Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова: Евролистата на БСП ще е готова до две седмици

Снимка: БГНЕС
До две седмици листата на БСП за евроизборите ще бъде готова. Това каза в предаването "Преди всички" евродепутатът Илияна Йотова. Тя отхвърли тезата, че листата на БСП за изборите за Европейски парламент се бави, защото изчакват номинациите на АБВ:
Тя се забави, защото консултациите на общинските организации много закъсняха, а трябваше да се огледат всички предложения. На второ място - искахме да мине конгресът. /.../ Обещавам до седмица-две листата да бъде факт.


Йотова каза, че в близките дни ще бъде сформиран и предизборният щаб, който ще се ръководи от Сергей Станишев. Тя беше категорична, че няма да водят "анти АБВ" кампания.

Във връзка с информациите за възможни промени в кабинета до евроизборите Илияна Йотова коментира: Никой не е венчан за поста си и много добре знаем това как работи кабинета, как изпълнява обещанията, с които ние сме спечелили тези гласове преди една година. Много зависи дали хората ще ни имат доверие и ще отидат отново да пуснат бюлетината за Българската социалистическа партия и Коалиция за България. Този, който не изпълнява достатъчно добре обещания, този, който даже с действията си по някакъв начин злепоставя партиите, които подкрепят този кабинет, трябва да си ходи. Има определени забележки в работата на земеделското министерство, особено в някои от ресорите. Дали ще бъде министър, заместник-министър, заслужава един много сериозен анализ.

Тя коментира и коалицията на БСП с ДПС, като уточни, че няма как да не си дават сметка, че управляват с друга партия - либерална, член на Либералния алианс, която има съвсем друга политика: Тя не е като лявата политика на социалистите. Тогава, когато трябва да направиш коалиция от идеи вляво или вдясно, няма как да не пострада дадена партия в различни моменти.

Според Илияна Йотова е рано да се говори за следващия български еврокомисар. Тя обаче каза, че няма против той да не е партийна кандидатура.

Цялото интервю на Силвия Великова с Илияна Йотова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна