Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Събев: Валутният борд е вреден за България: Стабилността не е липса на промени

Проф. Хр. Вучева: Г-н Борисов да престане да говори, че държавата е във фалит

Доц. Красимир Ангарски: Причината да се стигне дотук е в загубата на доверие в политиците, в управлението

| обновено на 29.06.14 в 12:42
Снимка: capital.bg

Най-важното в случая е да насочим вниманието си към ограничаване на последиците от историята, която се развива вече десетина дни, така че тя да няма тежки последици върху цялото население. Това е главната задача, каза проф. Христина Вучева в интервю за предаването "Неделя 150". Проф. Вучева е участвала в изготвянето на проектите на основните икономически закони в периода 1991-1996-а година. Тя беше и министър на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова.

За нашето моментно състояние трябва да се престане с тези шикалкавеня – има закон, той е ясен, имаме конституция. Казаха, че този парламент не може да работи, той няма как да приема закони, няма как да управлява – дава си оставката, дава се правото на президента след това, прави се едно завъртане на мандата. Това създава увереност, че се спазват законите. Днес всички трябва да се изправят, не каквото вчера говореше Бойко Борисов - някакви невероятни неща, че трябва да се вика Международният валутен фонд, че сме загинали. Нито сме загинали, нито имаме нужда да викаме МВФ сега. Когато трябва и ако има нужда, ЕС сам ще ни насочи нататък. Ние сме членове на огромна и сериозна икономическа, политическа и всякаква система. Апелирам тези, които днес ще са при президента, да не допуснат законодателно решение, което би променило т.нар. "Валутен борд", че няма да допуснат да се промени фиксираният курс, който имаме в момента на лева към еврото, и трето – да кажат, че са там за това да гарантират, че гражданите могат да си теглят парите в понеделник. Г-н Борисов да престане да говори, че държавата е във фалит. Държавата не е във фалит, каза проф. Вучева и добави:

Доц. Красимир Ангарски, участвал в подготовката за въвеждането на валутния борд, заяви, че ако няма пълно съгласие на политиците, експертите нищо не могат да направят: Причината за създадената ситуация с банковата система е един скандал в публичното пространство - недопустим, в който голяма роля изиграха и политиците. /…/ Хората не се интересуват какво е било в историята. Те се интересуват дали ще могат в понеделник да си вземат парите, ако им трябват. Причината да се стигне дотук е в загубата на доверие в политиците, в управлението.

По отношение на изказванията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за МВФ, финансистът коментира: Ние може да се обърнем навсякъде, но въпросът е да се действа. Ако тази първата банка, която пострада, беше отворена още в петък, нямаше да има опашки пред ПИБ.

Според него някой трябва да обясни каква е ситуацията с валутния борд: Да обясни с ясни цифри, че бордът не може да бъде бутнат? Защо се поставя въпросът, че валутният борд бил под заплаха – 27 млрд. покритие. Никой не излиза да ги обясни тези работи. 15 години, откакто действа бордът, преди всички избори се повдига тази тема, но досега всички политически лидери са били категорични, че са зад борда. Днес политическите сили, които са при президента, трябва да потвърдят, че застават категорично зад борда.

Доц. Ангарски коментира и ситуацията с банковите институции. Според него тези, които искат в мътна вода да уловят риба, са тези, които действително имат да връщат големи кредити, и си мислят, че ако стане хаос, няма да бъдат търсени. Много са заинтересовани, но длъжниците ще бъдат търсени, каза той.

Според него 42-рото НС няма време да преразглежда Закона за банките: Отговорните лица трябва да излязат и да обяснят на хората защо няма да се пробие валутният борд,  кога ще отвори съответната банка и как ще могат да си получат парите.

Димитър Събев, автор на списание "Тема", беше категоричен, че валутният борд е вреден за България: Стабилността не е липса на промени. От 1997-а година светът се променя. Идваха нови политици, нови учения, нови концепции за това как хората трябва да развиват своята икономика и финанси. През всички тези много години валутният борд, който безспорно е изключително стабилен, остана без промяна и той е в основата. Колкото и да е стабилен, колкото и няма да се счупи, той е в основата на българската бедност.

Проф. Вучева категорично възрази срещу твърдението на Събев, че валутният борд е вреден за България и той е виновен за бедността в страната.

Мненията на проф. Христина Вучкова, доц. Красимир Ангарски и Димитър Събев можете да чуете от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени