Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентски организации и лекари искат Национален референтен център за деца с лицеви аномалии

Пациентски организации, националните консултанти по лицево-черепна и пластична хирургия и от Референтния център за деца с лицеви аномалии в Пловдив отправят писмени искания до премиера и до здравните институции за създанено на Национален референтен център. Едва тогава подкрепата за децата със специални потребности ще получи и европейско финансиране.

Вродените лицеви аномалии са една от причините родителите да изоствят децата в домове. Често срещани са цепнатините на устната и/или небцето - 1:700 раждания, по-редки, но социално значими са изолираната липса на ушна мида, очна ябълка, коси лицеви цепнатини, съдови малформации и др.  При раждаемост от около 60 000 живородени на година в България през последните години, можем да очакваме между 150 и 300 нови случая със социално значими лицеви аномалии. Двигателят за създаването на Национален референтен център е проф. д-р Юрий Анастасов, ръководител на настоящия център в Пловдив, председател на Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия.

Родителската организация на деца с лицево-челюстни аномалии и проф. Юрий Анастасов от УМБАЛ „Св. Георги” - Пловдив, работят активно с тези деца, създали са доброволно един от малкото работещи регистри, установили са контакти с европейски организации и институции, организират конференции, размяна на специалисти.

Снемаме доверието си от министър Таня Андреева заради  безотговорност на Министерство на здравеопазването към децата с вродени цепнатини на устната и небцето, посочи председателят на пациентска организация Пенка Георгиева.

В момента съществуващият референтен център в Пловдив  е известен сред международните институции и отговаря на техни запитвания относно статистически данни, информация за методи на лечение и обобщаващи резултати от лечението.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна