Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Фидосова: Сегашната ситуация е в ущърб на всички кандидати за членове на ВСС

Снимка: БГНЕС

Каквото и да направим, винаги ще има против. Трябва да направим така, че магистратите, членове на Инспектората на ВСС и на ВСС, които ще бъдат избирани, да може като приключи мандата им, да бъдат атестирани, защото това е оценка за работата им. Имаме готовност по този текст. Това каза председателят на правната комисия в парламента Искра Фидосова в предаването "Неделя 150" във връзка с текстовете от Закона за съдебната власт, на които бе наложено вето от президента.

Сегашната ситуация е в ущърб на всички кандидати за членове на ВСС. Във вторник съм обявила извънредно заседание на комисията по правни въпроси и в четвъртък очаквам да влезем и в пленарна зала по Закона за съдебната власт и до две седмици ще приключим, обясни тя.

За наложеното вето върху Закона за горите Фидосова обясни, че ще се започне отначало. Второ четене ще бъде поотделно за всеки един от текстовете. Още в понеделник се събираме, във вторник ще има работно заседание с колегите от земеделската комисия. Тези текстове, които са спорни, трябва да бъдат коригирани, но всичко това трябва да се извърши с всички, които имаха претенции по отношение на текстовете, заяви тя.

Фидосова обясни, че за да има ефективна борба срещу купуването на гласове и да могат да се приложат на практика разписаните в Наказателния кодекс текстове трябва да се използват СРС-та. Имаме готовност и ще предложим в следващите седмица и тези промени, които ще засегнат Закона за електронните съобщения, НПК и НК и ще предложим тези СРС-та да могат да се искат само от прокуратурата, обясни Фидосова.

 Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна