Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата поиска от Софийския апелативен съд да отмени връщането на делото за бюлетините

Снимка: БГНЕС

Прокуратурата поиска от Софийския апелативен съд да отмени разпореждането на съдия Ани Захариева от Софийския градски съд, с което беше върнато делото за костибродските бюлетини.

Прокуратурата отговаря по изненадващ начин на един от мотивите на съда и липса на яснота за целта на единствения подсъдим, бившият главен секретар на Министерския съвет.

Росен Желязков не е изискал и не е контролирал как печатницата печата, отчита и съхранява бюлетините и така "Мултипринт" спестила пари по тези дейности. Така аферата от 11-и май миналата година, и до днес коментирана като непотвърден опит за подмяна на вота на българските граждани, всъщност била да спести пари на фирмата - изпълнител на договора, представлявана от Йордан Бончев.

Наблюдаващият прокурор, чието име не се споменава в протеста, твърди, че бившият главен секретар на МС е спомогнал за постигане на целта на престъплението, като целенасочено не е осъществил контрол по договора за отпечатване на бюлетините, въпреки че е знаел за изключително кратките срокове за изпълнението му.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени