Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радев наложи вето върху промени в Закона за насърчаване на инвестициите

Румен Радев
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев упражни правото си на вето срещу определени разпоредби от Закона за насърчаване на инвестициите, които застрашават конституционно гарантираното право на българските граждани на здравословна околна среда.

Без да оспорва необходимостта от ускоряване на изграждането на обектите със стратегическо значение президентът връща за ново обсъждане в Народното събрание текстовете, чието прилагане би довело до намаляване на нивото на отговорност на администрацията за защита на живота и здравето на хората при изпълнението на мащабни проекти.

Според държавния глава законодателството трябва да позволява бързо и качествено изграждане на важните за България обекти, но едновременно да е съобразено със задължението на държавата да закриля своите граждани и природа.

Тази принципна позиция на президента е последователно изразявана при упражняване правото му на вето. Това е третият път, след указите му от 2017 и 2019 г., когато Румен Радев възразява срещу мерки, подобни на приетите в този закон.

За ново обсъждане са върнати разпоредбите, които съкращават времето на компетентните органи да се произнесат по въздействията на даден проект върху околната среда и въвеждат принцип на мълчаливо съгласие за неговото изпълнение.

Оспорени са и ограничаването на възможностите за съдебен контрол, както и удължаването на валидността на определени решения, чийто срок изтича или вече е изтекъл.

Държавният глава оспорва и създаването на предпоставки за придобиване на имущество, собственост на публични предприятия, което води до риск от ощетяване на обществения интерес.

Съгласно мотивите на президента още едно обсъждане в Народното събрание е необходимо и защото тези промени, внесени между първо и второ четене в процедурата по приемане на закона, са гласувани без да е проведено обществено обсъждане при липса на предварителна оценка на въздействието, както и на финансова обосновка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кърджали на осемнадесето място в страната по средна работна заплата

Ръст на средната месечна заплата в област Кърджали до 1 655 лв. отчита Националният статистически институт за първото тримесечие на тази година. С 3.4 на сто повече е средното възнаграждение спрямо четвъртото тримесечие на м.г. За обществения сектор средната месечна заплата е 1 841 лв., а за частния - 1 565 лева. Ръстът на средната брутна месечна..

публикувано на 18.05.24 в 17:45

Книгата "Люлката на живота" ще отпътува за ледения континент

Книгата "Люлката на живота" на Катя Цонева ще намери място в библиотеката на филиала на НЧ "Обединение1913"- Кърджали на Антарктида. Това обеща председателят на читалището и антарктик Стоян Анадолиев на поетесата, която представи вчера творбата си в Кърджали.  "Дано стопли българските полярници там", написа във Фейсбук профила си Петя Цонева. "Ако..

публикувано на 18.05.24 в 17:25

Филиал "Любен Каравелов" ще проведе студентска научна конференция

Филиалът „Любен Каравелов” на Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” организира студентска научна конференция под наслов „Науката –предизвикателство за младите” на 21 май от 11 часа във висшето училище. Това съобщи директорът на институцията доц.д-р Елисавета Семерджиева, цитирана от Кърджали бг вести. Ще бъдат представени  13 доклада в две..

публикувано на 18.05.24 в 16:22

Утре пускат билетите за срещата между Арда и ЦСКА 1948

Билетите за футболната среща на 20 май, между Арда и ЦСКА 1948 ще бъдат пуснати  в продажба в неделя, 19 май. Това съобщиха от кърджалийския клуб. Мачът от 34-тия кръг на Професионалната първа лига е домакински за Арда и е от груповата фаза, която дава право на участие на бараж за Европа. Двубоят е с начален час 17.45 в понеделник. Касите на..

публикувано на 18.05.24 в 16:19

Творци от пет държави веселиха кърджалийци в "Сцени на Арда"

С гайди и български народни песни започна третият последен ден на фестивала  "Сцени на Арда" в Кърджали. Днес се проведе финалният концерт, в който взеха участие танцьори, певци и музиканти от България, Гърция, Мароко, Китай, Куба. По време на откриването му зам.-кметът на Кърджали Веселина Тихомирова каза: "В рамките на три дни Кърджали е..

публикувано на 18.05.24 в 15:18

Европейска нощ на музеите и в Кърджали тази вечер

Регионалният исторически музей в Кърджали се включва в отбелязването на Европейската нощ на музеите 2024 на 18 май. Тази година екипът подготвя изложба "Резултати от археологическите проучвания на късноантична и средновековна крепост в м. Язлъ дереси, с. Храстово, община Крумовград“. Откриването е в 19 часа. Вратите на музея ще са отворени до 23 часа,..

публикувано на 18.05.24 в 12:51

В Кърджали заработи временният приют за безстопанствени кучета

От петък, 17 май, започна да работи временен приют за безстопанствени кучета в Кърджали. Той се намира в базата на общинското предприятие "Озеленяване, благоустройство, чистота" в кв. "Студен кладенец" и се стопанисва от него, съобщиха от общинската администрация. Приютът разполага с 18 клетки,  тези от стария приют са основно ремонтирани,..

публикувано на 18.05.24 в 12:30