Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът отказа да върне спортна площадка „Арена Спартак“ на мюфтийството

Снимка: Мехмед Реджеб

Апелативен съд – Пловдив потвърди решение на Окръжен съд – Кърджали, с което се отказва на Мюсюлманско изповедание – София връщане собствеността на части от недвижим имот, в който понастоящем попадат трибуните на спортната площадка „Арена Спартак“.

Апелативните съдии приемат, че ищецът не е доказал идентичност на искания от него имот със съществувалия преди отчуждаването му през 1950 г. имот, който тогава е бил собственост на Кърджалийска мюсюлманска вероизповедна община.

С тълкувателно решение е прието, че не се възстановява правото на собственост по отношение на отчужден незастроен имот, който след одържавяването му е застроен, освен върху останалата незастроена част, ако тя може да се обособи като самостоятелен обект на собственост.

Когато след промяната на предназначението му върху отчуждения имот обаче са осъществени благоустройствени мероприятия, неговото предназначение е дотолкова съществено променено фактически, че той вече не съществува реално до размерите, в които е отчужден.

Предвид обстоятелството, че на терен  по Подробния устройствен план на гр. Кърджали, отреден за „Летен театър“ с площ 7 450 кв.м., е изградена спортна площадка с трибуни, който обект се използва и за културни цели и функционира и като летен театър, то мероприятието, за което е отреден се явява реализирано.

С влизане в сила на 01.06.1996 г. на Закона за общинската собственост, с който е определен режимът на обектите – общинска собственост, процесният поземлен имот е със статут на публична общинска собственост. Горното води до извод за неоснователност на предявения иск, поради което същият подлежи на отхвърляне.

Решението на Апелативен съд – Пловдив подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
Костадин Костадинов: В Кърджали има депесарско робство, което кара българи да се страхуват от българи

Над 100 човека си поговориха с Костадин Костадинов на срещата с граждани в центъра на Кърджали. Той им отговаряше на въпроси свързани с миграцията и приемането на България в Еврозоната. Също така засегна какви са приоритетите на „Възраждане“ за община Кърджали, както и в национален план. С жителите на областта се срещнаха и  кандидатите за..

обновено на 17.05.24 в 15:36

Матурата по български език и литература в област Кърджали премина спокойно

До държавния изпит по Български език и литература днес в област Кърджали са допуснати 1139.  Изпитът е започнал в посоченото време и без произшествия.Това каза Снежана Калитвенцова, началник на отдел Организационно-методическа дейност и контрол към Регионалното управление на образованието в Кърджали. „Нямаше инциденти. Мина спокойно,..

публикувано на 17.05.24 в 15:35

Стамен Белчев очаква труден мач срещу Крумовград

"Нагласата ни е да гоним второто място, макар че това не отива на клуб като ЦСКА. В този момент обаче това е реалността", обяви треньорът на ЦСКА София Стамен Белчев на брифинг преди утрешния двубой срещу хита на сезона Крумовград. "Червените" преследват задължителни три точки, за да изпреварят Черно море. Третият в подреждането ще играе бараж за Лига..

публикувано на 17.05.24 в 13:32

В Джебел откриха нов паркинг

Кметът на Джебел Неджми Али откри новият паркинг на входа на града, който ще се ползва от жители и гости. Точно година време отне от проектирането до откриването. Поредната изпълнена точка от програмата на кмета „Развитие на Джебел“, влязла в изпълнение от 2019 година. Паркингът е предвиден за почти 100 паркоместа, като 4 от тях са за..

публикувано на 17.05.24 в 12:22

Задържаха 25-годишна за притежание на наркотично вещество

За притежание на наркотично вещество 25-годишна е задържана в РУ-Кърджали. Жената била проверена в областния град вчера около 16 часа. У нея била намерена ампула с кафеникава течност, която при направен тест реагирала на канабис. Наркотикът е иззет. Образувано е досъдебно производство за незаконно притежание на високорискова дрога и работата по случая..

публикувано на 17.05.24 в 11:01

Конфискуваха фалшиви маркови стоки в Момчилград

Артикули, имитиращи известни търговски марки, са открити при извършени проверки в Момчилград. Около 13,30 часа вчера полицейски служители открили 108 артикула в два търговски обекта в града – дамски, чанти, тениски и шапки с логото на известни марки, използвани без съгласието на притежателя на изключителното право. Дрехите и чантите са..

публикувано на 17.05.24 в 10:54

Смолянската болница обяви конкурс за 32-ма специализанти

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров” в Смолян обяви прием за 32 свободни места за специализанти, съобщиха от ръководството на болницата. Подборът на кандидатите за специализанти ще бъде извършен чрез конкурс. Свободните места са за придобиване на специалност по кардиология, нервни болести, ендокринология и болести на..

публикувано на 17.05.24 в 09:22