Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще поиска помощ от Фонда за солидарност на ЕК заради щетите от наводненията

| обновено на 04.08.14 в 13:31
Снимка: Ива Антонова
Главен комисар Николай Николов, директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщи в "Преди всички", че водата в Мизия се отдръпва.

Вече в две трети от града има електроснабдяване, 50-60 см е спаднало нивото на водата. Местната управа е готова да пусне своите комисии да установят реално какви щети са нанесени на града, за да може ефективно да се включи и държавата по подпомагане възстановяването на града.


Главен комисар Николов каза още, че екипи от дирекция „Противопожарна безопасност и защита на населението“ планират да започнат изпомпване на водите, залели Бяла Слатина и Мизия, с допълнително оборудване от София.

Главен комисар Николай Николов каза, че периодично се проверява за изчезнали и затрупани хора. По думите му засега има потвърждение само за една жертва.

Освен от Междуведомствената комисия, която ще подпомогне гражданите, очакваме помощ от Фонда за солидарност на Европейската комисия, уточни главен комисар Николов:

Съвсем скоро официалните документи по искането за задействане на тази клауза съвсем скоро ще бъдат изпратени в Европейската комисия. Щетите, без последните 10 дни, от метеорологични явления през последния месец са приблизително 500 милиона лева. Вероятно това число ще бъде надхвърлено значително след оценката на щетите в Мизия и региона.

България може да получи европейска помощ за справяне с последиците от наводненията. Това припомни и комисар Кристалина Георгиева по повод последните събития в Мизия.

Кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева припомня, че България може веднага да получи помощ от европейския механизъм за гражданска защита, в който участват всички страни - членки. Тя може да е под формата на техника или специализирани екипи, както и на необходими консумативи, медикаменти или оборудване като одеяла, палатки, пакети с храни и лекарства. Те се отпускат от останалите държави в зависимост от възможностите им и от това какво е поискала пострадалата страна. България засега не е активирала този механизъм.

Финансова помощ може да бъде получена от Европейския фонд за солидарност. Досега той отпускаше средства само ако щетите от бедствието надвишават 0,6 на сто от брутния вътрешен продукт на съответната страна. Преди малко повече от месец обаче влязоха в сила нови правила. Те позволяват помощ и за конкретни, силно пострадали региони, ако щетите надхвърлят 1,5 на сто от техния брутен вътрешен продукт,  когато е засегната голяма част от населението и бедствието ще има трайни последици за икономиката и условията на живот.

До 50 милиона евро може да бъдат изплатени авансово, останалата сума се получава на по-късен етап след сложна процедура по одобряване на вече направените от съответната страна разходи. Пари от този Фонд не се отпускат за покриване на загубите на частни лица, а за възстановяване на инфраструктура и комуникации и предприети от държавата превантивни мерки.

Процедурите на Европейския фонд за солидарност отнемат около година. Страната ни се е възползвала от механизма след наводненията през 2005-а година. Щетите от тях бяха оценени на близо 500 млн. евро, а получената от страната ни сума е 20,3 млн. евро.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна