Представят документалния филм за Трайчо Костов "Сърцето умира последно"

"Сърцето умира последно" на Малина Петрова е филм, посветен на Трайчо Костов. Поводът е предстоящата годишнина от обесването на Костов на 17-и декември в 2.30 часа в двора на Софийския затвор. Филмът ще бъде представен в аулата на СУ
"Св. Климент Охридски".

Студентите пожелаха да направим тази прожекция, свързана с голямо обществено гражданско обсъждане. Нещо, което би трябвало отдавна да направим. Това каза кинодокументалистът Малина Петрова в интервю за предаването "Неделя 150".

Ако публиката иска да разбере истината, има възможности да види документите. Аз съм посветила няколко години от живота си с мисълта, че това има смисъл, че целият български народ не може да стигне до тези документи и затова ще се запозная и ще им дам гласност и когато хората искат да се запознаят ще разберат, защото това са документи от първоизточника, те не бяха унищожени. Те са такива каквито бяха през 1990 година. При пожара в Партийния дом влязох да пазя тези документи. По една случайност четях документите от протестите и пожарът се случи точно в първите 10 дни, когато ми дадоха достъп до тези потресаващи документи. И аз понеже вече знаех какво има в тези документи, рискувах и влязох, защото следващите поколения трябва да разберат истината. Това е причината поради която по-късно направих филма за пожара в Партийния дом, обясни още тя.

Петрова обясни, че Тодор Живков не изпитва вина за смъртта на Трайчо Костов: Живков има огромен дял в цялата машинация. /…/ С помощта на Велислава Дърева, която ми е съавтор на сценария, той Живков ни покани, за да види що за човек съм и дали да се съгласи и бях истински изненадана, когато започна да ми обяснява, че убийството е свързано с това, че през 1942-а година Трайчо Костов е бил предател. /…/ Знаех, че това е официалното алиби. Казах му, че това, което ми говори не е вярно. Аз съм прочела оригиналите. От този момент разбра, че аз вече имам достъп до тези материали, които казваха, че никой не ги е чел. Повече на тази тема не говорихме и не можах да го снимам във филма.

Петрова успява да се види и с Руси Христозов, следовател по делата за Трайчо Костов: Започнахме разговора. Не му казах какво знам. Той започна да ми разказва абсолютни измишльотини, все едно е бил на друга планета – нищо не знае, никога не се е срещал с Трайчо Костов. Борех се със себе си какво да направя. Реших да го оставя да си говори каквото иска. Забелязвах как на критични места си разменят погледи със съпругата си и аз го оставих. Той два часа не каза нито една истина. Когато ни изпращаше беше смъртно уморен, защото серията от лъжи му бяха изпили енергията. Аз предадох записа в Златния фонд на БНР.

Студентът от Историческия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" Делян Русев заяви:

Това е една недотам изследвана тема. /…/ Тази прожекция е част от цялостната ни стратегия за протеста на студентите. Стратегията ни е да инициираме този обществен дебат. Това изявихме като наша позиция, когато се събрахме студенти от всички университети в страната, които протестираха, в една декларация и работим в тази посока. Началото беше поставено с дебата по отношение на Закона за МВР. Това е нова стъпка.

Русев обясни и за вчерашният опит за разговор с министър Цветлин Йовчев в столичен ресторант: Протестирахме на площада пред народното събрание и от няколко различни страни дойдоха и ни казаха, че министърът вечеря в ресторант на ул. "Кракра". Вече имаше план малка група от хора да отидат и да проверят дали е там и да влязат в някакъв разговор с него. Никой не е говорил за физическа саморазправа. Отправи се една група от хора натам. Някой влезе да провери дали министъра е там. Очевидно се е разпространила информацията на площада и започнаха да се струпват много хора. Може би стигнаха около 100 души. Някои се опитаха да влязат в ресторанта. И от двете страни имаше хора, които с е държаха провокативно. Дойде полицията, която избута протестиращите по улицата. /.../ Никой не е искал да линчува Цветлин Йовчев. Нямаше вандализъм.

Малина Петрова беше категорична, че премиерът Пламен Орешарски трябва да си подаде оставката. Тя сравни студентската окупация на Софийския университет с окупацията на Народното събрание от депутатите: Непрекъснато казват: "Кой им плати на тези студенти, кой им плати на тези, които са на площада". Това с окупацията е един акт на отчаяние. Но както онези самозванци,които си мислят, че до края на живота си ще бъдат депутати, са окупирали НС, така студентите им отговориха по този начин като окупираха СУ. Това са две огледални неща. На студентите им плащали. А на кого плащат. Кой получава в НС? Да се върнем към историята на техните родове. Да запитам аз г-н Станишев, когато неговият баща, който е влязъл за няколко месеца в отряда Чавдар и на 20 години е заминал в Москва и 60-те години на миналия век се връща и започна да управлява България, от кого получаваше пари. От кого получаваше г-н Сергей Станишев пари като все още съветски граждани влиза и участва в управлението на България.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Още от категорията
Протестното шествие в Добрич

Кметът на Добрич призова протестиращите да не нарушават обществения ред

Кметът на община Добрич Йордан Йорданов призова протестиращите граждани да се въздържат от нарушаване на обществения ред. И при двата досегашни протеста в Добрич се стигна до гражданско неподчинение. От Областната дирекция на МВР обявиха, че вчерашният протест, а и днешният, са незаконни, тъй като за тях няма уведомление до общината...

публикувано на 14.11.18 в 18:14

Полицията ще командирова допълнителни екипи из страната заради протестите

Около 200 служители на жандармерията ще бъдат командировани на различни места в страната във връзка с протестите заради високите цени на горивата и ниския стандарт на живот. Това съобщи директорът на Националната полиция главен комисар Христо Терзийски. До момента са изпратени допълнително екипи в Кюстендил, Перник, Благоевград и Пловдив. От..

публикувано на 14.11.18 в 18:01
Протест пред Министерски съвет

Недоволството пред Министерския съвет продължава

За 24-та поредна вечер майки на деца с увреждания и подкрепящи ги граждани излязоха на протест пред Министерския съвет с искане за оставка на вицепремиера Валери Симеонов. Тази вечер майките организират и авто-мото шествие, чийто маршрут засега не съобщават.  Шествието ще бъде подкрепено от членове на партия "Възраждане", които също тази вечер..

публикувано на 14.11.18 в 17:56

Инструктори организират обучение за шофиране при зимни условия

Професионални инструктори организират обучение за шофиране при зимни условия. Инициативата "Овладей пътя" се провежда от 9.00 до 18.00 часа на специален полигон на територията на Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" в София.  Идеята на кампанията "Овладей пътя" е да се подготвят максимален брой водачи за шофиране при зимни условия. За..

публикувано на 14.11.18 в 17:47

Емблематични сгради ще бъдат осветени в синьо по случай днешния Световен ден за борба с диабета

В днешния Световния ден за борба с диабета емблематични сгради, сред които и НДК, ще бъдат осветени тази вечер в синьо - цветът на кампанията "Заедно срещу диабета". У нас 600 хиляди души страдат от заболяването, като 2 хиляди са деца. Тревожен е фактът, че възрастта на децата с диабет постоянно пада. Най-малкият пациент е бебе на 50 дни...

публикувано на 14.11.18 в 17:44

Премълчаната история на Атлантида

Темата на предаването е отвъд въпросите защо, кога и как изчезна Атлантида и не става дума за историята на Атлантите, а по-скоро за метафора, която ни отпраща назад към Сътворението. Появата на цивилизацията ни се свързва с остров, изчезнал след катаклизъм и потънал в морето. „Някой“ силно е желаел да приемем, че причината за появата на цивилизация, тук..

публикувано на 14.11.18 в 17:20
Началникът на Районното полицейско управление старши инспектор Димитър Кикьов

В Сливен глобиха 26 шофьори, участници в неделния протест

Сливенската полиция издаде актове за административно нарушение на 26 шофьори, участници в неделния протест срещу високите цени на горивата и гражданската застраховка. Те са санкционирани, защото са оставили автомобилите си на пътното платно и мост. Тогава движението в района бе блокирано за около четири часа. Началникът на Районното полицейско..

публикувано на 14.11.18 в 17:14