Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на Европа

Снимка: БГНЕС

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Датата бележи годишнина от историческата Декларация на Шуман, с която през 1950 г. тогавашният френски външен министър Робер Шуман залага идеята за днешния Европейски съюз.

В тържествено отбелязване на Деня на Европа у нас ще участват държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Те ще присъстват на церемония от 10 часа по издигане на знамето на Европейския съюз. Преди церемонията държавният глава ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Облачно, но топло е времето в понеделник

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология времето в понеделник ще е предимно облачно, с краткотрайни валежи от дъжд в Западните Родопи. В  отделни югозападни райони и ще прегърми. Привечер валежите ще спират, а облачността ще се разкъсва и намалява. В района ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури в страната ще..

публикувано на 20.05.24 в 10:39

платена публикация
Бойко Борисов: Кърджали ще има обходен път

Етническата толерантност  в този регион трябва да бъде издигната в култ, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на среща със симпатизанти и членове на партията в Кърджали. “Нищо по-страшно няма от разделението на религиите и впоследствие в партиите. Аз съм сигурен, като видях и водача на ДПС, като гледам и нашия водач, спокойно мога да кажа, Кърджали ще..

обновено на 20.05.24 в 09:15

Извънредно заседание за пенсиите провежда Социалната комисия

Парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика ще има извънредно заседание днес по точка единствена - разглеждане, обсъждане и гласуване на проекторешение за задължаване на представителите, определени от Министерския съвет в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) - да подкрепят решение за осъвременяване на..

публикувано на 20.05.24 в 08:40

Зрелостниците работят по Вариант 1 на втората матура

Вариант номер 1 беше изтеглен в Министерството на образованието и науката за днешната втора задължителна матура по профилиращ предмет, изучаване в 11 и 12 клас. На изпита се явяват 26 000 зрелостници в цялата страна. Останалите 21 000 зрелостници от професионалните гимназии се явяват на изпит за придобиване на професионална квалификация.  За..

публикувано на 20.05.24 в 08:31

Почитаме жертвите на ХИВ/СПИН с бдения

От 20:00 ч. до 21:00 ч. днес във всички 28 областни града на страната ще се проведе вечерно бдение по случай Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. На ключови места в градовете ще бъдат запалени чаени свещи, които ще бъдат поставени във формата на панделка - символ на борбата с ХИВ/СПИН. Това съобщават от пресцентъра на..

публикувано на 19.05.24 в 17:05

Биология и английски език са най-предпочитани в матурите по избор

Най много зрелостници в Кърджали са предпочели биология и здравно образование за втората матура по предмет по избор, съобщи в ефира на БНР Радио Кърджали Ангелина Костова, началник на РУО в Кърджали. Биология и здравно образование е избрана от 314 зрелостници. Следват английски език ниво В 2 и В3, избор на 233 завършващи. Останалите предпочитания..

публикувано на 19.05.24 в 12:15
Огнено шоу за Европейската нощ на музеите в Хасково

Огнено шоу остави без дъх хасковлии в Нощта на музеите

Огнено шоу в лапидариума на Регионалния исторически музей в Хасково предизвика истински фурор сред десетките гости. Пърформънса с факли продължи около 10 минути и остави без дъх зрителите. Това беше куолминацията в програмата за Европейската нощ на музеите в Хасково. В 22:25 ч. започна огненото шоу.  Преди това бе излъчен филма „Родени от..

публикувано на 19.05.24 в 11:34