Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третият мандат - в ръцете на ИТН. Радев им го връчва в 11 часа

Снимка: БТА

Днес в 11 часа държавният глава Румен Радев ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на парламентарната група на "Има такъв народ". Така от партията на Слави Трифонов ще трябва да посочат кандидат за министър-председател. Това съобщиха в съобщение от президентството в 8 часа днес.

Кандидатът ще има седем дни, за да предложи структура  и състав или да я върне.

Спекулацаиите на кой ще бъде връчен третият мандат се обсъждаха вчера в парламента. От ИТН вчера коментираха, че биха върнали евентуален трети мандат.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че нейната партия няма да го приеме и поиска избори две в едно. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обаче бе на обратното мнение - той не само каза, че ще вземе мандата, а е готов със структура на правителство.

Първият мандат бе върнат от партия ГЕРБ-СДС, след като кандидатът за премиер Мария Габриел подаде заявление за отказ от съставяне на кабинет и край на преговорите с ПП-ДБ. От коалицията на Кирил Петков, Атанас Атанасов и Христо Иванов отказаха съставяне на кабинет с втория мандат и също поискаха избори две в едно, за да се спестят 100 млн.лв.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Изпълнителният директор на

Енергийният министър предоговаря споразумението с "Боташ" в Турция

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар. Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за предоговаряне на споразумението между "Булгаргаз" и  енергийната компания "Боташ",..

публикувано на 27.04.24 в 12:35
Лазаровден

Малки лазарки ще донесат посланието за пролетта

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева ще представят пролетния момински обичай "Лазаруване" от 11 ч. в двора на детския комплекс.  На днешния празник малките лазарки ще разкажат за традициите и обичаите за Лазаровден, ще пеят лазарски песни и ще благословят всички с лазарски наричания за здраве, берекет и..

публикувано на 27.04.24 в 10:24
ФЕСТИВАЛЪТ „ТАЛАНТИТЕ НА СМОЛЯН“

Започва фестивалът „Талантите на Смолян“

Фестивалът „Талантите на Смолян“ ще се проведе в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“. Организатори на събитието са Община Смолян, Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.  Целта на фестивала е да откликнем на потребностите за изява на децата..

публикувано на 27.04.24 в 09:54

Православната църква чества днес Лазаровден

Православната църква чества днес Лазаровден. В съботата на Шестата седмица от Великия пост Църквата спомня извършването на най-голямото чудо от Спасителя - възкресяването на починалия четири дни по-рано Лазар. Извършено пред очите на народа, чудото става причина мнозина да повярват в Христос. "Лазаровден е възпоменанието на Възкресението на Лазар,..

публикувано на 27.04.24 в 08:55

Променливо ще бъде времето в събота

Днес ще е предимно слънчево. Около обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в планинските райони там ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са между 18° и 23°, малко по-високи на места в Горнотракийската низина. В..

публикувано на 27.04.24 в 08:02

Специална икона и оригинални снимки на стенописи представят в музея за Великден

В чест на най-големия християнски празник Великден екипът на художествения отдел "Станка Димитрова" към Регионалния исторически музей в Кърджали ще извади от криптата си и ще представи пред публика една от най-ценните икони от колекцията си с автор известния гръцки зограф Константинос Алексиу. Творбата, свързана с Христовото Възкресение, ще бъде..

публикувано на 26.04.24 в 23:43
Ангелина Костова

Приемът за кандидат-гимназисти със СОП и хронични заболявания е по специален ред

Нормативната уредба в образованието дава възможност на деца с хронични заболявания, на настанени в домове за деца, лишени от родителски грижи и на деца със специални образователни потребности да кандидатстват по друг ред за прием след седми клас, напомни пред Радио Кърджали Ангелина Костова, началник на Регионалното управление по образованието...

публикувано на 26.04.24 в 21:51