Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикална радиоенциклопедия “Филмова музика”: Романтично ретро с холивудски блясък

Кадър от филма “Пролетен парад” с участието на Дийна Дърбин.
Снимка: Архив
9 декември
Втора част
Ще започнем с изпълнение на известния през 40-те години на ХХ век киноактьор Лари Паркс и неговата съпруга – комедийната актриса Бети Гарет, добила популярност с участия в телевизионни сериали. От техния дует “Предполагам, че съм влюбен” от музикалния филм “Монтана”, струи неподправена интимност, придружена с конски тропот и цвилене. Малко след като са записали този дует - в началото на 50-те години, съпрузите Лари Паркс и Бети Гарет са обвинени в симпатии към комунистическата партия и включени в черния списък на Холивуд.
Още по-откровена е звукоподражателната кънтри-закачка в песента “Земеделие” от екранизирания през 1943 година бродуейски мюзикъл на Коул Портър Let's Face It!, чийто сюжет почти цитира моцартовата опера “Така правят всички жени”. Главен герой в киноверсията на Метро Голдуин Майер е грациозният актьор и танцьор Дани Кей – великолепен комик, чиято запазена марка са непохватните смешници, които обаче след серии злополучия все пак триумфират на финала.
Следва една романтична холивудска балада, създадена през 1948 година: “Това е магия” с музика на Джул Стайн и стихове на Сами Кан от музикалната романтична комедия “Роман в открито море”, позната във Великобритания като “Това е магия”. Филмът е дебют за една от най-знаменитите холивудски блондинки – Дорис Дей, и е номиниран за две награди “Оскар”: за песента на Джул Стайн “Това е магия” и за цялата партитура на Рей Хайндърф.
За разлика от Дорис Дей, тъмнокосият, с орлов нос Дани Томас печели публиката с безгрижно подсвиркване: “Вървях си весело по пътя” от киномюзикъла “Незавършен танц”, заснет през 1947.
Очарователната мъничка блондинка Джейн Пауъл, която също се превръща в звезда на Метро Голдуин Майер, и до днес предизвиква изненада и възторг с бляскавите си колоратури в парафраза на Пучини. Валсът на Мюзета от неговите “Бохеми” звучи в музикалната комедия от 1950 “Нанси отива в Рио” на режисьора Робърт Ленард.
И на финала – знаменитата приемница на Джанет МакДоналд в мюзикълите на Метро Голдуин Майер – огнената, тъмнокоса и тъмноока Катрин Грейсън, известна и с участията си в класически опери. Едни са я намирали за хладна на екрана. Други – за най-горещата вамп-звезда във филми като “Онази среднощна целувка”, “Плаващо шоу” или “Целуни ме, Кейт!”. С Грейсън се снимат звезди като Хауърд Кийл, Франк Синатра и Джийн Кели, а в “Онази среднощна целувка” и “Наздравица от Ню Орлеан” неин партньор е самият Марио Ланца. Във втория филм Грейсън играе себе си в ролята на оперна звезда и заедно с Ланца изпълнява номинираната за Оскар песен “Бъди моя любов”. Но вместо този прочут и легендарен холивудски хит, днес ще чуете Катрин Грейсън с друга песен - “Любовта е там, където я намираш” от киномюзикъла “Целувката на бандита”.

2 декември
Първа част
Най-напред ще припомним една прочута кинозвезда от първата половина на ХХ век – Дийна Дърбин, която “Валсира сред облаците” в незабравимия “Пролетен парад” с музика на Роберт Щолц. Едва 15-годишна, Дийна Дърбин е удостоена с Младежки Оскар за филма “Три умни момичета”. Тя е едно от най-важните музикални вдъхновения на легендарния виолончелист и диригент Мстислав Ростропович. В интервю от края на 80-те години на ХХ век Ростропович споделя, че Дийна Дърбин “му е помогнала в откриването на самия себе си” и че той “се опитвал да достигне и пресъздаде нейната чистота”.
След Дърбин – контрастен тип очарование с един съвършен джентълмен и феноменален пеещ танцьор и актьор – Фред Астер.
Ще го последва изпълнение на знаменитата Джуди Гарланд, която възкликва “Не ме е грижа” в песен от мюзикъла на Метро Голдуин Майер “В доброто старо лятно време”, заснет между октомври 1948 и януари 1949 от режисьорите Робърт Ленард и Бъстър Кийтън. Парадът на кино-легенди от първата половина на ХХ век ще завърши с една абсолютна звезда на холивудския гигант Парамаунт. Това е знаменитият и легендарен пеещ актьор Бинг Крозби. Непринуден и чаровен на екрана и нежно-интимен пред микрофона – тези качества му носят огромна звукозаписна слава, в която можете да се убедите дори и от най-непретенциозна песничка, каквато е “Момиче в Калико” от кино-мюзикъла “Времето, мястото и момичето” с музика на Артър Шуорц и стихове на Лео Робин.

четвъртък, от 16.30 часа
По публикацията работи: Цветана Тончева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени