Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарабед Минасян: Ако депозитите на КТБ се прехвърлят в "Креди агрикол", тя ще стане голяма банка

Снимка: БГНЕС

Времената на криза след 2008-а г. е била златна мина за КТБ. Средногодишният прираст на депозитите в нея за периода 2010 -2013 г. е бил 60%. Това би следвало да направи впечатление на банковия надзор. Средногодишният прираст на кредитите е 35%, при условие че икономиката е замряла и няма инвестиционна активност. Въпросът е къде отиват тези пари?

Това каза за предаването "Неделя 150" на "Хоризонт" проф. д.и.н. Гарабед Минасян, бивш член на УС на БНБ.

Защо КТБ е била принудена да привлича толкова интензивно депозити при такива високи лихвени проценти? Винаги в такива случаи има съмнение, че нещо не е на ред. Средногодишният прираст на административните разходи, които включват преди всичко заплатите, нараства средно годишно с 25%. В рамките на 4 години заплатите на служителите или най-малкото на водещия персонал са нараснали повече от 2 пъти. Такава криза, дай Боже, всекиму. При това средногодишно по 8 млн. лева данъци. Тоест активите на банката за 4 години нарастват 3,3 пъти, а данъците, които дава в държавния бюджет, остават на едно и също равнище. Такова нещо не би следвало да не бъде забелязано от служителите в "Банков надзор".

Според Минасян вината не може да се търси само в "Банков надзор", а да се приема, че управителят и Управителният съвет на БНБ са настрани от процеса. Според него предложението на Иван Искров за изход от кризата, меко казано, е много проблематично. "Креди агрикол" също е била поставяна под специален надзор, а квесторите ѝ дават положителна оценка, въпреки че миналата година е била на загуба, както и в първите 3 месеца на тази година. "Креди агрикол" е 18 пъти по-малка от КТБ, а в рамките на 10-ина години, на 3-4 пъти е препродавана, допълни Минасян.

Ако депозитите в КТБ се прехвърлят в "Креди агрикол", а депозитите на населението в КТБ са около 4,5 млрд., а активите на "Креди агрикол" са около 400 млн., значи тя ще се превърне в голяма банка. И една такава банка да бъде одържавена?! А ако собственикът ѝ не иска да я продаде? Какво тогава? Да се национализира ли? Национализирането също не е проста работа. Въобще си има правни проблеми. Но даже и да допуснем, че ще бъде одържавена, настръхват ми косите – една такава голяма банка да бъде държавна! Имаме много горчив опит с държавни банки, включително и с Българската банка за развитие, където ръководният персонал се сменя барабар с промяната на времето.

Минасян коментира и изтеглянето на 206 млн. лв. в брой от КТБ, които бяха изнесени в чували. За деянието са задържани четирима души. Това не е лесна работа и няма как да се скрие, а парите тежат тонове, каза Минасян. От друга страна, всеки, който има влог, може да го изтегли в брой и има право да мести парите си дори и зад граница, допълни експертът, според когото трябва да се установи именно кой е изтеглил сумата.

Интервюто на Таня Величкова с Гарабед Минасян можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени