Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ю. Ангелов: Зам.-министърът на правосъдието Илия Ангелов незабавно трябва да си подаде оставката

Снимка: БГНЕС

ВМРО организира протест заради създадените затруднения за получаване на българско гражданство. От тази ситуация страдат най-вече сънародниците ни в Македония. В предаването "Преди всички" Юлиан Ангелов – организационен секретар на ВМРО, обясни:

Нашето основно притеснение не е дори толкова, че не се издават български гражданства на тези хора, а че чрез този акт правителството и Министерството на правосъдието отричат едва ли не българския характер на населението в Македония и Западните покрайнини, което граничи с националното предателство. Колкото по-бързо си замине този екип от Министерството на правосъдието и това правителство, толкова по-добре. Главният виновник за тази ситуация е зам.-министър Илия Ангелов, който незабавно трябва да си подаде оставката, защото е един неграмотен човек, сложен за зам.-министър на правосъдието, без да има юридическо образование и отговаря за българското гражданство – това е пълен абсурд. Той се хвали как той спира тези десетки хиляди българи да получат гражданство едва ли не на база на фалшив произход, което е абсолютна лъжа.


От 13-14 години се работи по един и същи принцип и досега не е имало проблем. Как изведнъж, откакто г-н Ангелов се занимава с тези неща, има проблем и защо искат ликвидирането на Агенцията за българите в чужбина – това са игрички между различните институции и в момента министерството на правосъдието и на външните работи са решили, че агенцията им пречи и искат да я прехвърлят като отдели към съответните министерства и да я няма, което за пореден път ще ощети българите.


Петър Колев
– председател на Сдружение Македоно-българско приятелство, добави: Няма нито едно досъдебно производство срещу някой от чиновниците, които може би, евентуално, е злоупотребил със служебното си положение, а се спират преписките на обикновените хора, хора, които години наред са се борили за българщината. В Македония например има десетки примери на хора, които са лежали по затворите заради българщина, десетки хиляди хора, обвинявани от Македония и са отричани от Македония и единствената им утеха беше това, че евентуално България би застанала зад тях и би ги припознала като част от своя народ. Парадоксът е в това, че и македонското, и сръбското правителство, от една страна, а сега и българското правителство, са на една и съща позиция – че ние не сме българи, подчерта Колев и разказа и своята лична история.

Цялото интервю на Таня Величкова с Юлиан Ангелов и с Петър Колев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна