Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БЛС с критики към Националната здравна стратегия

Снимка: БГНЕС

Българският лекарски съюз (БЛС) не одобрява Националната здравна стратегия до 2020-а година. Една от основните критики е към плана за действие и финансовия план към стратегията, защото не предвиждат почти никакъв растеж на средства в здравеопазването.

В стратегията не са включени мерки от други документи, изработени заедно с нея - план за действие, законопроекти, мерки по националната лекарствена политика. Основен недостатък на Националната здравна стратегия - финансовият план към нея - не предвижда почти никакъв растеж на средствата в здравеопазването, посочи доктор Юлиян Йорданов, зам.-председател на Лекарския съюз. 

Липсва конкретика по отношение на размера на финансовия ресурс по изпълнение на отделните цели и приоритети, както и източниците на финансиране, което поставя под сериозен въпрос дали този план ще влезе изобщо в действие. Политиката на човешките ресурси в здравеопазването - тя е много обща, пожелателна. 

Има предложения на БЛС, залегнали в стратегията, но това, че няма екшън план за изпълнение, е сериозен недостатък, призна и председателят на Лекарския съюз доктор Цветан Райчинов

Една такава стратегия да доведе до сериозна промяна в качеството на здравеопазването като цяло и това мисля, че искат всички българи. Не е, както се говори, рязка реформа. Това трябва да направи тази стратегия, ако е изработена, както трябва, смята Райчинов.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна