Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

З. Златанова: Ако проблемите с евросредствата продължат, ще направим корекции в системата

Снимка: БГНЕС

Кабинетът ще представи стратегия в областта на обществените поръчки, за да бъде избегнато спиране на евросредства в бъдеще - така вицепремиерът и министър по еврофондовете Зинаида Златанова коментира пред "Хоризонт" замразяването на около 90 милиона евро по ОП "Регионално развитие".

Сегашното правителство ще представи съвсем скоро цялостна стратегия за 7 години в областта на обществените поръчки – съвсем нов подход, който ще реши веднъж завинаги всички тези недостатъци, които съществуват досега. Грешките, които са допуснати при тези две програми, са допуснати в един минал период при миналото правителство. Аз обаче не съм човек, който е привърженик на тезите на кой ги спират и на кой ги пускат европейските фондове. България е една държава. Ако имаме спиране на средства, това е проблем за абсолютно всички. Намирам за изключително недържавническо и погрешно да си прехвърляме отговорността един на друг.


Златанова коментира и въпроса за това кой все пак е отговорен за спирането на евросредствата:

Няма как да скрием грешки, които са се случили, много преди ние да дойдем на тази позиции. Смятам, че е честно и редно да отстраним грешки в системата, ако ги има, а не да лъжем европейските ни партньори. Няма как със замазване и лъжи в кавички да спасяваме хора, които са правили грешки, които са злоупотребявали с европейски фондове. Твърдо държа да си поемат отговорността всички по веригата, които носят отговорност някаква. Ако очаквате от мен, каквито гласове се чуват от България, от опозицията главно, за едва ли не политическо лобиране в ЕК, това няма да се случи. Не е това предназначението на тези средства, да се разпределят политически, пази Боже, или да бъдат спасявани политически.


Ако този тип одитни доклади продължат, може би е редно да направим пълен преглед по системата, къде са слабите звена. И да вземем много сериозни мерки. Това решение предстои. Аз съм човекът, който няма да се поколебае да коригира системата, така че за в бъдеще да сме 100% сигурни, че няма да се случват такива неща.


Според вицепремиера въпреки пробемите общините могат да са спокойни за работата си:
Правителството няма да допусне фалит на общините. Общините ще функционират нормално, но трябва да си даваме сметка, че националният бюджет не може вечно да покрива грешките на всички бенефициенти. Вчера правителството изпрати писмо до ЕК, където подробно описваме всички корективни мерки
по ОП "Околна среда" именно с цел възстановяване по-скоро на плащанията по тази програма.

Зинаида Златанова не вижда връзка между замразените плащания и позицията на страната ни по "Южен поток":

Никога няма да видя такава връзка. Няма общо между двете неща, а да се прави такава връзка не помага на решаването нито на единия, нито на другия въпрос. Тези, които я правят, са на път да блокират решаването на въпросите за дълго време.

Интервюто на Диана Чепишева със Зинаида Златанова можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна