Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Герджиков: Депутатите да не отхвърлят ветото на президента върху Закона за конкуренцията

Снимка: БГНЕС

В тази политическа обстановка не виждам какво рационално могат да свършат народните представители в парламента за един месец. Съмнявам се, че ще напуснат преждевременно, прогнозира бившият председател на Народното събрание проф. Огнян Герджиков в интервю за предаването „Нещо повече“

По отношение на промените в Наказателния кодекс, с които да се спрат спекулациите и всяването на смут в банковата система, проф. Герджиков коментира: Проектът, който се предложи, изиграва своята превантивна функция. Разбира се, самият текст подлежи на обсъждане от професионалната гидия, защото и от друга гледна точка има опасност от ограничаване на свободата на словото, което никак не е добре. Затова трябва да се намери точният баланс. Затова заплаха от една по-сериозна санкция може да изиграе наистина добра роля на генерална превенция срещу подобни опити, защото те са изключително опасни с оглед на ситуацията в България.

Проф. Герджиков препоръча на депутатите да не отхвърлят ветото на президента върху Закона за конкуренцията, защото предложеният проектозакон крие капани: Той само на пръв поглед идва като че ли да защити производителите, но един по-задълбочен анализ показва, че доста капани крият предложените промени. Това, което видях, ме смущава с оглед на неравноправния подход към различните производители. Защо само на тези, които са търговците на хранителни стоки, а тези, които са производители на тези стоки – защо за тях не важат тези ограничения, ако имат оборот над 50 милиона. След това виждането да се обнародват общите условия и да не може от тях да се излиза – това е в противоречие с някои от основните принципи на частното право, това е правото на пазарната икономика. Така че има неща, които са доста необмислени и ми се струва, че ветото на президента е доста точно и депутатите, ако искат да разсъждават не партийно, а отговорно, то не бива в никакъв случай с лека ръка да отхвърлят това вето.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна