Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цв. Цветански: Не трябва да се абсолютизират възрастовите изисквания към учителите

Емил Джасим: След две години от университета ще излезе първият випуск, който през тийнеджърските си години не е живял без социални мрежи
Снимка: БГНЕС

Необходимо е час по-скоро да бъде приет ясен закон за образованието. Това каза в предаването "Преди всички" Цветан Цветански от Центъра за образователни инициативи.

Ако отново бъде предложен един такъв законопроект, който да се опита да регламентира взаимоотношенията между всички заинтересовани страни в процеса на образованието и се опита да ги дефинира предварително, той отново ще бъде обречен на неуспех. Един закон трябва да може да дефинира общите посоки, към които да се върви, приоритетите и с много по-гъвкави инструменти трябва да се решават конкретните проблеми пред образованието.

Според Цветан Цветански не трябва да се абсолютизират възрастовите изисквания към учителите, защото така съставът ще трябва да се подменя през десетина години. Той коментира и данните за това, че през следващите 10 години над 50% от учителите ще се пенсионират:

Привидно това е една лоша новина, нали. Нека да погледнем от добрата страна, че в близките 10 години над 800 000 ученици ще имат нови учители. Тъй като в историята и въобще в света той не търпи вакуум, тези места ще бъдат заети, т.е. ние сме изправени пред предизивикателството да знаем какво ще се случи и да можем да дефинираме от какъв учител имаме нужда и да превърнем тази професия в различна и престижна.

Цветански смята, че обществото трябва да реши какво иска от образованието, дали хората желаят то да подготвя децата за реализация в страната и по какъв начин да превърнем в престижно ученето на български език. Като пример той посочи, че за постъпване на работа, където и да е, се иска знанието на западни езици, а не се следи познанието на българския език.

След две години от Университета ще излезе първият випуск, който през тийнеджърските си години не е живял без социални мрежи, заяви Емил Джасим от Центъра. Затова според него е важно учителите да говорят на езика на учениците и да ползват новите технологии и разбират техния свят.

Ако приемем, че 2007-а година например Фейсбук започна да се използва по-масово. Това идва да ни каже нещо – че ние имаме наистина ново поколение. Предишните поколения са били нови по своему, но не така качествено нови във визията си за общуване, в употреба на новите технологии. Освен това благодарение на социалните мрежи това поколение ще бъде първото, което изцяло възприема света, айде не изцяло, но 90% го възприема визуално. Вижте как изглеждат смартфоните, вижте как изглежда Фейсбук и как всъщност информацията вече се пренася в картинка с текст.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!