Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

70 години от рождението на големия театрален режисьор Младен Киселов

Снимка: Dramatheater
Ако сърцето му беше издържало преди половин година, днес щеше да празнува юбилей. Един от „колосите на българския театър“, както го наричаха през 80-те години на миналия век.
Казват, че когато си е отишъл от този свят на бюрото му е имало четири проекта за нови театрални спектакъла.
Роден в Русе, в семейство на театрал и музикантка от Русенската опера, Младен Киселов учи режисура при Стефан Сърчаджиев, след това специализира при великия Анатолий Ефрос в Москва. Легендарни са постановките му от 70-те, 80-те години: "Лазарица" на Йордан Радичков с Григор Вачков в Сатиричния театър, "Човекоядката" от Иван Радоев с Тодор Колев в театър София, "Театър, любов моя" на Валери Петров със Славка Славова и Таня Масалитинова в театър 199.... повече от 150 спектакъла поставени в този период на българска сцена, но и в Америка, Русия, Берлин, Варшава, Белград.
Истинска школа за театралите обаче остава емблематичната „Опит за летене“ в Народния театър. С нея той прави популярна драматургията на Йордан Радичков не само за българския, но и за световния театър. Минал през „огън и жупел“ на тогавашната държавна критика, но успява. Спектакълът се играе 13 години с невероятен успех на сцената на най-големия ни театър.
Представлението обединява уменията на различни поколения актьори, събирайки на една сцена Любомир Кабакчиев до Велко Кънев, от Георги Георгиев-Гец, Антон Радичев и Кирил Кавадарков до Георги Мамалев. В началото на 1991 година Младен Киселов е поканен да постави "Опит за летене" в САЩ, следват Чеховите постановки, преподавателска работа в Йелтския университет, след това в университета в Питсбърг. 10 години по-късно големият театрал се връща да работи отново в България с пиесата "Есенна соната" на Бергман на сцената на театър 199. За първи път в историята на родния ни театър е проведен кастинг за актьори.
Сега синът му, младият театрален и кино режисьор Мартин Киселов, подготвя студентите в театралната академия за участия в кастинг.
От годините на баща му в Америка започна и разговорът ни с Малтин Киселов. Попитах го защо баща му решава да замине на върха на славата си тук, в България?
Освен интервюто с Мартин Киселов в "Нашият ден" прозвуча и гласът на легендарния Младен Киселов в откъс от предаване на БНР от 1991 година. Пазим го в „Златния фонд“ на Радиото. Чухме и откъс от спектакъла "Опит за летене" на Йордан Радичков на сцената на Народния театър "Иван Вазов", също пазен в „Златния фонд“ на БНР. В записа на спектакъла участват артистите: Георги Георгиев–Гец, Любомир Кабакчиев, Николай Николаев, Юрий Ангелов, Велко Кънев, Антон Радичев, Георги Мамалев, а в ролята на Авраамица - голямата Маргарита Дупаринова.
По публикацията работи: Светла Милчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна