70 години от рождението на големия театрален режисьор Младен Киселов

Снимка: Dramatheater
Ако сърцето му беше издържало преди половин година, днес щеше да празнува юбилей. Един от „колосите на българския театър“, както го наричаха през 80-те години на миналия век.
Казват, че когато си е отишъл от този свят на бюрото му е имало четири проекта за нови театрални спектакъла.
Роден в Русе, в семейство на театрал и музикантка от Русенската опера, Младен Киселов учи режисура при Стефан Сърчаджиев, след това специализира при великия Анатолий Ефрос в Москва. Легендарни са постановките му от 70-те, 80-те години: "Лазарица" на Йордан Радичков с Григор Вачков в Сатиричния театър, "Човекоядката" от Иван Радоев с Тодор Колев в театър София, "Театър, любов моя" на Валери Петров със Славка Славова и Таня Масалитинова в театър 199.... повече от 150 спектакъла поставени в този период на българска сцена, но и в Америка, Русия, Берлин, Варшава, Белград.
Истинска школа за театралите обаче остава емблематичната „Опит за летене“ в Народния театър. С нея той прави популярна драматургията на Йордан Радичков не само за българския, но и за световния театър. Минал през „огън и жупел“ на тогавашната държавна критика, но успява. Спектакълът се играе 13 години с невероятен успех на сцената на най-големия ни театър.
Представлението обединява уменията на различни поколения актьори, събирайки на една сцена Любомир Кабакчиев до Велко Кънев, от Георги Георгиев-Гец, Антон Радичев и Кирил Кавадарков до Георги Мамалев. В началото на 1991 година Младен Киселов е поканен да постави "Опит за летене" в САЩ, следват Чеховите постановки, преподавателска работа в Йелтския университет, след това в университета в Питсбърг. 10 години по-късно големият театрал се връща да работи отново в България с пиесата "Есенна соната" на Бергман на сцената на театър 199. За първи път в историята на родния ни театър е проведен кастинг за актьори.
Сега синът му, младият театрален и кино режисьор Мартин Киселов, подготвя студентите в театралната академия за участия в кастинг.
От годините на баща му в Америка започна и разговорът ни с Малтин Киселов. Попитах го защо баща му решава да замине на върха на славата си тук, в България?
Освен интервюто с Мартин Киселов в "Нашият ден" прозвуча и гласът на легендарния Младен Киселов в откъс от предаване на БНР от 1991 година. Пазим го в „Златния фонд“ на Радиото. Чухме и откъс от спектакъла "Опит за летене" на Йордан Радичков на сцената на Народния театър "Иван Вазов", също пазен в „Златния фонд“ на БНР. В записа на спектакъла участват артистите: Георги Георгиев–Гец, Любомир Кабакчиев, Николай Николаев, Юрий Ангелов, Велко Кънев, Антон Радичев, Георги Мамалев, а в ролята на Авраамица - голямата Маргарита Дупаринова.
Още от категорията
Кадър от представлението

Интерактивното представление "Да бъдеш или не - Ромео и Жулиета" за пръв път в София

23-ма души от софийската публика ще могат да станат част от класическата пиеса на Шекспир "Ромео и Жулиета" в интерпретацията на българския режисьор Марий Росен. Постановката на Росен за Драматичния театър в Сливен ще бъде за пръв  път на столична сцена този четвъртък (15.11.18) в "Театро" (ул. "Върбица" 12).  "Представлението е класическа..

публикувано на 13.11.18 в 18:42

Приказка на Калин Илиев отпреди 30 години влиза в учебниците на студенти по педагогика

Приказка на габровския писател Калин Илиев е включена в антология на най-добрите български приказки. През пролетта на следващата година предстои да бъде издадена на български и руски език в антология на българската приказна проза.  От тази година приказният разказ влиза и в учебните програми на студентите по начална и предучилищна педагогика...

публикувано на 13.11.18 в 17:05

Златоград – наследството в действие

Нашите слушатели вече познават слогана „България – кръстопът на култури“, под който от години в Нов български университет се провежда пътуващ семинар. Организират го гл. ас. д-р Владимир Димитров и д-р Росица Гичева. Последното му издание се проведе в дните около 1 ноември и включваше посещение на Музея на тракийското изкуство в източните Родопи, в..

публикувано на 13.11.18 в 16:56
Кадър от филма

Започва празникът на българското кино в Милано

От днес до 15-и ноември в Милано се провежда вторият фестивал на българското кино в Милано. Той е организиран от Българския културен институт в Рим, с подкрепата на  Генералното консулство на България в Милано и със съдействието на българското министерство на културата. Кино-празникът ще се проведе в кино палатът „ Антео”. Входът е свободен. Фестивалът..

публикувано на 13.11.18 в 16:19
Фотограф: Роджър Балан

Роджър Балън в търсене на човешката същност

Американският фотограф Роджър Балън пристигна в България, за да представи голямата си ретроспективна изложба „Архетипи“, която може да бъде видяна паралелно в София и Пловдив. Като част от събитието Балън ще изнесе две лекции, по една във всеки от градовете домакини. Срещаме го ден преди откриването в „Квадрат 500“, за да поговорим за периодите и..

публикувано на 13.11.18 в 15:52
Иво Сиромахов и Краси Радков в постановката

"Островът" с Иво Сиромахов и Краси Радков търси отговор на въпросите около емиграцията

Сценарист и режисьор на пиеса, посветена на идейния сблъсък между емиграцията и оставането в България, ще изпълнят и роли в нея. Това предстои на сцената на Сатиричния театър в София, където ще се играе „Островът“ – текст на Иво Сиромахов, поставен от Съни Сънински. В една от ролите ще влезе и популярният актьор Краси Радков. „Преди..

публикувано на 13.11.18 в 14:33

Пустинята Ладак - място, където можеш да се привържеш към малко неща

Навлизане в усещането за Ладак – една от най-високите пустини в света. Това ще предложи инсталацията „Ладак – звукът на пустинята“, чийто автор е Марина Великова. Събитието ще включва фотография, слайд шоу и музика на тибетски купи за медитация, като ще бъде разделено на две отделни последователни сесии. Инсталацията ще бъде представена на 14..

публикувано на 13.11.18 в 14:13