Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция няма да ратифицира три меморандума със Скопие

Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция няма да ратифицира сега три основни и вече подписани меморандума със Северна Македония. Министър-председателят Кириакос Мицотакис е категоричен, че Атина първо трябва да се убеди, че Скопие спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор.

Ратификацията на трите меморандума са условие за приемането на Република Северна Македония в Евросъюза. Гръцкият премиер, част от опозицията, а също и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, изрично посочиха, че пътят на Република Северна Македония към Европейския съюз минава през спазване на договора от Преспа. 

В телевизионно интервю Кириакос Мицотакис заплаши Скопие с последствия от неспазване на международните договори. 


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Зов за помощ за именитата родопска певица Златина Узунова

Родопският славей, както е позната Златина Узунова, популярен български обичан глас, има нужда от нашата помощ. Това каза в ефира на Радио Кърджали Адриан Петров, художествен ръководител на фолклорен ансамбъл „Родопа“, Смолян. Със зов за помощ и съпричастност колегите на Златина Узунова от фолклорен ансамбъл „Родопа“ организират..

публикувано на 13.06.24 в 23:07

Такси се вряза в София в автобус с петокласници от Кърджали

Автобус с деца от Кърджали и такси катастрофираха в София. Инцидентът е станал около 16 часа в четвъртък в района на гара "Пионер". Автобусът е превозвал деца. Те не са пострадали, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ. Ранен е шофьорът на таксиметровия автомобил. Той е получил леки порезни рани. Откаран е в УМБАЛ "Царица Йоанна –..

публикувано на 13.06.24 в 20:47

Оранжев код за валежи в Кърджали, Хасково и още 10 области утре

Оранжев код за дъжд е издаден за областите Кърджали,  Търговище,  Русе,  Разград,  Шумен,  Силистра,  Варна,  Добрич,  Бургас,  Ямбол,  Сливен и  Хасково.  Ще има валежи от дъжд, след обяд на места интензивни и значителни по количество, с развитие на гръмотевични бури . Има условия и за градушки. Очакваните количества за денонощието са..

публикувано на 13.06.24 в 17:05

В област Кърджали разкриват 106 работни места за трайно безработни

Регионална програма за заетост на стойност 580 922 лева ще се изпълнява в област Кърджали през настоящата година.  Програмата бе одобрена от Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, председателствана от о бластния управител Никола Чанев. Предвижда се да бъдат разкрити 106 работни места за 5 месеца за трайно безработни лица с..

публикувано на 13.06.24 в 15:27
снимката е илюстративна

Параклисът "Свети Спас" в Резбарци празнува

Своят храмов празник  отбеляза днес параклисът „Свето Възнесение“, по-известен като храм „Свети Спас“ в кърджалийското село Резбарци. Началото бе поставено с празнична литургия , която отслужи отец Марин, съобщи БТА-Кърджали. Миряни не само от Резбарци, но и от град Кърджали пристигнаха в храма, за да присъстват на службата и да се..

публикувано на 13.06.24 в 14:00

Борисов: Единственият шанс е да се състави експертен кабинет

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще направи всичко възможно България да има правителство, без той да е кандидат за премиер. Той заяви т ова на пресконференция - първа след изборите 2 в 1 на 9 юни, на която представи своя анализ на резултатите от вота. "Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ, защото заслужава. Аз няма да се кандидатирам..

публикувано на 13.06.24 в 13:04

Откриха изгубили се украински туристки в Смолянско

На 12 юни в 19 часа на спешен телефон 112 е получен сигнал за изгубени жени туристки в местност Eлинска река, землище на град Смолян. Незабавно към мястото е изпратен екип на районната пожарна служба. Операцията по спасяването е усложнена поради скалиста и труднодостъпна гориста местност, така и поради настъпващата нощ. Благодарение на..

публикувано на 13.06.24 в 12:43