Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха неизвестна средновековна крепост край Харман кая

Снимка: Мехмед Реджеб

Неизвестна за науката средновековна крепост беше открита от археолози при проучване на района на Харман кая край Момчилград. 

За първи път в Източните Родопи се използва лазерна технология на заснемане с помощта на лидар. Уредът използва лазерни лъчи, за да сканира терена и да позволи да се генерират два вида изображения – дигитални модели на повърхността и на терена.

Проучването се финансира от община Момчилград и беше извършено от доц. Георги Нехризов от Националния Археологическия институт с музей при БАН и с участието на археолога Милен Камарев от Регионалния исторически музей в Кърджали.
Учените са изследвали два свързани обекта - Харман кая и Асара край с. Татул. Вече са ясни границите на Харман кая, в чийто район с помощта на лидар са заснети 1,3 кв. километра. 1,75 кв. км е площта, заснета на Асара.
На направените изображения на Харман кая ясно личат изсичания на различни структури. Една от тях представлява изсечено в скалата помещение.
На Асара освен неизвестната до момента крепостната стена лидерът е засякъл останките от две кули, а на най-високото място на платото личат основите на църква и изсечен в скалата гроб.
Проучването ще бъде завършено в късна есен, когато археолози ще проведат теренни издирвания, чрез които ще се изясни характерът на регистрираните от лидара елементи.
"Харман кая става голямата туристическа атракция на община Момчилград", заяви кметът Илкнур Кязим. 
По време на пресконференция днес доц. Нехризов, подчерта, че са регистрирани границите на скалния комплекс.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Възрастна жена и 7-годишното й правнуче пострадаха при пожар в Хасково

Възрастна жена и 7-годишно й правнуче пострадаха при взрив на газова бутилка. Инцидентът е станал в къща на ул."Петър Берковски" в Хасково, разказаха огнеборци. Двамата са с обгаряния и са откарани с линейка на Спешна помощ. Детето е транспортирано в болница в Пловдив. Сигналът е подаден в 10,40 часа. Незабавно от пожарната са реагирали и на място са..

публикувано на 01.05.24 в 13:55
Снимката е илюстративна

Отбелязваме Деня на труда

На 1-ви май отбелязваме Деня на труда и на международната работническа солидарност . Чества се от 1890 г. - с резолюция, приета на учредителния конгрес на Втория интернационал в Париж. Бележи годишнина от началото на голяма стачна вълна в Съединените щати с искане за 8-часов работен ден, в която се включват над 340 хиляди души от Чикаго, Ню Йорк,..

публикувано на 01.05.24 в 13:19

Немскоезичните ботевци с поредица от успехи в престижни състезания

Поредица от високи резултати в национални състезания по немски език постигнаха възпитаници на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали, съобщиха от училището. Участието на ботевци в национални олимпиади, състезания и конкурси е традиционно, като присъжданите призови места са резултат от непрестанната съвместна работа между учениците и..

публикувано на 01.05.24 в 11:54

14-годишно дете от Хасково е в болница след бой в училище

Снимка: БТА 14-годишно дете е в болницата в Хасково след бой в училище. Вчера следобед в двора на училището в село Узунджово детето е ударено от по-големи тиннейджъри, които не са ученици. Сигналът е подаден два часа по-късно, когато битото дете се прибрало вкъщи. Около 14.00 ч. в..

публикувано на 01.05.24 в 09:50
гърция стачка

Мащабна транспортна стачка днес в цяла Гърция

По традиция гърците отбелязват Международния ден на труда със стачка. Протестите и демонстрациите се организират от синдикатите и Комунистическата партия. Лидерът на комунистите Димитрис Коцумбас заяви, че Първи май е ден за защита правата на работниците, а не ден за почивка. От тази нощ моряците спряха движението на кораби и..

публикувано на 01.05.24 в 09:00

Двудневни тържества с наситена програма за празника на Джебел

Музика, спорт, изяви на талантите очаква Джебел за празника на града. Площад „19 май“ ще събере хиляди за Деня на „волята за свобода“ на джебелчани. Мероприятията започват още на 18 май с откриване на Алея на занаятите, турнири по шах, тенис на корт, волейбол, велосъстезание до село Тютюнче, футболен мач между ветерани. На сцената в..

публикувано на 01.05.24 в 08:57