Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. пр. Микола Балтажи: Цената на руския газ е политическа, а не икономическа

Снимка: Посолство на Украйна в Република България

Цената за газа, която предлага Русия, е политическа, а не икономическа, и това е една от причините украинската страна да не е съгласна с договора за доставка на газ между Украйна и Русия. Това каза в специално интервю за предаването "Неделя 150" украинският посланик у нас Микола Балтажи.

Проблемът е в това, че Руската федерация все пак търси изхода, понеже цената, която беше предложена, е неприемлива за нас, почти 500 щатски долара е предложена, намалили са я със сто долара, но проблемът е, че това е намаление, което решение се взема от правителство и според нас то може да си го вземе и може да го отмени. Става дума за митото върху износа на газта. Ние настояваме да бъдат вкарани корекции в контракта, да се подпише спогодба,  споразумение между "Нафтогаз"-Украйна и "Газпром", което е по-вярно, но за съжаление тук и ние предложихме пакетен подход, имаме си дълг, не е секрет, готови сме да си го изплатим, но не по такава цена, която се предлага, каза украинският посланик.

Посланик Балтажи добави, че ако преговорите с Русия за газа се провалят, Украйна ще се обърне към арбитражния съд в Стокхолм. Украйна е готова за евентуално спиране на газа от утре, страната има вътрешни и външни резерви, посочи посланик Балтажи.

Дълбоко се надявам да не бъдат поставени под заплаха доставките за Европа. Ако се говори за Украйна, сега не притежавам точна статистика, нали, понеже ние имаме собствено производство, имаме газ, който се намира в украинските газохранилища, но мисля, че докогато и слава Богу, както се казва, сега не е зимно време, имаме и все пак малки количества изисква и частния и обществения сектор, но докогато ние намерим решение на въпроса, ще се ползват вътрешните резерви, плюс ние имаме пак и външни резерви, тоест имам предвид, имаме споразумение и вкарваме газта през Европа в Украйна.

Украинският посланик каза още в предаването "Неделя 150", че проектът "Южен поток" противоречи на интересите на Украйна.

За нас то е еднозначно. Той противоречи на националните интереси на Украйна. Ние се обърнахме към Европейската комисия той да бъде спрян. Ние имаме голямо съмнение в това, че тук ще се играе по европейските правила и че по принцип този проект ще съдейства за енергийната сигурност на Европа. Той ще засили позицията на "Газпром", но едва ли това ще бъде, Европа ще бъде по-силна, нейната енергийна сигурност ще бъде по-силна с реализирането на този проект, заключи посланик Микола Балтажи.

Цялото интервю с посланик Микола Балтажи чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна