Дамян Петров: Политиката за ликвидация на БДЖ продължава

Снимка: БГНЕС

Веселин Кирев от Асоциацията за обществен релсов транспорт съобщи в "Хоризонт до обед", че са подали сигнал до прокуратурата заради предстоящ търг на 22-ри ноември за 40 локомотива на БДЖ, които са посочени като неоперативен актив. Началната цена е 5 милиона лева.  Дружеството има недостиг, а същевременно се продава. Тези 5 милиона няма да покрият дълга от 700 милиона. А ще затруднят работата на дружеството и ще ощетят данъкоплатците с голяма сума. Един рециклиран дизелов локомотив струва до 2 милиона лева. Тези локомотиви трябва просто да се прегледат и възстановят. Дадохме на прокурора цяла папка с прилжения. 

Дамян Петров от първия частен синдикат каза: Диалог с новото ръководство няма. Внесох официални документи на 25.09 - до настоящия момент нямам нито отговор, нито покана от тяхна страна да разискваме. Ликвидацията на жп сектора не е приключила, въпреки нашите усилия. Локомотивите, които са в експлоатация, са с изтекли срокове. Това е опасно.

Очевидно е, че политиката за ликвидация на БДЖ се  продължава. Явно партията е една и съща от началото на прехода до днес.

Целия разговор на Ирина Недева с Веселин Кирев и Дамян Петров можете да чуете от звуковия файл.

Още от категорията

Традиционни облекла, тъкани и накити от долините на Струма и Места гостуват на Брезник

Пет музеи от Югозапада ще представят в Брезник традиционни облекла, тъкани и накити от долините на Струма и Места. Експозицията показва традициите и красотата на неповторимите образци на народното творчество, дошло от вековете. "Обединяват ни предизвикателното многообразие, естетика и практичност, умелото съчетание на форми и цветове,..

публикувано на 20.09.18 в 03:46

Научна конференция, посветена на 100-годишнината от Дойранската епопея започва в Плевен

Плевен е домакин на двудневна национална научна конференция на тема "България в Голямата война - 1918". Форумът е посветен на 100-годишнината от Дойранската епопея и подвига на бойците от Девета Плевенска пехотна дивизия. Днес се открива двудневна научна конференция с научен ръководител академик Георги Марков. Преди началото за първи път..

публикувано на 20.09.18 в 03:43

Радиотелескопът "Ноема" се сдоби с 10 антени

"Ноема" - най-мощният радиотелескоп в северното полукълбо, предназначен да търси радиация в галактики, вече разполага с 10 антени във Френските Алпи, предаде "Франс прес". Първият етап от осъществяването на проекта "Ноема" приключи, оповести Френският център за научни изследвания. Специалисти от центъра уточниха, че 10-те антени, всяка от които..

публикувано на 20.09.18 в 03:23

Учени откриха, че установиха, че Церера е покрита с вулкани, от които е изригвал лед

Американски астрономи анализираха снимките на Церера, направени от космическия апарат "Доун", и установиха, че тя е покрита с вулкани, от които е изригвал лед, съобщи сайтът "Гизмодо". "Церера е единственият криовулканичен свят, изучаван от орбита от космически апарат", пишат астрономите от университета на Аризона в   сп. "Нейчър..

публикувано на 20.09.18 в 03:18

Първото в историята успешно събиране на космически боклук в околоземна орбита е вече факт

Университетът в Съри, Англия, оповести за първото в историята успешно събиране на космически боклук в околоземна орбита, направено с помощта на мрежа, спусната от експериментален спътник, предаде ТАСС. В рамките на експеримента спътникът уловил кръжаща метална отломка, използвана като имитация на космически боклук. За улавянето й допринесли..

публикувано на 20.09.18 в 03:05

Учени от ЦЕРН забелязаха следи от неутрино с помощта на детектора с течен аргон

Учени от Европейския център за ядрени изследвания - ЦЕРН - забелязаха следи от неутрино с помощта на детектора с течен аргон, съобщи ТАСС. Неутриното е субатомна частица с неутрален заряд и изключително малка маса, която се приема за равна на нула, което е пословично трудно за засичане. Резултатът е много важен за международния..

публикувано на 20.09.18 в 02:30

Унгария извика испанския посланик Жозеп Борел да даде обяснения заради критични коментари

Унгарското външно министерство извика испанския посланик да даде обяснения за коментари, направени от министъра на външните работи на Испания, нарекъл Унгария ксенофобска страна, предаде Асошиейтед прес. Според унгарското министерство испанският топдипломат Жозеп Борел е казал неотдавна също и че няма разделение на властите в Унгария, че..

публикувано на 20.09.18 в 02:05