Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангарски: Масово отваряне на кредитните досиета в КТБ крие рискове за сигурността на вложителите

Снимка: БГНЕС

Има логика да се даде на служебния кабинет позволение при извънредни ситуации да тегли заеми. И 1996 – 1997 година при кризата правителството на Софиянски имахме съгласие от Народното събрание да се сключи споразумение с Международния валутен фонд да се сключат споразумения за заеми. Това е успешна практика, но това не означава, че като им се даде право, те трябва да изхарчат всичко преди изборите.

Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" финансовият експерт Красимир Ангарски по повод идеята за актуализация на бюджета. Според него е популизъм желанието да се отворят масово кредитните досиета в КТБ, защото това засяга сигурността на семействата на вложителите.

Няма за какво да ги разкриват. Ако има сигнали за нещо, там прокурори, следствени органи и служби могат да отидат и да търсят каквото искат. Те имат правомощията.

Предложението да се отворят кредитните досиета може би цели да компрометира определени лица и фирми преди предсрочните парламентарни избори, допълни Ангарски.

Според експерта заявената готовност на Иван Искров да се оттегли от БНБ е опит за прехвърляне на отговорността за кризата с Корпоративна търговска банка към друг орган.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна