Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Хр. Вучева: Възможно e да се управлява бюджетът и без да се емитира нов дълг

Снимка: БГНЕС

Във всички демократично устроени страни е възприето от векове, че всичко, което е свързано с държавния дълг, се решава от основния ръководещ страната орган – парламент или монарх или някой друг, но в никой случай от изпълнителната власт, т.е. няма случай правомощия да се дават за емитиране на дълг на изпълнителната власт. Не е предвидено и в никой от законите. Не считам, че това е целесъобразно и законосъобразно, нито е необходимо и се налага да се прави, каза проф. Христина Вучева – бивш финансов министър в служебния кабинет на Ренета Инджова в интервю за предаването "12+3".

В момента няма нужда държавата да бъде спасявана, но ако продължаваме да злоупотребяваме с тези неща и да ги говорим – от вчера вече и "Файненшъл таймс" повтаря това, което се говори у нас, и казва, че държавният кораб потъва – нещо, което не е вярно. Ако погледнете на фона на останалите европейски страни, сме с един от най-ниските държавни дългове, с най-ниските дефицити. Няма страна, която да има такъв фискален резерв в момента. Просто не виждам причина, обясни проф. Вучева.

Според проф. Вучева е възможно да се управлява бюджетът и без да се увеличава дефицитът, и без да се емитира нов дълг.

Тя беше категорична, че никъде не се разрешава отваряне на досиетата на КТБ: Нито един закон за кредитните институции не допуска да се развяват кредитни досиета по преса или някъде другаде, или ако прокуратурата наблюдава или анализира нещо, тя няма право да го афишира, освен когато вече има някакъв наказателен процес.

Цялото интервю на Снежана Иванова с проф. Христина Вучева можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!