срещи на водещи медийни експерти и ръководители на обществените медии от Европа и света. Основан през 1950 година, Европейският съюз за радио и телевизия е най-голямата професионална асоциация, в която членуват 73 обществени медии от Европа и 34 асоциирани членове от Азия, Африка и Америка. Българското национално радио и Българската национална телевизия са пълноправни членове на EBU от 1 януари 1993 г. 

Мисията на EBU е да защитава интересите на обществените оператори и да насърчава сътрудничеството между организациите членки, като улеснява обмена на аудиовизуално съдържание. Усилията на Съюза са насочени към утвърждаване на водещата роля на обществените медии, като гарант за демократичните ценности и културното разнообразие.

На 10 април в БНР ще се проведе и заседание на Радиокомитета на EBU. В него ще участват президентът му Греъм Елис от ВВС, тримата вицепрезиденти на Радиокомитета – Албена Миланова от БНР, Серж Шик от Радио Франс и Рене Заворал от Чешкото радио, десетте членове на Радиокомитета, както и ръководителят на Радиоотдела на EBU Греъм Диксън.

Радиокомитетът на EBU е главният орган, определящ политиката в аудио сектора на обществените медии. Той взема решения относно приоритетите в радио сектора и обединява всички членове на EBU в споделянето и разпространението на качествено съдържание, оказва подкрепа в процесите на иновации, трансформации и при кризи и подпомага при разработването на стратегии в отговор на предизвикателствата пред развитието на радиото в Европа.

Радиоасамблеята ще бъде открита на 10 април с концерт в Първо студио на Българското национално радио.

В програмата на гостите е предвидена разходка в София и посещение в Националния исторически музей.


Галерия

Вижте още

Политиците отново обезцениха званието "Почетен гражданин"

Званието Почетен гражданин се присъжда от 1977 година, като не всяка година е връчвано. За сметка на това има години, когато Почетни граждани стават двама или трима души. Първият носител на титлата е писателят Младен Исаев, дългогодишен народен представител от Кърджалийски многомандатен избирателен район.  Интересен факт е единственото отнемане..

публикувано на 20.06.19 в 10:38

Малки и големи рибари премериха майсторлък на язовир Домище

По традиция общинска администрация Кирково организира състезание по спортен риболов. Състезанието по спортен риболов се организира от община Кирково и местната комисия за борба срещу противообществени прояви на малолетни и непълнолетни.   В състезанието взеха участие над 40 рибари, като от община Кирково, така и участници от Кърджали,..

публикувано на 18.06.19 в 17:50

Община Момчилград ще доразвие социалните услуги

Община Момчилград ще доразвие социалните услуги, предлагани в домашна среда. Това става възможно благодарение на спечелен проект на стойност 299 999,99 по линия МИГ- общини Момчилград и Крумовград. По проект "Комплексна грижа за независим живот" ще бъдат назначени за 13 месеца социален работник и медицински специалист, както и 20 лични асистента,..

публикувано на 08.06.19 в 13:10

Пчеларовци канят на събор

Пчеларовци от цял свят се събират на 8 юни, събота, на традиционния селищен празник, организиран от Сдружение "Възраждане на Пчеларово", местото читалище "Иван Боюклиев" и община Черноочене. Какви изненади готвят организаторите разказва д-р Ваня Михалева от Сдружение "Възраждане на Пчеларово":

публикувано на 07.06.19 в 10:04

Наплив на изселници пред Паспортна в Кърджали, идват и заради Байрама

Стотици наши изселници се завърнаха по родните места в навечерието на мюсюлманския празник Рамазан Байрам . Повечето от тях съчетават гостуването при близки и роднини с подмяна на личните си документи. Някои от тях ще останат за три четири дни, колкото и да отпразнуват, други по-малко. От рано сутринта пред гишетата на паспортните служби има..

публикувано на 04.06.19 в 13:07

Хасковската поетеса Мариана Ангелова представя стиховете си в Кърджали

Дебютната си стихосбирка "Танц върху жарава" представя в сряда, 29 май, във Военния клуб в Кърджали поетесата от Хасково Мариана Ангелова. Проявата е по покана на клуба и Групата на кърджалийските творци и ще се състои от 18 ч.  Стиховете са доста лични и са мои преживявания от пътувания, от емоции, настроения, които са ме обхващали през всичките..

публикувано на 29.05.19 в 13:31

Васил Визев: Най-големият коз на „Арда“ е Стамен Белчев

Футболният отбор на "Арда" стигна до плейофи за влизане в Първа професионална лига. Решаващият двубой срещу "Септември" - София ще се играе на стадион "Локомотив" в град Пловдив. Кой е най-големият коз на "Арда" за този мач, според футболния специалист и треньор в детска футболна академия "Арда 1924" Васил Визев. Футболният специалист Васил Визев,..

публикувано на 29.05.19 в 10:57