Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Баки Хюсеинов: Никой не е искал да премахне Ботев и Левски от учебниците

Огнян Стоичков: Комисията по дискриминация няма никакъв коефициент на полезно действие за българското общество
Снимка: БГНЕС
Категорично не съм съгласен Христо Ботев и Васил Левски да отпаднат от учебниците, но такава препоръка и текстове и в докладите няма. В самите доклади независимите експерти искат нов, съвременен прочит на историята, никой не иска да отпаднат. Това каза заместник-председателят на Комисията за защита от дискриминация Баки Хюсеинов в предаването "Преди всички" по повод на доклада, който е реализиран по време на предишния състав на комисията.

Новата Комисия не е взела такова решение. Нямаме нищо общо с това изследване, което е направено 2011 година. Комисията по дискриминация по никакъв начин не е длъжна да се съобразява с тези доклади. Това са доклади, които са правени от независими експерти. На базата на тези доклади Комисията може да дава препоръки към съответните институции. В тези препоръки, които са изготвени от старата комисия, никъде не виждам и никъде не се поставя под съмнение махането на Христо Ботев и Васил Левски да се премахват от учебното съдържание, обясни Хюсеинов.

Ние от "Атака" години наред казваме, че Комисията по дискриминация, освен да харчи пари, няма никакъв коефициент на полезно действие за българското общество, каза председателят на Комисията по образование в НС Огнян Стоичков. 2011 година искахме персонални оставки и на тогавашния председател на Комисията Кемал Еюп, който е ръководител на този проект, който се обсъжда в момента, поясни Стоичков.

Интервютата с Баки Хюсеинов и Огнян Стоичков чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна