Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пороите и градушките повредиха реколтата от праскови в Сливенско

Снимка: Елена Каркаланова
Реколтата от праскови в община Сливен е пострадала значително от градушките и поройните дъждове. Унищожени са 20 процента от прасковените градини, обяви председателят на сдружение "Българска праскова" Коста Петров.

От падналата градушка са пострадали най-вече насажденията в сливенските села Гавраилово, Струпец, Злати войвода, Малко чочовен, Паларетово и Глуфишево. Според директора на Областната дирекция "Земеделие" Тодор Братанов овошките от Долината на прасковите са пострадали частично, което рефлектира върху качеството на реколтата и търговския й вид. Унищожени на 100 процента прасковени градини няма.

Най-пострадали от проливните дъждове са есенните земеделски култури в Сливенско, е установила експертна комисия, обходила компрометираните насаждения от ечемик, пшеница и маслодайна рапица. Най-големи са пораженията при пшеницата, от която в община Сливен са унищожени близо 2 200 декара. Пропаднали са още близо 840 декара рапица и слънчоглед. На 100% са унищожени 27 декара ягоди и по-малки площи зеленчуци в Нова Загора.

Земеделските производители със 100% унищожена реколта са подали искания за обезщетение, което се очаква до края на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна