Благовест Саръев: Мини футболът е любим спорт за кърджалийци


Регионалната организация към Българската асоциация по мини футбол навърши една година от създаването си. Нараства броят на футболистите-аматьори от Кърджали, които искат да се включат в турнирите, непрекъснато се обаждат и нови желаещи от цялата област. За гордост на местната организация БАМФ е изпратила в националния тим на България и човек от Кърджали. Това е Селчук Коджаахмед. Четирима са вече лицензираните съдии, които имат право да ръководят мачове по мини футбол. Как вижда развитието на спорта мини футбол в нашия край, какви амбиции си поставя като областен мениджър, ще научим от Благовест Саръев в звуковия файл.:

Благовест Саръев: Отборите са много, мачовете са много, нозасега предоставеното ни игрище в двора на Средно училище „П.Р.Славейков“ покрива нуждите ни. Спазваме графика, за да могат и други спортисти да ползват базата без да си пречим. Е, ако станем още повече, тогава ще я мислим.

Футболистите в БАМФ-Кърджали са аматьори, хора с различни професии, играли в ученически или юношески отбори в миналото. Сега просто спортуват за здраве, като хоби. Има и чисто любителски състави, сформирани във фирми и предприятия. Води ги любовта към футбола. Често двубоите са доста ожесточени, желанието за победа не липсва.

Съдиите, които ръководят срещите от първенството на БАМФ, са от областния съвет на БФС в Кърджали. Те цял живот са били свързани с футбола и със съдийството. Заедно с БФС местната организация на БАМФ организира курсове за съдии по мини футбол, тъй като все пак има разлика в съдийството на голям терен и на малък. В Кърджали има четирима лицензирани съдии: Иван Бараков, Валентин Чаушев, Стойчо Колев и Владимир Годуманов. Дори наскоро Годуманов получи сертификат за делегат. Кърджалийци вече свирят мачове от Шампионската лига по мини футбол.

БАМФ има клонове в цялата страна. Всяка година от първенствата в различните областни центрове се излъчват най-добрите отбори. Те се изправят в национален турнир, наречен Шампионска лига. А вторите и третите в класирането остават за Лига „България“.

Междувременно специалисти от централата на БАМФ наблюдават местните първенства. Те помагат да се сформира национален отбор по мини футбол. За наша гордост, Кърджали вече е изпратил човек в националния отбор. В началото на април Селчук Коджаахмед беше на лагер-сбор на националния отбор. След селекция ще бъде определен първи и втори състав на националния отбор на България, който да представя страната на Европейското първенство и на други международни прояви. Така че поводите за радост в БАМФ в Кърджали предстоят.


Вижте още
Проф. Хикмет Мехмедов

Хикмет Мехмедов: Пожелавам на кърджалийци да носят красотата в душите си

В навечерието на Деня на Кърджали радио Кърджали ви среща с почетния гражданин Хикмет Мехмедов. Той е роден в Кърджали. Десетгодишен постъпва в школата по балет в Дома на културата. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна..

публикувано на 15.10.19 в 11:44
Михаил Михаил

И на остров Родос усетиха фалита на "Томас Кук"

Фалитът на британската туристическа компания "Томас Кук" се усети и на гръцкия остров Родос - една от най-атрактивните летни дестинации. Някои от пристигналите там с ваучери от компанията чуждестранни туристи заминаха с граждански полети на своите държави, а разходите по тяхното прибиране бяха поети от съответните правителства. " Нито един от..

публикувано на 14.10.19 в 11:56
Захари Карабашлиев

Захари Карабашлиев: Медиите не могат да спират военни конфликти, но помагат за предотвратяването им

Захари Карабашлиев ще посети за първи път Кърджали на 11-ти октомври  по покана на Регионалната библиотека Н.Й.Вапцаров. Той ще се срещне със свои почитатели в Читалище Обединение в 17,30 часа.  Ето какво каза Карабашлиев за радио Кърджали преди пристигането си в града: Писателят  е роден във Варна. Завършва Шеста гимназия в родния си град. В..

публикувано на 11.10.19 в 09:01
Елена Паскалева

Елена Паскалева: Националната система 112 непрекъснато се усъвършенства

Вече 11-та година в България работи Националната система 112. Тя е създадена като ангажимент, поет от страната ни във връзка с присъединяването ѝ към ЕС. Системата функционира самостоятелно от 30 септември 2008 година в цялата страна, в т.ч. и в Кърджали. За какво най-често звъним на 112, има ли все още недобросъвестни граждани, които се..

публикувано на 11.10.19 в 08:11
Здравко Карамитев

Здравко Карамитев: Дейността на хосписите е неглижирана от държавата

Хоспис "Добролюбие" в Кърджали се готви да отбележи Световния ден на милосърдието и палиативните грижи. Той се чества всяка втора събота на месец октомври. Доброволците и здравните работници в този сектор са го приели за свой професионален празник.  Идеята за палиативните грижи е възникнала в Лондон в края на 60-те години. Тя намира своя реален..

публикувано на 11.10.19 в 07:34

Доц. Бистра Ценова: Прегаря само този, който истински е горял в работата си

Само който истински гори в работата си, може да прегори и да стигне до състоянието, известно като бърнаут. Това е мнението на психолога доц. Бистра Ценова за пострадалите от бърнаут. Все по-често чуваме за него, все по-често оправдаваме нежеланието си за работа с това състояние. Какво представлява бърнаута, кои са факторите, които водят до това..

публикувано на 10.10.19 в 18:04

Божидара Ангелова с участие в инициативата за насърчаване на четенето "Приказки под лампите"

Авторката на приказки, стихове, песни и драматургия за деца и журналист от вестник "Нов живот" Божидара Ангелова чете свои творби пред малчугани в рамките на инициативата "Приказки под лампите". Божидара , или както всички деца я разпознават като Леля Приказка, е автор на  книгите „Огледалцето на Бог “ - приказки за добротата и..

публикувано на 10.10.19 в 15:50