След първото кафе

Предаване "След първото кафе" ...

Вили Бонина: Полицията е моето второ семейство

Българската полиция отбелязва днес професионалния си празник. Честването на 8 ноември - Архангеловден, е въведено през 1924 г. За определяне на светеца-патрон е потърсена  консултация от Светия синод, който дава писмено становище, в което..

публикувано на 08.11.18 в 11:44

Преминаването от зимно към лятно часово време може да причини инфаркт

Европейската комисия предложи край на смяната на часовото време в целия Европейски съюз. Така България застава пред избора на зимно (астрономическо) или лятно часово време, като решението трябва да бъде взето до април 2019 г. Какви обаче..

публикувано на 05.11.18 в 14:10

Венета Филипова: Първи ноември е свят ден

Свят ден е Денят на народните будители. Защото в него трябва да си спомним за онези свети хора, които са разбудили духа ни, които, въпреки всичко, са искали да отворят очите. Очите на онези, които са мислели само за физическото оцеляване. 1762 година...

публикувано на 01.11.18 в 14:45

Елените в Източните Родопи "вдигат" сватби

Есента е времето за сватбите в дивата природа. За елените лопатари в Източните Родопи сватбеният сезон все още не е приключил, той ще продължи поне още седмица. По време на размножителния период мъжките прекарват значителна част от времето в "маркиране"..

публикувано на 01.11.18 в 14:21

Село Сипей - земните маси не се движат

В началото на 2015 година земните маси в село Сипей се раздвижиха и тръгнаха, събаряйки няколко къщи. Други домове бяха напукани. Преди раздвижването валяло дъжд дни наред, разказват хората в селото . Как живеят пострадалите почти 4 години по-късно,..

публикувано на 31.10.18 в 14:49

Виолета Петрова: Да бъдеш дърворезбар е майсторство и изисква много труд, въображение и време

За дърворезбата може да се говори като за приказка върху дърво. Това е едно необятно като форма на изразяване изкуство. Човек може да остане в плен на дървопластиката цял един живот. Прави се върху дърво от дъб, липа, орех, елша, дива круша, дрян и..

публикувано на 11.10.18 в 13:46

На учителя с любов

5 октомври е международен ден на учителя. Някога, във възрожденското общество той е поставян наравно с кмета и попа, в годините на преход хулен и обругаван, българският учител сякаш минава през една палитра на признание и отричане. За това каква е в..

публикувано на 05.10.18 в 19:45

Проф. Караджов: Не парите са водещи в кризите на изкуството, а силните личности

Има ли криза на духа и творчеството в българското изкуство или кризата е финансова и всичко е подчинено на липсата на пари. Кога говорим за кризи в изкуството, какви са очакванията на публиката и какво е отношението на българските творци към нея. Това..

публикувано на 05.10.18 в 18:55

Първото училище в Кърджали отново отвори врати за децата на "Отец Паисий"

Първокласниците от "Отец Паисий" се върнаха в сградата на първото училище в Източните Родопи, днешния Бизнесинкубатор. От няколко дни всички първи класове учат там в осем стаи на първия и втория етаж. Поводът за преместването им от Филиала на..

публикувано на 05.10.18 в 18:12

Илия Антонов: За опасностите трябва да се говори непрекъснато

Оцелява само образованият чове к, образованието решава бъдещето на човечеството, а необразоваността е неговият най-зъл вра г. Думите са на Райнер Клинкхолц и Волфганг Луфц от книгата им "Кой оцелява". Цитира ги експертът по сигурност Илия Антонов,..

публикувано на 02.10.18 в 20:14