Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генерал Атанас Самандов: Ранените войници са в Баграм, утре най-вероятно ще бъдат транспортирани

Шеста пехотна рота преди да замине, за да охранява летището в Кандахар
Снимка: BGNES

В момента ранените войници в Афганистан се намират в болница в град Баграм, в здравно заведение на многонационалните сили, в която има има развити необходимите отделения за лекуване на военнослужещи. Това каза в предаването "12+3" командващият на съвместното оперативно командване генерал-лейтенант Атанас Самандов. Той отговаря за мисиите ни в чужбина и е част от делегацията, която беше по време на ракетната атака в Афганистан. Най-вероятно транспортирането на военнослужещите ще стане утре, каза генерал Самандов и допълни: "Ние постоянно следим как вървят тези процедури в Баграм,".

Състоянието на най-сериозно пострадалия младши сержант Александър Александров е тежко, потвърди и висшият военен. Александров е на командно дишане и е под наблюдение, засега не се предвижда оперативно лечение, а само се стабилизира неговото състояние.

Състоянието на ефрейтор Йордан Петков е тежко, но няма опасност за живота му. На редник Явор Иванов е направена втора операция, като е затворена открита травма и той е в добро състояние.

Самандов допълни още, че е от 35 години в армията и мисли, че организацията на войсковия живот на летището в Кандахар е много добра и това, което се е случило е въпрос на лош шанс. Генералът потвърди, че по време на атаката войниците не са били с бронежилетки: " Да, ще ви потвърдя, че не са били с жилетки, но в 22ч. човек не може да спи с каска и бронежилетка в леглото. Във войсковия живот си има определени кодове кой, кога как да бъде облечен. Съгласете се, че с бронежилетка от 12 кг. не можеш да спиш и с каска 1 кг. и 300гр.", каза генералът.

/Л.Ц./

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна