Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокурор Морган за трафика на хора: Не можем да го премахнем, но можем да увеличим информацията и наказанията

Мишел Морган, прокурор във Федералната прокуратура на Източна Пенсилвания, коментира в "Преди всички" участието си в проект, реализиран от Фондация "Америка за България" и "РискМонитор". На среща със спецпрокурори и агенти от ДАНС ще се обсъждат дела за трафик на хора, корупция и дела, свързани със сексуални престъпления.

В САЩ за трафик минималната присъда за престъпления, свързани с трафик на хора, е от 10 до 15 години затвор. Прекарваме доста време в кампании и конференции, за да разберат децата, че има много голям риск. Винаги съм изненадана пред голяма аудитория, че хората се шокират, че се случват такива неща.

Практиката в САЩ е прокурорите да работят с жертвите на престъпленията от самото начало. Прекарваме много време с тях, докато се готвим за влизане в съдебна зала. Много от жертвите имат сериозни лични проблеми и е трудно да се очаква от тях да се проявят добре в съдебна зала. Това добавя още стрес към нашата работа и не всички прокурори са готови да приемат това. Има много случаи на психологическа привързаност на жертвата към трафиканта. Случвало ми се е жертвите да се откажат от своите показания и да застанат на страната на трафиканта, обясни прокурор Морган.

Наблюдаваме американски сводници, които набират малолетни момичета, манипулират ги така, че да се почувстват все едно имат семейство, карат ги да ги наричат "татенце" и упражняват принуда. Често се случва сводникът да обещае работа и блестяща кариера и много пари на момичето, обясни Мишел Морган технологията на престъплението.

Би било преувеличено да кажа, че можем да премахнем това явление, но можем да увеличим информираността и да увеличим наказанията, смята прокурор Морган.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна