Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Станиславски: В Полша има много опасна вълна на национализъм

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Трудно е да се каже как от дипломатическа гледна точка Полша ще излезе от създалата се така ситуация с Русия. Вече бяха отправени извинения, но не знам доколко това ще задоволи руската страна. Това каза Боян Станиславски в интервю за предаването "12+3".

Предполагам, че това е инцидент, който десетилетия наред не са наблюдавали никъде в Европа – да има националистическо шествие мисля, че е меко казано, защото говорим не за някакъв тип десни организации, които са част от политическия мейнстрийм, а говорим за привърженици на неофашистки, неонациски организации, които са проникнали в средата на футболните ултраси и затова толкова масово се появиха в Полша. Фактически всички търсим отговор как е възможно те свободно да маршируват из Варшава и вършеят и никой не им попречи. Това е много учудващо, че точно пред руското посолство, където са знаели, че тези хора ще се появяват, нямаше нито грам полиция и затова те, чувствайки се окуражени от факта, че не са заобиколени от полицаи, се опитаха да нахлуят в двора на руското посолство. Те опожариха кабинката на охранителя. Ситуацията беше много сериозна и това не беше единственият инцидент. Около 16 часа на 11-и ноември 15 хил. футболни ултраси, неофашисти и неонацисти вършееха из целия център на града. Опожариха паметник в центъра на града. Ситуацията е много сериозна, обясни той.

На въпрос дали може да се говори за вълна на национализъм в Полша, Станиславски отговори: Абсолютно можем да говорим, и то за много опасна вълна от национализъм, защото полската политическа система е разделена по странен начин. Нямаме социалдемократическа партия, която би уравновесила присъствието на силно десни партии, а имаме две десни и то доста крайно десни партии – една, която сега управлява и е доста консервативна, и една партия - "Право и справедливост", която е социалистическа, католическо-фундаметалистическа партия.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна