Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музика пред Народния театър

Радиооркестърът в действие още в 17 часа

Програмата е и красива, и предизвикателна, отбелязва диригентът на симфониците

Днес стартира парадът на съставите на БНР. Началният акорд е за Симфоничният оркестър на БНР под палката на Пламен Джуров.

"Днес е специален ден за София - каза за Радио София Пламен Джуров, - защото на четири различни места в столицата ще звучи музика на открито. Най-интригуващо обаче ще е с нас пред Народния театър - добави той с усмивка, - защото само в рамките на 70 минути ще прозвучат някои от най-хитовите творби на всички времена."

Концертът започва с Музика на водата на Хендел ("за да не вали" - разяснява Пламен Джуров), продължава с творби като сюитата „Кармен“ от Бизе, една от сюитите "Пер Гинт" на Едвард Григ ("за драмата в музиката"), а финалът е за „Нестинарския танц“ от Марин Големинов.

Конкуренцията за публиката днес, в деня на първите четвъртфинали от Световното първенство по футбол, ще е наистина сериозна, но Пламен Джуров и радиосимфониците вярват, че програмата, която са подготвили, и настроението, което ще се носи във въздуха довечера, ще привлекат софиянци и те няма да съжаляват. Ще се почувстват като във Виена или Лондон, където такива концерти са се превърнали в обичана традиция.

А всъщност интересното започва още около 17 часа със "саундчека" - подготовката на озвучването на оркестъра, когато ще се прослушват отделните групи в състава и когато можете да надникнете зад кулисите на творческия процес. Елате - струва си!

Чуйте поканата от самия Пламен Джуров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна