Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С. Дончев: Служебните министри трябва да са свръххора, за да реализират и част от приоритетите си

Снимка: БГНЕС

Служебните министри трябва да са свръххора, за да могат да реализират много малка част от посочените от тях приоритети, каза председателят на УС на Българската стопанска камара Сашо Дончев в интервю за предаването "12+3".

Очакванията на обществото би трябвало да са свързани преди всичко с провеждането на следващи избори в рамките на закона. Едва ли ще им стигне времето за всичко останало, добави той.

По отношенията на очакванията на бизнеса към служебното правителство, Дончев посочи: Преди всичко нормативната уредба е в такова объркващо, притеснително състояние, че най-вероятно могат част от подзаконовите нормативни актове да бъдат преразгледани. Да вземем последните тъжни събития от живота на българите. Бедствията, които се случиха във Варна, в Мизия - за това има виновни хора. Тези виновни хора са длъжностни лица. А тези длъжностни лица са овластени с някакви подзаконовите нормативни актове. Нека това да вземат и да преразгледат. Например в Агенцията за държавен и технически надзор се назначават абсурдни хора като ръководители на звена...

По отношение на ситуацията с Корпоративна търговска банка (КТБ), Дончев каза: Казусът КТБ е еманация на всичко онова, което през последните 25 години се случва. Това е примерът как нагло, пред цялото общество, могат да бъдат използвани важни в държавата институции за решаване на лични отношения, за лично облагодетелстване. Това е безобразие. Това е възможно да се случва не защото държавата е лоша сама по себе си, не защото политиците, които заемат позиции в тази държава, са лоши, а това е защото няма гражданско общество, защото няма контрол върху това какво правят.

Не смятам, че нещо ще се промени след изборите през октомври. Не се решава нищо през партиите, гражданското общество е инструментът. Това е, от което имаме нужда. Гражданите трябва да събудим, а не партийците.

Цялото интервю на Снежана Иванова със Сашо Дончев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна