Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира проект за подготовка за масово гласуване в чужбина на 5-и октомври

Снимка: БГНЕС

Стартира проект за подготовка за масово гласуване в чужбина на 5-и октомври. Координаторът на временния Обществен съвет на българите във Франция Любомир Гаврилов заяви в интервю за предаването "12+3", че целта е да се привлекат повече българи в чужбина към националния живот: Това най-добре може да стане, но за съжаление няма да стане на тези избори, чрез избирателен район в чужбина, който искаме повече 20 години, за да може да излъчваме наши представители в НС. Това може да стане, на първо място, чрез една широка мрежа, каквато имаме в почти всички държави, от наши съветници, които да приканват към гласуване, т.е. да правят информационната кампания.

Ние поддържаме много добри контакти с МВнР на техническо ниво, на политическо ниво – малко по-малко и това е главният проблем. От години насам влизаме в контакт с министерствата, но когато трябва да се вземе политическо решение, тогава често се сблъскваме с непреодолими бариери. Самият факт, че толкова години българската държава наблюдава безучастно как работната ръка изтича, как млади хора заминават да учат в чужбина и не се връщат. В момента половината работна ръка на България е в чужбина. България безучастно гледа и не успя да създаде избирателен район в чужбина, в който ние да имаме поне няколко представители, които да кажат какви са нашите проблеми и
нашето желание за участие в националния живот. На това се гледа с пренебрежение, както беше в периода на Студената война, обясни той.

Гаврилов заяви, че информационната кампания за европейските избори е била много слаба и голяма част от българите в ЕС не са знаели, че могат да гласуват по избор - или за български представител, или за представител в държавата, която живеят, и то дори да нямат двойно гражданство.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Любомир Гаврилов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени