Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Христина Вучева: Хората от Управителния съвет на БНБ са с много високо качество

Снимка: БГНЕС
Професор Христина Вучева, министър на финансите в служебното правителство на Ренета Инджова, подчерта, че случаят с КТБ е много сходен до случилото се с банка във Великобритания през 2007-а година. Тогава държавата и Централната банка са гарантирали абсолютно всички влогове, опашките пред банката изчезнали и ситуацията се е нормализирала до една година. Подобни случаи е имало и с банки в Ирландия по време на кризата през последните години, припомни тя. Подобна ситуация е имало в САЩ, по времето на президента Джордж Буш-младши, приел програмата за подпомагане на "лоши активи".

У нас е грешно говоренето, което създава у хората едни настроения. Нашата Централна банка направи няколко хода, за които може да бъде критикувана
, но нека да влезем в положението на тези хора. Като казвам, че заставам зад последното им предложение и се радвам, че е подкрепено и от други експерти. /.../ Става дума да се оздрави една институция, която престава да бъде собственост на "Х" или "Y", тези 600 милиона, които са сега капитал в тази Корпоративна банка, те ще покриват загубите, тези хора загубват тези 600 милиона, нов капитал се прави с пари от държавен резерв или от Гаранционен фонд или отнякъде другаде, но тази банка продължава да работи. Тук въобще не трябва да влиза термина гарантиране дали на 100 хиляди, дали на 200 хиляди, просто банката работи! Системата се запазва, заразата се прекратява, акциите се продават и парите се връщат там, откъдето са дошли. Другата схема, за която се настоява, загубите ще бъдат много по-големи!

Професор Вучева коментира в предаването "Нещо повече", че не е съгласна с призивите за оставка на целия Управителен съвет на БНБ:

Това са хора с много високо качество, това са колеги, които познавам. В България се броят на пръсти хората, които имат такава квалификация. Не е лесно да вършиш тази работа.


Цялото интервю на Диана Янкулова с проф. Христина Вучева можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна