Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Престъпна империя" с два Златни глобуса

Дни преди 68-мата церемония за връчването на престижните награди ”Златен глобус” в Лос Анжелис, София изпревари събитията с пищно парти в стил „Бел епок”. Американският посланик Джеймс Уорлик също бе изкушен от суинга и атмосферата на 20-те години, в която НВО отпразнува българската премиера на най-новата си серийна драма „Престъпна империя”. Зад това заглавие стои името на продуцента Мартин Скорсезе.
„Престъпна империя” е оригинална продукция на НВО, създадена от Терънс Уинтър - отличеният с наградата „Еми” сценарист на „Семейство Сопрано” и носителят на „Оскар” Мартин Скорсезе, който продуцира и режисира пилотния епизод– разкриха организаторите. А въпросният епизод струва над 18 милиона долара. Скорсезе е бил толкова прецизен в детайлите, че дори си е позволил „дребен” лукс - дъските на дървената алея в Атлантик Сити, където се развива действието, да бъдат в същия размер, като по онова време. Декорът е построен за три месеца в Бруклин, Ню Йорк.
И така: Добре дошли в Америка през 20-те години на XX век! На плажовете в южната част на щата Ню Джърси се издига Атлантик сити, бляскав курорт, познат като The World’s Playground. Място, където правилатa не важат. Безспорният управник на Атлантик сити е общинският ковчежник Инок Томпсън, по прякор Нъки (Стив Бушеми) - поравно политик и гангстер, възприел еднакво уютно и двете си роли.
„Сухият режим” се свързва с провеждането на „безалкохолна” държавна политика в САЩ от 1920 до 1933 година. Като федерално право, той е въведен с 18-ата поправка на Конституцията, ратифицирана на 16 януари 1920 година. Забранява се производството, вносът, износът, превозът и продажбата на всякакви алкохолни напитки на територията на САЩ. В действителност, периодът на “сухия режим” е период на формиране на американската мафия, която започва да контролира нелегалния му внос и разпространение.
Мегапродукцията на НВО и Мартин Скорсезе „Престъпна империя” (Boardwalk empire) се излъчва в България от 10 януари, всеки понеделник от 21.05 часа по НВО. 
Неподражаемият Стив Бушеми преди дни грабна престижния „Златен глобус” за ролята си на Инок (Нъки) Томпсън, а грандиозният гангстерски сериал спечели „Златен глобус” за най-добра серийна драма. За да представят наградената серийна драма, в студиото на „Артефир” бяха: Христина Христова - PR, Павел Пенев - маркетинг мениджър на телевизионния канал НВО и Владимир Константинов – заместник-главен редактор на сп. "Плейбой”. Какво казаха те можете да разберете от звуковия файл.
По публикацията работи: Димитрина Кюркчиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна