Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От шумов терор се оплакват жителите на Хвойна

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян, в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души.

Те се оплакват от непрестанен силен шум, който идвал от мощни озвучителни уредби, изнесени на открито. „Стига се до там, че силната музика на веселяците се чува от едната махала в другата, а шумовото натоварване на най-близките съседи е изключително сериозно. В много случаи така се отмъщава на „лоши съседи“, разказа Зоя Сотирова, председател на Инициативния комитет.

Тя уточни, че силният шум от чалга музика се чува непрекъснато, по всяко време, от около 3 години, когато нови жители се заселили в Хвойна.

„Настояваме за спешни промени в Наредба № 1, която регламентира кога може да се вдига шум, за да се прекрати този терор върху нас“, посочи Зоя Сотирова. 

От инициативния комитет са изпратили писмо и до полицията в Чепеларе и Смолян с настояване да се намали шумът в селото. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Мадан е задържан жител за притежание на високорискови наркотични вещества

В РУ-Мадан е образувано бързо производство срещу 43-годишен жител на рудоземското село Чепинци, за притежание на високорискови наркотични вещества. На 01 юни около 13:00 часа е извършено претърсване и изземване в дома му в селото. Полицейските служители открили стъклена ампула, съдържаща 14,24 грама течност, която при извършен полеви наркотест е реагирала..

публикувано на 03.06.24 в 14:17

28 ще са секциите за българите в Гърция

Българите в Гърция ще могат да гласуват в общо 28 секции.  В Атина, където живеят най-много наши сънародници, ще отворят 5 секции. Те са на удобни и лесно достъпни с транспорт места.  На Халкидики ще има 3 възможности за гласуване, което ще улесни както туристите, така и десетките българи, които работят в туристическия сектор.  Не са лишени от..

публикувано на 03.06.24 в 14:09

Изтеглят от пазара партиди на световноизвестни брандове козметика

Изтеглят от пазара и от потребителите партиди на световноизвестни брандове козметика. Причината е установено в състава наличие на химичното съединение пропионалдехид, което е забранено за такъв вид продукти.  Повечето от тях са произведени в държави от Европейския съюз като Италия, Франция, Испания, Германия. За това съобщават от онлайн платформата..

публикувано на 03.06.24 в 13:32

Арт галерия Кръг е домакин на фотоизложбата "Етнопалитра - лицата на балканския фолклор"

Този следобед от 18 часа в Арт галерия Кръг на бул. Тракия в Кърджали ще бъде открита фотоизложбата "Етнопалитра - лицата на балканския фолклор". Инициативата е в рамките на "Мултикултурния град 2024". Автор на снимките е журналистът Георги Кулов. 

публикувано на 03.06.24 в 11:49

При специализирана операция на територията на областта са проверени 3150 превозни средства

3150 моторни превозни средства са проверени при специализирана операция на територията на областта в периода от 15 май до 31 май с цел ограничаване на нарушения на ЗДвП и предпоставките за пътнотранспортни произшествия, контрол на водачите за правоспособност, спазване на скоростните режими, употреба на алкохол и наркотици. Констатираните нарушения са..

публикувано на 03.06.24 в 11:42

Ваучерите за храна ще бъдат само електронни

Остава по-малко от месец до изтичането на преходния период, в който работещите могат да получават ваучерите си за храна - и на хартия, и в електронен вариант. От 1-ви юли те ще бъдат само електронни. За БНР главният секретар на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България Таня Обущарова обясни, че търговците ще продължат да приемат..

публикувано на 03.06.24 в 11:34

На 7 юни започва изплащането на пенсиите чрез пощенските станции

Изплащането на пенсиите през юни чрез пощенските станции ще започне на 7 юни (петък) и ще завърши на 20 юни (четвъртък). Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юни 2024 г. За това информират от Националния осигурителен институт (НОИ).  Датата за изплащане на..

публикувано на 03.06.24 в 10:37