Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велики понеделник е, започва Страстната седмица

Снимка: БГНЕС


Велики понеделник е. Започва последната седмица преди Великден, наречена още Страстната седмица. От Велики понеделник до Велика събота православната църква проследява събитията през последната седмица от живота на Исус Христос на земята.

От Цветница - денят, в който Исус е посрещнат като новия Спасител в Ерусалим, последните дни от живота му продължават с много страдания и скръб.

"Велики понеделник, Велики вторник до Велика събота са дни на все по-интензивни изпитания, страдания, неразбиране, отхвърляне, предателство и в края на краищата разпятие и погребение за Исус Христос", разясни Десислава Панайотва от Културно-просветния отдел на Светия Синод разясни.

Кулминацията на тези страдания или страсти, от където идва името на Страстната седмица, превръща тази седмица в най-тъжният период през цялата година.

"Която във всеки един от дните ни представя събития, които са се случвали във всеки един от тези дни в 33-ата година от Христовия живот на земята".

Велики понеделник е денят, в който се припомня, че Исус Христос е женихът на човешката душа.

"Небесният жених, който идва да спаси всеки от нас. Нашата душа е неговата невеста и е призвана да се обърне към своя Спасител и да го разпозна е в истинското му величие, а то е именно неговата богочовешка личност".

Вечерта след залез слънце на Цветница, Велики понеделник и Велики вторник в църквата се извършва едно по-специално богослужение. То се нарича „Последование на жениха“. заради първото песнопение, което започва с думите: „Се Жених грядет”  или „Ето, Женихът идва”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Два хеликоптера пръскат срещу марокански скакалци в Чернооченско (видео)

Започна двудневно пръскане със селскостопанска авиация срещу вредители на марокански скакалци в 8 чернооченски села. Мярката е във връзка с обявен от Министъра за земеделието и храните каламитет - масова поява на марокански скакалци. Тя е с цел овладяване популация на вредителите и превантивни мерки срещу щети за имуществото и икономиката..

публикувано на 25.05.24 в 09:45

Приключва процедурата по удостоверяване на машините за вота 2 в 1

Днес Министерството на електронното управление приключва процедурата по удостоверяването на машините за изборите на 9 юни. В процеса на проверка на софтуера и хардуера им участваха Институтът по метрология и Институтът по стандартизация. Днес започва процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините..

публикувано на 25.05.24 в 09:19

Времето в събота - слънчево, температури до 28 градуса

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Около и след обяд над планинските райони в Западна и Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб, в Дунавската равнина и в Източна България - умерен вятър от..

публикувано на 25.05.24 в 07:49

20 плажа в Северна Гърция са отличени със "син флаг"

Гърция притежава 15% от най-чистите плажове по света, отличени с т.нар. "Син флаг". Общо 625 плажа на Гърция получават престижната награда "Син флаг". Картата на гръцките "Сини плажове" показва, че най-голям брой ваканционни дестинации, отговарящи на най-високите изисквания за опазване на околната среда и безопасност, се намират на..

публикувано на 25.05.24 в 07:41

Специалната стипендия „Кърджали” получиха петима зрелостници

По повод 24 май петима зрелостници от община Кърджали бяха отличени със специалната стипендия Кърджали. Те получиха своите грамота, плакет и статуетка за най-изявени абитуриенти през 2024 година от кмета на Кърджали Ерол Мюмюн по време на тържеството пред Паметника на освободителите. Стипендията получиха Мелин Вели, ученика от XII клас  в СУ „Йордан..

публикувано на 24.05.24 в 15:00

За първи път Стопанската камара в Кърджали награди изявени ученици и учители за 24 май

Тази година за първи път по случай 24 май Българската стопанска камара – Кърджали награди изявени учители и ученици от община Кърджали. Бяха връчени три награди, а те са за Димитрия Христова – старши учител в Професионална гимназия по икономика ,,Алеко Константинов”, Суде Халибрям – ученичка от 12 клас в Професионална гимназия по икономика ,,Алеко..

публикувано на 24.05.24 в 14:35

С празнична програма бе отбелязан 24 май в Ардино

Ардино тържествено oтбeлязa 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В трaдициoннoтo oбщoгрaдcкo тържecтвo се включиха учeници, учитeли, прocвeтни, културни дeйци и граждани. Програмата започна с празничното слово на кмета нa община Ардино Изет Шабан. Той поздрави..

публикувано на 24.05.24 в 14:10